![]() |
Re: zidani zid ili samo monta?ni
Ok...recimo da sam usvojio ?emu između studija i re?ije, a ona će biti (za sada): osb ploće na drvenom ro?tilju ispunjeno kamenom vunom odmak od zida, cigleni zid (stara pećena cigla), ali sa uzdu? ciglama da bude deblji i masivniji..onda druga strana opet zrak kamena vuna osb ploće....Ako nisam u tom postupku pogrije?io, onda sa osb-a mogu ići dalje (gips ploće, jo? jedan osb sloj ili ne?to trece)...ak je to sve ok mogu ići na rađu:)....jo? jedno bitno pitanje...zid bi bio ravan, a jel onda mogu taj drveni ro?tilj zid na koje idu osb ploce uko?avat tj radit onu ?emu prostorija u obliku saće da ne budu paralelni zidovi..ili da i taj prvi osb zid isto napravim ravan sa ciglenim zidom, a na njega jo? stavim jo? jedan kosi ro?tilj pa osb ploće??????Hvala
|
Lepo nacrtaj u SketchUp-u recimo ili bar ručno pa poka?i ?to tačno misli?.
|
:ups:
|
Kako se stavlja slika ???? :ups:
|
4 Attachment(s)
Radio sam ne?to u skećapu i uredno...no za ovu prezentaciju mi se ne da :-) znam da izgleda djecje, ali je nadam se i dovoljno da bi se sku?ili
Ovo je moj plan....zaustavite me odmah gdje grije?im...imam jo? par drugih solucija, ali prezentirat cu prvo ovaj prvotni Attachment 10301 Znaci imam zidove temelje i montu i krov Planiram prvo sazidati pregradni zid sa temeljima i izolirati ga rezanjem cigle a tek onda zaljevati deku za pod. Ja bi ga sazidao pod ovim kutem da izbjegnem paralelne povr?ine ???? grije?im li ???? ?to predla?ete drugo?? Attachment 10302 Sada bi vec tu negdje izlio beton izolaciju nadbeton Attachment 10303 Tu je znaci napravljena drvena re?etka odmaknuta od tog zida i napunjena staklenom vunom...zanimaju me djelovi kod vrata i prozora...vrata sa ?tokom stavljam na taj vanjski drveni zid???? i tako s druge strane???? i kako onda popunim tu rupu između vrata zida vrata ??? a da se ?to manje ve?u i da ne ide zrak..isto i sa prozorom...da li ugrađujem cijeli gotov prozor ili sa jedne strane jedan okvir, sa druge drugi...i onda popunjavam boćnu 'rupu' kako??? Attachment 10304 Na kraju 'izoliram' ostatak prostorije...i onda naknadno gradim jo? jedan kosi zid na isti naći i kosine u kutevima....ili ih je bolje ostaviti ravnima pa kaćiti bas trapove...... Ovo je sve napisano pod jednim velikim upitnikom?????? jer to je ono koliko sam ja uspio proku?iti kako se to i za?to radi...Treba mi ?to jednostavnija, jeftinija i ?to efikasnija solucija....i ono, neka bude za sad dobro a onda da se akustićki 'jo? na dalje' tretira u nastavku bez da se i?ta ru?i 2. solucija mi je da s jedne strane ostavim cigleni zid a samo s druge strane napravim drveni ro?tilj vuna osb ploca, jer će mi se ono ćiniti i predebel zid a prostora ba? i nema previ?e...a mo?da ćak i bez ciglenog zida, pa zalit betonsku plocu i napravit drveni na tome (iako mi se to ćini lo?ije jer su povezane dole ploće pa je bolje da svaka pliva za sebe)...ugl...mo?da je i bolje ostaviti negdje cigleni zid..... jedna velika napomena : PROBLEME S KOM?IJAMA NEMAM vrć 10 godina a nema nikakve izolacije, cigla bez ?buke i s jedne i druge strane (s druge strane kartoni od jaja), ali ajde napravio bi ro?tilj i to sve pa da kad vec radim da napravim kolko dobro...i zid između re?ije i live rooma mi je sada zid, 3 tepiha spu?va i to mi radi sasvim solidno...znaci bilo kakvo pobolj?anje mi je već super....i najbitnija mi je AKUSTIKA prostora a ne toliko IZOLACIJA...pa me zanima da li je taj kosi zid ispravan, a i ono kasnije uko?avanje ostalih zidova....u biti ZANIMA ME SVE...i DA LI JE OVO ZA SADA OK I ?TO TREBA MIJENJATI...unaprijed zahvalan ...ono...puno :-) |
Zasto pregradni zid nije pod pravim uglom u odnosu na ostale?
BTW, skp fajl iz sketchup-a mozes rarovati ili zipovati pa ga dodas kao attachment. Takodje mozes projekcije iz sketchupa exportovati u jpeg i postaviti kao slike. |
Za?to? Pa zar nije bolje da zidovi nisu paralelni s drugim zidovima i da su ?to 'nepravilniji'..pa kad ga vec gradim da ga izgradim tako?....mislim meni jo? lak?e, ali sam mislio da je bolje ovako....
znam to sve za sketchup, ali mi je trenutno bilo br?e ovako... |
Quote:
Quote:
Quote:
|
proucavam ju vec dugo, ali eto usvojio sam ?to sam uspio...a i dalje ju proucavam tu na rumskom, nadajuci se da cu saznati ?to vi?e...a i saznajem i hvala vam :-)...ok...a ako napravim konstrukcijski zid 'ravno' i s tim dobijem i simetricnost control rooma (istina, to sam zaboravio:ups:)jel onda vrijedi da live room 'nakosim' onako kako sam i nacrtao, sa monta?nim zidovima?? Da li je potrebno, na koji naćin? razmi?ljao sam, malo mi se cini da bi taj zid bio predebel za toliku prostoriju...a problema sa susjedima i vanjskom bukom nemam..mo?da bi bilo dovoljno da sa ove strane gdje je control room samo o?bukam zid i gotovo, a sa druge stavim pregradni zid, kamenu vunu osb ploce....+ zanima me: odmak od zida, ro?tilj, kamena vuna, osb ploce...jel to utjece na akustiku prostora ili je samo da bi ju zvucno izolirao...jer ionako na kraju ovog procesa bi i?li apsorberi difuzori na to sve....s tim da bi mo?da iskoristio i ciglu za jedan od zidova za ?ivlji bubanj...lupam nemam pojma, ali mi mo?da mo?ete pojasniti
|
Quote:
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 10:43 PM. |