Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Mastering (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=138)
-   -   Dither nedoumica (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=39080)

awacs 18-09-2011 03:30 PM

Re: Dither nedoumica

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 312681)
Dithering je vrsta suma... btw

Rekao bih da je to čoveku jasno. Ono ?to zbunjuje je smanjivanje "?uma" POSLE ditheringa u SF (ako sam dobro razumeo prvi post) :confused::shock::confused: Pa bih rekao da to mo?e da ima veze ili sa HighPassom tokom eksportovanja 16/44 verzije (tj. da je ustvari bio u pitanju "brum").

Pozdrav.,

Vasa

Danilo S 18-09-2011 03:31 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 312680)
P.S. Pretekao me Shot. Samo da dodam - CLA76 i slične emulacije unose BRUM na 50/60 Hz

Kori?ćeni su ti pluginovi ali uvijek sam gasio analog 50 ili 60 Hz ?um. Njega ostavljam samo na masteringu. Na miksu, zbog straha od nagomilavanja, uvijeg ih gasim. Obazriv sam ?to se toga tiče, ba? zato me i iritira toliko, mada generalno i nije toliko bitno. Ali eto... Đavo neda mira jer mi nije jasno ?ta je u pitanju.

Danilo S 18-09-2011 03:34 PM

Nisam radio dithering, samo sam ekportovao miks 48/24 i 44/16 radi usporedbe. Boggy je upravu, sa svojim drugim postom jer pojačavanje "tišine" i na 44/16 pojačava šum i čini ga vidljivijim. Biće da je nekakav brum onda u pitanju. Hvala svima

boggy 18-09-2011 03:38 PM

Quote:

Originally Posted by Danilo S (Post 312684)
Toliko znam. Znam i njegovu svrhu... Čitao sam prije postovanja, ali hvala na opasci.

Dobro... shvatam... zato sam bio nesto konkretniji u drugom postu...

Danilo S 18-09-2011 03:43 PM

Elem, ali koja je va?a preporuka?

Eksportovati 48/24, pa raditi mastering i tek onda u 44/16 ili odmah da ekportovani miks ide dolje na 44/16 (sa dithrom naravno) jer u pitanju downsampling?

boggy 18-09-2011 03:46 PM

Quote:

Originally Posted by Danilo S (Post 312693)

Eksportovati 48/24, pa raditi mastering i tek onda u 44/16 ili odmah da ekportovani miks ide dolje na 44/16 (sa dithrom naravno) jer u pitanju downsampling?

Ako uradis na oba nacina, a ne mozes da se odlucis koji ti daje bolje rezultate, onda ti je svejedno.
U svakom slucaju ti treba 48/24 -> 44/16

Shot 18-09-2011 04:43 PM

Quote:

Originally Posted by Danilo S (Post 312693)

Ja obično, ako je mix ITB exportiram na 88.2/32bit!
Matematički je downsampling puno bolji ako ide s 88.2 na 44.1 nego s 48 na 44.1. Ja to tako napravim iako me komotno netko mo?e sru?it s teorijom. Neki instinkt me vodi da exportiram na 88.2, makar uglavnom sve projekte radim na 48...
A za?to 32 bita? Zbog toga ?to u miksu nikada ne pustim nikakav dither da probije iz nekog plugina i onda renderiram maksimalnu bit-rezoluciju, zbog repova od reverba. Kasnije dither to sve u masteru spusti na 16 bita.
Naposlijetku, kada je mastering procesiranje gotovo, snimim opet 88.2/32 fajl, ali u njemu je već dither noise postavljen na 16 bita. Samo ne radim downsampling u cubase-u ili wavelabu nego to ostavim da mi odradi r8brain (samostalni program koji ima bolje rezultate u downsamplingu od ovih...)

awacs 18-09-2011 05:12 PM

Quote:

Originally Posted by Shot (Post 312698)
Ja obično, ako je mix ITB exportiram na 88.2/32bit!
Matematički je downsampling puno bolji ako ide s 88.2 na 44.1 nego s 48 na 44.1. Ja to tako napravim iako me komotno netko mo?e sru?it s teorijom. Neki instinkt me vodi da exportiram na 88.2, makar uglavnom sve projekte radim na 48...

Sa ili bez teorije, postoje samo tri relevantna suda: tvoj sud, sud vlasnika pesme i sud publike. Kad bi James Bond slu?ao savete koje mu Q daje već decenijama bili bismo uskraćeni za gomilu zabavnih filmova. Da ne pominjem Geoffa Emericka, Monty Pythona i Men in White Coats...

Pozdrav,

Vasa

Danilo S 18-09-2011 07:16 PM

Otkrio sam. Pojačao sluške i Stereo Output do kraja i palio i gasio jedan po jedan plug. U mom slučaju šum je dolazio od CLA Vocal Stereo plugina (nemaju on-of prekidač) koji sam koristio kao send FX radi uljepšavanja stereo slike na vokalima. Dakle, totalno pogrešan naziv teme :) Hvala svima.

Pozz, Danilo

Bockie 18-09-2011 09:03 PM

Slazem se sa cika Shot-om, nemam teoretsku potporu, ali znam da je bolje exportovati na 88k pa down na 44... ...da se tu javljaju neki zajebi oko svega sto nije tacno duplo itd... ...dakle gooomila inzenjera zna za ovo...

Drugo, sam SF nije neko "post" resenje... Licno, sve zavrsim u Cubase ili PT...ali nesto mi taj forge nije za nista vise od "radio edit"... ...ali neka je to samo moj trip...

L2 je smece! To smem da potpisem i tvrdim da cak L1 radi bolje! Nek sam subjektivan, ali L1, zivota mi, manje "sahranjuje" dinamiku od L2...! :wink:
Savetujem i toplo preporucujem da probas npr. Fab-ov limiter!

Poz'

All times are GMT +1. The time now is 03:44 PM.