Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Novi prostor, akustika? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37418)

djzmaj 26-03-2011 07:37 PM

Re: Novi prostor, akustika?

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 302829)
Ima u Eomsyjevom threadu, dosta strana od momenta kada je on "proglasio" kraj radova :D... pa sam mu rekao da je tek na pola puta... u tom drugom delu ima price o finom pozicioniranju monitora...

Ok, vidim da sve mozemo da povezemo sa eomsyjevom temom pa cu onda brze procitati je do kraja. I nastaviti dalje sa onim sto meni nije jasno :)

Eomsy 26-03-2011 07:39 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 302833)
Ok, vidim da sve mozemo da povezemo sa eomsyjevom temom pa cu onda brze procitati je do kraja. I nastaviti dalje sa onim sto meni nije jasno :)

Ajde, ajde ... dr?im fige :D ..

boggy 26-03-2011 08:46 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 302832)
U svojoj sam glavi već odavno GOTOV :)
......

Ni na kraj pameti mi nije bilo da ti uskratim takav izbor... :D... to je tvoje neotudjivo pravo. :p

pozdrav

bogi

djzmaj 27-03-2011 04:51 PM

1 Attachment(s)
Pozz :) eno me na 17oj strani, tu vec Eomsy ima napravljene apsorbere i diskutujete oko toga kako treba napraviti difuzore.

Da ne bih ja pretrpavao sa pitanjima kad procitam sve, mislim da je najbolje ovako redom da idemo.
Dimenzije apsorbera, jel postoji neka standardna dimenzija ili se to pravi kako se kome svidja? Msm, od kako sam "upao" u temu apsorberi su postojali i vec su bili nekako poredjani po prostoriji pa ste ih u temi samo premestali :D ? Meni taj deo nije cist, kako znate KOLIKO treba da ih bude, koji razmaci izmedju njih? Mora da ima neko pravilo koje sam propustio negde... :/ Pretpostavljam da je onaj razmak od zida neki standard 10cm?

Sketchup... Da ne mislite da zabusavam, evo upload necega sto sam do sada uspeo da nacrtam :) Mozda je jos manje jasno od one papir slike ali ajd, polako. Mozda bi mogao da vam uploadujem ceo "projekat" ako imate i vi skechup pa da mozete da otvorite sliku i da je vrtite?

p.s. Deda i Otac su mi stolari (pro reklo bi se) a i ja posedujem dosta znanja oko tih stvarcica tako da izrada bilo cega ne bi trebala da bude problem :)

Pozz svima!

boggy 27-03-2011 06:25 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 302875)
.......
Da ne bih ja pretrpavao sa pitanjima kad procitam sve, mislim da je najbolje ovako redom da idemo.
Dimenzije apsorbera, jel postoji neka standardna dimenzija ili se to pravi kako se kome svidja? Msm, od kako sam "upao" u temu apsorberi su postojali i vec su bili nekako poredjani po prostoriji pa ste ih u temi samo premestali :D ? Meni taj deo nije cist, kako znate KOLIKO treba da ih bude, koji razmaci izmedju njih? Mora da ima neko pravilo koje sam propustio negde... :/ Pretpostavljam da je onaj razmak od zida neki standard 10cm?
.......

Pravilo koje si propustio:
S obzirom na velicinu tvoje prostorije, koliko god apsorbera da stavis nece biti previse, tako da je samo minimalan koristan prostor neki kriterijum...

a 10cm je neki kompromis... daleko od toga da je standard i da je to najbolja udaljenost.

Da... dobro napredujes sa sketchup-om...

pozdrav

bogi

djzmaj 27-03-2011 07:33 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 302881)
Pravilo koje si propustio:
S obzirom na velicinu tvoje prostorije, koliko god apsorbera da stavis nece biti previse, tako da je samo minimalan koristan prostor neki kriterijum...

Hvala Bogi.
Visinu i sirinu pretpostavljam da sam odredjujem posto kao sto rekosmo ne moze biti mnogo apsorbera (ili ipak postoji neka visina apsorbera koja bi se odredila na osnovu visine prostorije).
Debljina me interesuje i struktura unutar onih okvira. Vidim da ste spominjali iskljucivo kamenu vunu zbog gustine i koliko sam shvatio boljeg uticaja na niske frekfencije (o njoj ne znam mnogo, nisam je kupovao), mineralnu sam kupovao pa znam da dolazi od 5 i 10cm debljine.

OD PRILIKE koliko odokativnom metodom mogu da zakljucim apsorberi koje je Eomsy pravio su 20cm debeli. Jel svih 20cm (ako je tako) vuna unutra ili ima nekog rasporeda (5vuna 5prazno 10vuna <-mastovito) mozda?

-za sad ovo pokusavam da saznam da bi ih nacrtao u prirodnoj velicini, necu jos nista da pravim :D

djzmaj 27-03-2011 08:58 PM

2 Attachment(s)
Nacrtao sam i sto :)

Pa sam "na papiru" experimentisao kako bi mogao da se postavi.
Prva varijanta je ona koju je Eomsy predlozio, po nekoj logici je mozda najbolja za zvuk, ali je jako losa za samu organizaciju prostora.
Ja cu naravno prvom prilikom probati sto se zvuka tice da stavim -ovako- i -onako- pa da cujem sta mi se cini bolje, ali posto je ova druga varijanta gde sto ide do prozora mi je mnogo bolja kao sto rekoh za organizaciju prostora?

Zanima me u nekoj teoriji, KOLIKO je losije da sto tako stoji (po sirini prostorije - 3m) nego po duzini (4,5m) ako tako nesto uopste moze da se kaze na osnovu slika? :/

Ovo narandzasto je pokusaj apsorbera :D

boggy 28-03-2011 07:01 AM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 302891)
.........
Zanima me u nekoj teoriji, KOLIKO je losije da sto tako stoji (po sirini prostorije - 3m) nego po duzini (4,5m) ako tako nesto uopste moze da se kaze na osnovu slika? :/
.......

Nema tu mnogo "teorije" (simetrija primarna, jednakostranicni trougao sekundaran, znaci moze i jednakokraki trougao!), mora praksa... probas, izmeris i/ili slusas... izaberes najmanje lose resenje.

Sto bi trebalo izbegavati (vec sam sam sebi dosadan), zvucnici na stalke, NE na sto, pri tom sto svesti na minimum neophodne radne povrsine... zbog refleksija... vise o tome ovde http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27308

Sketchup ti dobro ide, koliko vidim. :wink:

pozdrav

bogi

boggy 28-03-2011 08:09 AM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 302882)
.........Vidim da ste spominjali iskljucivo kamenu vunu zbog gustine i koliko sam shvatio boljeg uticaja na niske frekfencije (o njoj ne znam mnogo, nisam je kupovao), mineralnu sam kupovao pa znam da dolazi od 5 i 10cm debljine.......

Kamena i mineralna vuna su razlicita imena za isti proizvod (barem za mene).

Sto se tice debljine apsorbera u odnosu na debljine materijala za apsorpciju, mislim da ti nece biti preterani problem da stavis nekoliko slojeva tanjeg materijala da bi dobio deblji.

Postoji jos i azmafon koji se proizvodi u debljinama od oko 1 i 2cm

pozdrav

bogi

djzmaj 28-03-2011 02:50 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 302906)
Sto bi trebalo izbegavati (vec sam sam sebi dosadan), zvucnici na stalke, NE na sto, pri tom sto svesti na minimum neophodne radne povrsine... zbog refleksija... vise o tome ovde http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27308

Ja se izvinjavam sto nisam naveo da zvucnici IMAJU stalke, samo sam ja ovako nacrtao... Moja greska.
U svakom slucaju cu procitati tred sa linka.

Znaci mineralna vuna je sasvim ok za apsorbere. Super. Vec je imam u nekim kolicinama pa mogu da iskoristim.
Nego sta mi samo nije bilo jasno, da li je apsorber PUN vune (ili o kojem god maaterijalu govorimo) ili ima neke "vazdusne pregrade"? Npr: 10cm vuna, 5cm vazduh, 10cm vuna?

All times are GMT +1. The time now is 02:21 PM.