Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Poznavanje tehnickog funkcionisanja sprava, da li je potrebno za produkciju? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36579)

Bockie 20-01-2011 05:04 AM

Re: 1176

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 296855)
Pa jos onda uzmu analognu traku i snimaju preko nje ?

Da, preko digitalnih kablova verovatno...

Jos se ovde svasta novo moze nauciti.

Ne razumem samo zasto to ljudima smeta, sto su tako ostrasceni, kao da vredjam partiju na vlasti...?
Dobro, ti nemoj tako , radi kako ti hoces i vozi dalje...
Evo, poslusao sam na promociji radova sta radis i skroz te kapiram...

Quote:

Tako da to sto si naucio o fazama i shiftovanju trekova na vremenskoj osi... pretpostavljam da jako mali broj ljudi zna, ali i da onima koji to ne znaju, preterano ne smeta da rade svoj posao i zaradjuju kintu...

E da, cika Boggy, nije to neka ezotericna tema, i ja sam nekoliko puta o tome ovde isto pisao, cika Arthur je u pravu. Mislim (bar bi trebalo) da dosta ljudi to zna. Jos davno smo o tome slusali na jednom Taktonsu, neki lik iz Studera je upravo prezentujuci novi uredjaj, pricao bas o ovome... Relativno banalno, ali veoma dobro kad je zvuk u pitanju!

Poz'

DaBear 20-01-2011 07:26 AM

Re: Poznavanje tehnickog funkcionisanja sprava, da li je potrebno za produkciju?

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 296830)
Kad sam rekao laik - mislio sam na laika za elektrotehniku. Primetio sam da se ovde cak i potencira da onaj ko radi sa spravama moze da nema pojma o elektronici, cak ne mora ni da ima veze sa elektro strukom. Cak se i u skolama tipa SAE, koliko primecujem, zaobilazi ta elektronika u sirokom luku. A svako ko je bar procitao neko stivo na temu, zna o cemu je rec kada kazem nelinearnost... A onaj ko bi da radi na raznim SSLovima 1176icama i cudima, a nema pojma o elektronici, nije laik - nego egzibicionista :rotfl:

izvinjavam se za offtopik, necu vise.

definitvno nije potrebno !!

Meni je uvek bilo dovoljno da znam kako da se sluzim spravama i softwerima a kako oni rade i kako su povezani..nikad me nije interesovalo.
Imam druga koji mi je napravio patch polje onako kako sam ja trazio - sa paralelnim izlazima itd, on je sve kabove napravio (ja sam mu samo rekao sta ide gde)..lemilicu NIKAD nisam uzeo u ruke!
Prvi Pro Tools sam kupio vec instaliran, samo sam povezao (vec obelezene) kablove i krenuo...
Zamajavanje sa takvim stvarima je meni uvek nepotrebno, razbija kreativnost, smara i odvlaci od muzike.
Ima ljudi kji to vole i ugl. zavrse negde izmedju snimatelja i onog sto popravlja, a produkcija izvisi.

U skolama ga zaobilaze - jer nema veze sa produkcijom. neki od najvecih producenata neznaju cak ni da sviraju a kamoli nesto oko studijske tehnike!!

Arthur 20-01-2011 11:59 AM

Re: Poznavanje tehnickog funkcionisanja sprava, da li je potrebno za produkciju?

e evo je druga bitna tema, odlično - Koliko je potrebno da snimatelj ili producent (isključujem mix inženjera), znaju da sviraju neki instrument i da su muzičari sami po sebi?

psionic 20-01-2011 02:04 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 296876)
Da, preko digitalnih kablova verovatno...

Jos se ovde svasta novo moze nauciti.

Ne razumem samo zasto to ljudima smeta, sto su tako ostrasceni, kao da vredjam partiju na vlasti...?
Dobro, ti nemoj tako , radi kako ti hoces i vozi dalje...
Evo, poslusao sam na promociji radova sta radis i skroz te kapiram...

Ostrascen ? Ja ? Neko drugi je ovde (ocigledno) pristrasan u opisivanju svojih alatki za rad :D

Nisam rekao ni da analogija valja - niti da ne valja. Cemu citat te recenice ? Neko ko je tehnicki nepismen, mozda i uzme opticki kabl ! Taj neki ce da zove servisera da bi mu pomogao da poveze trake i to je to...

Sto se tice onoga sto sam rekao za snimanje preko trake, rekao sam da takav neki laik za et ne moze da uzme pa da eksperimentise sa trakom npr, da tvrdi kako je superiorna u odnosu na bilo sta drugo, nemajuci pojma sta drugo i kako radi... Na osnovu subjektivnih zapazanja, jedino. Po mom misljenju, naravno.

Nadao sam se da ce tema biti obrisana, jer sam kasnije i sam shvatio da se ide ka tome da svako radi svoj posao, da ne bude svestrano obrazovan. Sta cu kad poticem iz komunizma :) Drugo, mogla bi se i otvoriti tema, o tome gde se na primer zavrseni SAEovac koji zna samo da smiksa pesmu moze zaposliti kod nas, a da nije kod sebe u studiju...

boggy 20-01-2011 03:25 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 296876)
............
E da, cika Boggy, nije to neka ezotericna tema, i ja sam nekoliko puta o tome ovde isto pisao, cika Arthur je u pravu. Mislim (bar bi trebalo) da dosta ljudi to zna. Jos davno smo o tome slusali na jednom Taktonsu, neki lik iz Studera je upravo prezentujuci novi uredjaj, pricao bas o ovome... Relativno banalno, ali veoma dobro kad je zvuk u pitanju!
.............'

Eto ti ga sad... ja pricam o SAE, odnosno o nekom redovnom skolovanju... a ti ga udari po seminarima i profesionalnim usavrsavanjima... ajd malo da ne brkamo loncice. :)

Niko vam ne brani da se profesionalno usavrsavate kakvim hocete kursevima i seminarima i u kom god zelite smeru... mozete i jos dva fakulteta da zavrsite ako LICNO mislite da vam to moze pomoci u muzickoj produkciji... ja stvarno nemam problem sa tim... ali... da ponovim... ovde je kritikovana neka "osnovna" skola za audio produkciju koja nema nista o elektronici, kablovima, digitalnim filtrima, FFT, korelaciji, furijeovoj transformaciji, elektronskim komponentama, cevima, tranzistorima, transformatorima, magnetofonskim glavama i magnetofonskim trakama, konstrukcijama mikrofonskih predpojacavaca, kompresora, ekvilajzera, limitera, zvucnickih kutija,,... ok... dosta! :rolleyes:

Poneki znacajan detalj vam se moze servirati, izvadjeno iz konteksta, da vam zagolica mastu (kao sto si napisao) i to je sve.. ali cela bulumenta stvari, istovarena, ce vam zamaskirati sustinu... kako to obicno urade u programu i planu u nasim skolama te ljudi koji po prirodi tesko razlikuju drvo od sume (ne mali broj) imaju poveliki problem da se snadju makar pasivno znanje i imali.

pozdrav

bogi

psionic 20-01-2011 03:43 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 296879)

Ima ljudi kji to vole i ugl. zavrse negde izmedju snimatelja i onog sto popravlja, a produkcija izvisi.

Sad cu da budem malo samokritican: ova ti je ka' njegoseva! Ne valja da covek bude svestran, jer onda zna od svega pomalo, a na kraju nista kompletno. Kad sam zapoceo sa ovom tematikom, nisam mislio da treba da zna bas nesto mnogo, ali mozda neke osnove... A onda sam skapirao da zivim u drustvu koje parazitira i stedi na ljudima, dajuci cistacu sprata da bude i domar i portir i serviser IT opreme :)

Razumite me ljudi, radim kao tonac u drustvenoj firmi, a radim ton, video, montazu (ton i video) i popravku i povezivanje uredjaja i sta jos ne, a samo smisljaju da uvale jos po nesto. Dok ima ovaca za sisanje, bice i vune, sto kaze nas narod...

Bockie 20-01-2011 03:47 PM

Cika Boggy, samo sam rekao da ima smisla ona pricica o vremenskoj sinhronizaciji kanala, nista vise. Ako je o tome bila rec, a ja tako shvatio.Nisam se osvrtao na SAE i ostalo, ako sam negde 'omasio, sorry...:ups:

Psionic...
Sta da ti kazem,matori, ti si lepsi, bolji, mega kralj i superiorniji si u svakom pogledu od svih ovde!
Mozda je to Maybelline...

psionic 20-01-2011 04:12 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 296931)
Psionic...
Sta da ti kazem,matori, ti si lepsi, bolji, mega kralj i superiorniji si u svakom pogledu od svih ovde!
Mozda je to Maybelline...

Ne razumem sta je pisac hteo da kaze... ? Mada sminka svasta moze da napravi... I od babe - devojku :D

boggy 20-01-2011 05:14 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 296931)
Cika Boggy, samo sam rekao da ima smisla ona pricica o vremenskoj sinhronizaciji kanala, nista vise. Ako je o tome bila rec, a ja tako shvatio.Nisam se osvrtao na SAE i ostalo, ako sam negde 'omasio, sorry...:ups:
.......

O SAE je inicijalno bilo reci ... na pocetku threada.... zasto redovno nemaju elektroniku i sta sve ne znam u svom programu... pa sam pokusao da objasnim zasto je to tako... Ovo sto si ti naveo je SAMO jedan detalj koji da bi se odgovorilo na pitanje "zasto?" mora biti osnovan... odnosno sa osnovom... a ta osnova i te kako oduzima i vremena i novca za skolovanje..... a ovako... ako se to samo "grune" na nekom seminaru bez objasnjenja "zasto?" i bez podloge u drugim oblastima... tako moze na seminaru... a u skoli ne.

pozdrav

bogi

boggy 20-01-2011 05:36 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 296930)
....
Razumite me ljudi, radim kao tonac u drustvenoj firmi, a radim ton, video, montazu (ton i video) i popravku i povezivanje uredjaja i sta jos ne, a samo smisljaju da uvale jos po nesto. Dok ima ovaca za sisanje, bice i vune, sto kaze nas narod...

Tek je u tom slucaju diskutabilno propagirati ideju da svi tako trebaju da rade inace su "egzibicionisti"... ako nemas nista bolje od tog posla od koga zivis, cak ni u najavi... cuti i cooliraj... ne siri nehumanu "ideologiju" feudalizma na sve strane... :kesa:

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 01:21 PM.