Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Najbrzi nacin za automatizaciju sibilanata (Cubendo) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37868)

Jan 07-05-2011 11:50 PM

Re: Najbrzi nacin za automatizaciju sibilanata (Cubendo)

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 305453)
ja sam se do sad ipak jo? uvek mučio sa RDeeserom, i to na nekim bizarnim setinzima. Poneka uradi od jaja, ponekad bude jo? gore. Radio sam i to sa seckanjem i spu?tanjem, ali i sa posebnom trakom na koju sam primenjivao ekvalizaciju posebnu.

TO seckanje i spustanje sam uradio samo dva puta do sada i to sa vokalom jednog lika koji ne ume da kaze S, i jako me je iritiralo i zeleo sam da napravim da zvuci sto normalnije

Bockie 08-05-2011 11:37 AM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 305452)
bravo, nikad mi nije na pamet pala takva matematika, moracu da pokusam

Ja sam iz lenjosti razvio inteligenciju,da ne moram da radim... :D
Kad dobijes "kobaju" od sat i po' koncerta, tesko da ces seckati celu swirku... Imao bi tik-ove samo od jednog posla... :rotfl:

Boki_R 08-05-2011 10:42 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 305472)
Ja sam iz lenjosti razvio inteligenciju,da ne moram da radim... :D
Kad dobijes "kobaju" od sat i po' koncerta, tesko da ces seckati celu swirku... Imao bi tik-ove samo od jednog posla... :rotfl:

Ako ovako nastavi, pokrenucu inicijativu da ga predloze za predsednika:D
Inteligencija je stvarno najbrze i najdelotvornije resenje svih problema.

Bockie 08-05-2011 11:48 PM

Quote:

Originally Posted by Boki_R (Post 305512)
Ako ovako nastavi, pokrenucu inicijativu da ga predloze za predsednika:D
Inteligencija je stvarno najbrze i najdelotvornije resenje svih problema.

No, u pitanju je citat, samo nisam siguran , iz nekog filma,serije... Mislio sam da je prepoznatljivo...:D...

Znak 16-01-2012 04:33 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 305440)
NIKAD ne koristim de-essere....!!!! Nikad ni zasta....!!!!

ALI:

Dupliraj traku...
Na taj duplirani kanal izoluj (ekvalizacijiom) deo gde su sibilanti ( da ih "dobijes" u punoj snazi, oduzimanjem ostalih, a ne dodavanjem frekvencija...), i dodaj lagani gate koji ce propustati samo najjace sssss-ove...
Obrni fazu na tom kanalu, i "reglerom" podesi koliko ce "smanjivati" "izvorni" kanal....!

Genijalno.

Shot 16-01-2012 10:52 PM

Velika je razlika između te metode kada se ?karama re?e sibilante i sti?ava ih se, od one kad se nacrta volume automatizacija!
Ovo prvo radi prije pluginova, dakle sti?ani sibilanti u kompresor na insertu ne ulaze uopće glasno pa ih zato kompresor ne hvata previ?e. A ako se crta automatizacija, ona samo sti?ava cijeli output kanala. Tada su sibilanti već ionako pro?li "tretman" u kompresoru.
Nije stvar koja je bolja metoda - svaka ima svoje prednosti. Ja u večini preferiram ovo prvo, ali koji puta to ne rije?i problem. Kod metode ?karama je lo?e to ?to svaki sibilant ima svoj "sweetspot" koliko ga je optimalno sti?ati. Vrlo se lako potpuno pojedu sibilanti ako ih se previ?e sti?a, a ako premalo onda kao da i ni?ta nisam napravio. A kod automatizacije volumena je puno lak?e kontrolirati ih.
Dosta je bitna stvar koliki je release na kompresoru tog vokala. Kratak release vi?e nagla?ava sibilante. Ako sibilanti stvaraju manje probleme, onda je bolje otpustiti release pa to mo?da rije?i stvar, prije nego ?to ih se krene rezati...
my 5 cents... :)

Danilo S 16-01-2012 11:32 PM

Ja npr. nekada editujem sibilante pje?ke. EQ-om pronađem najkarakterističniju frekvenciju sibilanata, smanjim ju optimalno i jednog po jednog editujem i procesiram istim EQ presetom.

All times are GMT +1. The time now is 05:52 PM.