Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   RTS hoce pretplatu i za automobile (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37614)

Filip_ 10-04-2011 04:12 PM

Re: RTS hoce pretplatu i za automobile

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 303859)
Da skratim - nema veze ko je gde, u ovim vremenima, svi su srazmerno u istim govnima !!!

Po broju govana u kojima smo, slazem se. Ali po broju resenja za prevazilazenje istih, mi u Srbiji smo u manjku (da ne kazem da smo opkoljeni sranjima :rolleyes:).

To oko primanja DaBear, recimo jedan lekar spec. koliku ima zaradu tu? Ovde isti ima oko 65000 bez dezurstava (jedan od roditelja mi je lekar), sto je za 10 godina ucenja i svih ispita u roku, iskustva i radnog staza, poprilicno manje nego kod vas u Engleskoj zar ne?

Cale se ne buni, niti kuka, ali kako onda tek drugi zive u Srbiji?

Bockie 10-04-2011 05:52 PM

Pa nisu svi tamo lekari i rudari. Ima i jednih i drugih, ali najveci deo su verovatno ljudi srednje stalezi. Evo , npr primer zarada u 2011 za London.
Proracunom, dodjes do okvirnih 2500 funti mesecno.

Dakle nije isto kad ti u Londonu dignu auto i naplate 150 funti , ili kad ti ovde uzmu pola prosecne plate za istu stvar. (naravno ovde, skuplje,lux automobile neces naci na parkingu odnesenih kola :) )
Dakle, cika Zoki, zamisli da je kazna za odnosenje auta oko 1200 funti. Ili pretplata za kablovsku,telefon i tv oko 200 funti. Sta sad mislis o tome?

I ovde ima ljudi koji zaradjuju i po vise hiljada evra kao redovnu platu (pricam o privatnom sektoru, velikim kompanijama) ali ima i profesora i doktora nauka koji prodaju brokoli na pijaci. Ali se zna da je manje - vise prosek oko 200 - 300 eura...

Ali to sada nije toliko bitno, bitno je ,ono sto sve vreme pokusavam da naglasim, a to je da su neki ,na izgled, elementarni troskovi, na astronomskom nivou...

Mika Technika 10-04-2011 06:14 PM

Treba im j*bati mamu za sva vremena! Pobiti sva govna koja su sad na vlasti, da bude nauk za ubuduce.

Sent from my Desire HD using Tapatalk

LAMPASH 10-04-2011 06:56 PM

Quote:

Originally Posted by Mika Technika (Post 303878)
Treba im j*bati mamu za sva vremena! Pobiti sva govna koja su sad na vlasti, da bude nauk za ubuduce.

Sent from my Desire HD using Tapatalk

Ma ja bih i opoziciju:grin: Po cemu je ona bolja?

DaBear 10-04-2011 07:01 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 303876)
Pa nisu svi tamo lekari i rudari. Ima i jednih i drugih, ali najveci deo su verovatno ljudi srednje stalezi. Evo , npr primer zarada u 2011 za London.
Proracunom, dodjes do okvirnih 2500 funti mesecno.

Dakle nije isto kad ti u Londonu dignu auto i naplate 150 funti , ili kad ti ovde uzmu pola prosecne plate za istu stvar. (naravno ovde, skuplje,lux automobile neces naci na parkingu odnesenih kola :) )
Dakle, cika Zoki, zamisli da je kazna za odnosenje auta oko 1200 funti. Ili pretplata za kablovsku,telefon i tv oko 200 funti. Sta sad mislis o tome?

I ovde ima ljudi koji zaradjuju i po vise hiljada evra kao redovnu platu (pricam o privatnom sektoru, velikim kompanijama) ali ima i profesora i doktora nauka koji prodaju brokoli na pijaci. Ali se zna da je manje - vise prosek oko 200 - 300 eura...

Ali to sada nije toliko bitno, bitno je ,ono sto sve vreme pokusavam da naglasim, a to je da su neki ,na izgled, elementarni troskovi, na astronomskom nivou...

pa ovo na ovoj listi su bolje placeni poslovi od onih "srednjih poslova".

Ljudi koji rade po prodavnicama / robnim kucama / restoranima / samoposlugama / skolama / itd imaju oko ?15,000 godisnje.
Zaboravljas na porez i socijalno (oko 25%) koje se odbija pre nego ti plata stigne u ruke (i to je ono sto "kolje" narod ovde) ...a preko ?40.000 porez je 40% !!
Znaci neko sa prosecnom platom od ?15 soma (posle takse) ima manje od ?1000 mesecno.

i od tvojih ?2500 posle poreza ostane ?1800 i onda imas ovu situaciju ::

- mesecna karta za prevoz (zona 1 i 2) ?110
- ako rentiras jednosobani stan (zivis sam) - u nekom osrednjem delu grada, to te izadje oko ?800-1000 mesecno.
- samoposluga / klopa itd (ako kuvas sve) ?200 mesecno
(nosis sendvice na posao !) Inace minimum ?5-7 za bedni rucak dnevno
- mobilni ?30 mesecno
- racuni (struja / voda / gas / telefon) oko ?150 (a moze i vise)
- opstinske komunalije oko ?80-100 mesecno

Ovo je vec oko ?1500 od ?1800 !!!!!

Ako imas kredit za stan - onda je stanovanje vise i onda imas jos:
- vece komunalije,
- ako si u zgradi - service charge za odrzavanje zgrade (min ?100-120 )

Ako imas kola:
- osiguranje - za nove / mlade vozace kida!!!! Od ?2-5.000 !!!! godisnje
-Prosek je oko ?800-1000 (ako nisi imao udesa itd..)
- putarina godisnje ?250
- tehnicki (obavezan svake godine) ?300
- benzin, minimum ?40-50 nedeljno

da nema kvarova , da ne ides u grad i ne parkiras uopste (!), da ih sam peres, i menjas ulje itd.... kola te kostaju minimum ?4,000 godisnje
Ukoliko si ih kupio za cash (retko) ako nisi - dodaj mesecnu ratu za kola!!

A da ne ulazim u mesecne rate za kreditne kartice (90% ih imaju i duguju mnogo na njima)

A gde su putovanja?
Bioskopi? (?8-15 karta)
Kafane / diskoteke?
Pozoriste (?50-120 karta!!!)
Garderoba / cipele

A ko pushi !!!! hahahahah pakla cigara ?8 !!!

Ajde Bockie, presaberi sve opet lepo....:(

Porodica sa dvoje dece i primanjima od ?45.000 OVDE se jedva krpi !!!

Mika Technika 10-04-2011 07:59 PM

Quote:

Originally Posted by LAMPASH (Post 303881)
Ma ja bih i opoziciju:grin: Po cemu je ona bolja?

slazem se !

Bockie 10-04-2011 09:45 PM

Cika Zoki , shefe, meni su troskovi za komunalije i struju,grejanje oko 80E. (trecinu prosecne plate) Stan u NS od 35kvm! Zbog kvaliteta grejanja sam proveo zimu na Amoksicilinu. Kazu duzni su da greju do 19 stepeni (Celzijusovih) u stanu !?! Spavao sam celu zimu u carapama i duksu.:banghead:
Dakle, ipak, nesto manji nego troskovi tu gde je 10 X VECA PLATA!!!

-Hrana ne verujem da je puno skuplja tu! Sta vise...!!!
-Ni ovde nemas obrok ispod 5-7€, ako zelis nesto iole kuvano a ne fast food,pljeske i govna... (ima nekih mesta sa nesto jeftinijim "radnickim" pasuljem...)

Poceli su ljudi (konacno) opet da svercuju iz Madjarske ~ kobaje i konzerve i margarin,curetinu kao kod Slobe...!
Pune pijace, mnogo jeftinije i kvalitetnije nego one kučeće i golubije salame kod ovih nasih, sa prelepljenim isteklim rokom.
-Burek je evro. :) (sa sirom, sa mesom i evro i po'...)
-1.24€ je litar goriva. (koliko je tamo galon shefe...?)

Koja garderoba i cipele i putovanje?!?!
-Dux ~ 20~50e Posto su tamo? (ovakvi su mnogo skuplji ovde!!!!)
-Patike/cipele~50~100e (ovakve "obicne" adidaske su ovde 70-80e)
Ima i nesto jeftinije kod kineza i po pijacama...

Uostalom, vrati se cika Zoki, ako je tamo toliko lose...:D

DaBear 11-04-2011 09:49 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 303895)
Cika Zoki , shefe, meni su troskovi za komunalije i struju,grejanje oko 80E. (trecinu prosecne plate) Stan u NS od 35kvm! Zbog kvaliteta grejanja sam proveo zimu na Amoksicilinu. Kazu duzni su da greju do 19 stepeni (Celzijusovih) u stanu !?! Spavao sam celu zimu u carapama i duksu.:banghead:
Dakle, ipak, nesto manji nego troskovi tu gde je 10 X VECA PLATA!!!

-Hrana ne verujem da je puno skuplja tu! Sta vise...!!!
-Ni ovde nemas obrok ispod 5-7?, ako zelis nesto iole kuvano a ne fast food,pljeske i govna... (ima nekih mesta sa nesto jeftinijim "radnickim" pasuljem...)

Poceli su ljudi (konacno) opet da svercuju iz Madjarske ~ kobaje i konzerve i margarin,curetinu kao kod Slobe...!
Pune pijace, mnogo jeftinije i kvalitetnije nego one kučeće i golubije salame kod ovih nasih, sa prelepljenim isteklim rokom.
-Burek je evro. :) (sa sirom, sa mesom i evro i po'...)
-1.24? je litar goriva. (koliko je tamo galon shefe...?)

Koja garderoba i cipele i putovanje?!?!
-Dux ~ 20~50e Posto su tamo? (ovakvi su mnogo skuplji ovde!!!!)
-Patike/cipele~50~100e (ovakve "obicne" adidaske su ovde 70-80e)
Ima i nesto jeftinije kod kineza i po pijacama...

Uostalom, vrati se cika Zoki, ako je tamo toliko lose...:D

Ja pogledao jutros i nasao ovaj podatak:
"Prosečna zarada sa porezima i doprinosima u januaru iznosila je 47.382 dinara. Prosečna bruto zarada u januaru nominalno je veća za 13,8 odsto, a realno je veća za 2,3 odsto, u odnosu na isti mesec pro?le godine."

To je ono "pre poreza" - kao sto i ovde pokazuju...a ti si stavio cifru posle poreza, i onda vise nije 10X manje..
Drugo - nije dovoljno da si samo ovde...treba i da imas posao !!
Ako pratis malo - ovde odpustaju na hiljade ljudi mesecno.....

A i za povratak, na par godina (dok se ovde ne popravi situacija) i o tome razmisljam...:D

Bockie 11-04-2011 12:15 PM

Cika Zoki, upao si u klasicnu zamku!
Prosecna plata je tolika samo statisticki, jer postoji 2-3% ljudi sa enormnim zaradama, celnici gradskih uprava,clanovi upravnih odbora i drugi koji imaju stotine hiljada plate... Sta mislis sto su ljudi besni...!

Koliko je bio evro - dinar prosle godine? 95? U Januaru ove je bio 107, a sada "ojacao" (ahahah) na 100.

Drugo, od 500e bruto plate, na ruke dobijes jedva 300. Oko 40% su porezi i doprinosi koje moras da platis a ne 20% i nesto kao tamo.
Drugo i sa sve zdr.osiguranjem kad odes kod lekara, uredno ti dodatno naplacuju svako ozbiljnije ispitivanje...

wladymeer 11-04-2011 12:21 PM

Quote:

Porodica sa dvoje dece i primanjima od ?45.000 OVDE se jedva krpi !!!
Da, ali ne zato što zaradjuju malo, već zato što im je normalno da u životu ne preživljavaju od meseca do meseca već i da u okviru njega ispune neke navike i potrebe koje svaki čovek treba da ima.

To je kao da bogataš kuka kako nema da plati za gorivo a vozi Bentleya :)

Nije bezveze smišljena izreka "imao pa nemao".

Fora sa Srbijom i primanjima je u tome što se većina tih navika i potreba u potpunosti odrekne i opet jedva sastavlja kraj sa krajem.

All times are GMT +1. The time now is 09:30 AM.