![]() |
Re: Isplativost muzickog studija danas!!!!
interesantna tema ,zaista,ne bih hteo da kukam jer ima mladih generacija koji stasavaju i sanjaju o svom studiju kao i ja kada sam bio u njihovim godinama...Poceo sam davnih 80 - ih kada smo bili jedini studio juzno od Beograda.kupili smo Tascam 8 - mo kanalac od momaka iz Nisa koji su prestali ,a mixer sam uzeo cekajuci da Sladjana Milosevic zavrsi mix Miki,Miki veliki iz Akvarijusa gde sam radio kao segrt,elem velike pare ,velika investicija,ali je realno imalo posla 15 - 20 ploca godisnje.U tom zanosu dodje nam u studio covek sa sada poznatom i popularnom pevacicom,i on je sada veliko ime u svetu auto biznisa ,iz Cacka.pita me koliko ovo kosta i koliko zaradjujem,ja mu ponosno kazem da se posao razvija ,ali da oprema mnogo kosta i da upravo skupljamo pare za 16 - to kanalac (cuveni Aces oko 16000 dm,zbog koga sam polozio elektroniku na Etf ko od sale stalno ga popravljajuci),on mi kaze,slusaj druze ,batali ti ovo ,ovo je hobi nije to biznis.ja prodajem polovno gvozdje i te sirovine,sad sam krenuo sa kolima...Posle par godina,dobar drugar mi donese poker aparat iz Banja Luke u studio,i kaze ovo je ludilo na zapadu,da uzmemo ovo da namlatimo pare ...Vidim da se moze programirati na procenat koji daje,ma ko je lud da igra protiv masine kad znas da je programirana,stajala u cosku u studiju dest dana dok je nije odneo i ...napravio milion...Ukratko ,ovde nema para (nekada je mozda bilo...),ali sada studio niko i ne drzi zbog finansiske kostrukcije ,nego zbog ljubavi prema muzici,tog nekog entuzijazma koji me i dalje drzi,veru u bolje dane,ludackog optimizma i radovanja kada se nesto uradi dobro!I dalje kupujem opremu ...:banghead:
|
Nadam se da nase supruge nece citati ovaj thread:)
Ja sam se preselio u novi prostor pre nekih godinu ipo, pre pola godine sam zavrsio i sobu za snimanje.... sva ulaganja sam napravio iz drugog posla (svirke), kao i uvek.... sam studio ne zaradjuje dovoljno za sebe, vratio mi se dobar deo ulaganja u gradjevinu i akustiku, a za ulozenu opremu ima da se snima ihaaaa..... ali, pored direkne dobiti iz studija, ja imam neku realnu korist i indirektno, jer je studio uvek neki centar desavanja..... nekom radis ton na koncertu, sa nekim sviras, nekome prodas pesmu, steknes nove prijatelje, kontakte...... glavni posao su mi, kao i uvek svirke, a studio je tu preko nedelje.... generalno, nastavicu da radim i ulazem, imam neki plan ulaganja u opremu, posto je glavna stavka, prostor zavrsena. TA ulaganja nemaju veze sa poslom, jer radim u takvoj sredini da mojim klijentima nije bitno da li imam NEve ili behringer (vizuelno, ili po brandovima, to njima nista ne znaci)... i da glavna ulaganja ce mi biti poboljsanje uslova rada klijentima u studiju (klima, ventilacija, kamere, slushalice......) |
Moje trenutno stanje je sledece:
Od prosle godine, od Maja, ne placam rentu za prostor. Umesto deska sam napravio veliki sto, monitori su svi ostali tamo kao sto je bilo (M2, NS10, Auratones), PTools HD3 sa G5 i ono outboarda sto nije prodato (ali sve je odvezano)... Neki klinac je sad u studiju i radi sound design, ja mogu da radim kad on nije tamo, nocu ili neki vikend. Za dzabe...:) Do sada sam 11 godina placao ?14,000 godisnje za prostor :shock::shock: (Nje bio problem, bilo je puno puno posla i placalo se kako treba!) Kuci sam stavio MacPro 8 core sa PT LE (uskoro upgrade na PT) sa 1000 plugova i mega Kontakt librarijem i par Hafler aktivnih monitora sa MIDI klavijaturom. Na tome sam vec odradio nekoliko manjih projekata i napravio 4 pesme za koje sad usnimavam vokale i koje ce da se nude... ne treba nista bolje...trosak minimalan, dok opet ne krene big time (ako krene, he he..) |
LJudi,razumem da je vasim musterijama svejedno sta imate od opreme,ali...dali je vama svejedno sa cime radite?
|
ja koji levitiram izmedju neke opreme i softvera , vise nije bitno a pretpostavljam i vecini i eto da bear isto je gore rekao ...
|
Quote:
Kad sam prodavao custom racks sa 4 x SSL 5000 EQ & Line pres, na primer, probao sam uporedo sa Waves SSL EQ-om...vrteo, vrteo...i nisam mogao da nadjem razlog da ne prodam SSL. Onda sam se setio i da mi je riknuo jednom, pa sam se smarao sa majstorima....i ODMAH je otisao!! |
Quote:
Ljudi kod mene dolaze (ili ne dolaze) uglavnom zbog onoga ko radi, kako radi i gde radi (to jest mene), i ne primecuju (90%) njih razliku u opremi.... u krajnji rezultat se ipak svi razumeju, svako na svoj nacin:) |
U su?tini studio će uvijek biti prisutan samo je pitanje u kakvom obliku!
Pa kad malo bolje pogledamo situaciju doći ćemo do zaključka da je gomila ljudi u zadnjih 10-ak godina (i prije)kupiv?i 1 komp s nekakvom z.karticom,jednim parom monitora i malo opreme dobila sasvim dovoljno za stvaranje nazovimo to "demo materijal".Svjedoci smo da nam je danas potrebna samo internet konekcija i kartica za plačanje internetom i biramo sami po potrebi studio gdje ?elimo raditi mastering ili bilo ?to drugo! Čemu ogromni studio sa gomilom skupe opreme(u većini slučajeva,ne u svim!)kad danas imamo toliko dobro usnimljene akustične instrumente,sinteve,ritam ma?ine,loopove,gomila free i ostalog software-a...za?to sve to negdje platiti i ne dobiti bogzna ?to. Kućni studio je po meni temelj ba? zbog toga ?to je sve danas lako dostupno,a i besplatno putem pirata i ostalih sra.. Da se razumijemo-uvijek će postojati nekakav veliki studio pun elektronike,ali to će se masno plačati i te usluge će najče?će koristiti poznate dokazane face. Trend je danas takav da producenti inkorporiraju svoje presete,ideje u plug-inse te time dobivamo jo? bolja saznanja o načinu razmi?ljanja istih,upotpunjujemo sami sebe-do?lo je vrijeme cjelo?ivotnog učenja. Na nama samima je da si svakodnevno damo truda i da ?to bolje savladamo ?to vi?e područja koja nas zanimaju-ali danas su nam te informacije lako dostupne,a prije se čovjek trebao namučiti da negdje bude ?egrt u nekakvom ogromnom studiju! Eto to je za mene veliki korak napred-znam da mnogi ne misle tako,ali kad bolje pogledamo sve ide u tom smjeru... |
DaBear-to ?to sad ima? mi se čini sasvim ok- dovoljno za većinu potreba.
Danas sutra-RuDaw xtm ili? mac+rme ff800+adam a7x-mo?da tla m16/24 ili toft atb 16/24,malo vanjskih sinteva i koji mic i perem! meni sasvim dovoljno za sve...:D |
Quote:
Ako treba neki demo volak da se usnimi, moze i to, a za nesto bolje (jako retko) moze i da se pozajmi nesto. Najvaznije mi je sto mogu da odem u studio kad treba da se miksa, jer kuci i dalje nemogu 100% da garantujem za low end... |
All times are GMT +1. The time now is 08:58 PM. |