![]() |
Re: FreeG Meter i cela diskusija o Nivoima????
Ne, mislim na peak vrednosti, jer se sve sabira, pa ako ne pazis, lako zavrsis sa overom na master busu.
|
Quote:
|
sta to znaci?
|
Quote:
|
To sam skapirao. Mozes li da pojasnis i zasto?
|
Quote:
Evo dva testa (u zajedničkoj arhivi) - prvi je projekat za Nuendo 4 (32-bit float), drugi za Reaper 4 (64-bit float): http://www.box.com/s/utvfyidchegvldq00ysr Pozdrav, Vasa P.S. Ako ikome bude palo na pamet da radi "null test", tj, da obrće faze i slično (:rolleyes:): prvo uradite NORMALIZE renderovanih fajlova (recimo na -0,1dBFS peak) pa tek onda sabirajte i oduzimajte :) I naravno podesite softver u kom merite na maksimalnu rezoluciju (bar preko 120dB) |
Quote:
|
Ja to znam, ali sam mislio na pluginove.
I na drugim mestima na netu sam nasao da dosta je pluginova optimizovano da najbolje radi na -18dBFS. To nije potvrdjeno, al uglavnom, poenta je ne klipovati interno ulaze pluginova (sem ako nisu modelovani za to), jer mnogi zvuce gore ako im se klipuju inputi. Ako si klipovao npr. ulaz kompresora X +10dbFS, stisavanjem njegovog izlaza za 10dbFS neces dobiti isti rezultat, kao sto ga neces dobiti ni ako klipujes ulaz pluga, a onda to pokusas da kompenzujes spustanjem fadera na kanalu. Uzgred, zanimljiv link: http://www.massivemastering.com/blog...ing_Levels.php |
Bezobzira na taj "neograniceni virtualni headroom" ITB mixanje, kad su nivoi u pitanju, treba posmatrati i pristupiti mu kao i analognom mixeru, bar kad je kalibracija nivoa u pitanju...bolji su rezultati. Pored toga, ne vidim neki preterani smisao niti poentu u teranju kanala do krajnjih granica tj as hot as possible. ne treba zaboraviti da digital ima i svoj izlaz tj analognu komponenetu koja nije ni priblizno operativna u opsezima digitalnog headroom-a.
Heavy Jerk jeste u pravu kad je pomenuo da ne treba klipovati plugove interno. Da je sve ovo dobro objasnjeno u samom startu, mi sad verovatno ne bi raspravljali na ovu temu. Ista stvar kad je u pitanju i dither, gde se licno upljuva' da objasnim zasto i kako, ali ocigledno internet experata ima na svakom koraku, kao i omasovljenih zabluda na temu ITB mixing and gain staging. Dobra strana svega je da se nesto preterano i ne sekiram vise, nek svako uci tezim putem tj trial and error |
I to ?to ka?e? - svako nek radi kako voli :)
Pozdrav, Vasa |
All times are GMT +1. The time now is 01:09 AM. |