Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Drvena lamperija,gips ploče ili ne?to treće (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35999)

les paul 30-11-2010 11:32 PM

Re: Drvena lamperija,gips ploče ili ne?to treće

Boggy vidim tvoje radove, pa ipak preferira? drvo i tkaninu.One kombinacije sa kamenom kao difuzorom(mo?da i apsorbira:)) mi izgledaju nepraktične, ipak zadnjih 20-ak godina akustika ima novu dimenziju, a kroz idućih 20.......mo?da se bude mixalo po pećinama.

boggy 30-11-2010 11:45 PM

Quote:

Originally Posted by les paul (Post 292439)
Boggy vidim tvoje radove, pa ipak preferira? drvo i tkaninu.One kombinacije sa kamenom kao difuzorom(mo?da i apsorbira:)) mi izgledaju nepraktične, ipak zadnjih 20-ak godina akustika ima novu dimenziju, a kroz idućih 20.......mo?da se bude mixalo po pećinama.

NE preferiram ja nista.. nego moji klijenti ;)
Neko zbog viska para, neko zbog manjka para, neko zbog ukusa, neko zbog zelje za odrejenim izgledom... kamen jos nisu trazili zato ga i nema... trudim se kao i sada... da predocim sta je tu sta i svako odlucuje prema svojim mogucnostima i mom znanju. Ako bi se zadesilo da covek ima superpovoljan granit i odlcinog kamenoresca... i dosta para... sve sto uradimo u drvetu ... mozemo uraditi i u kamenu... ja tu ne pravim neku razliku... i sve je stvar trenutne situacije i mogucnosti... ista prica vazi i za staklo... staklo je odlican akusticki materijal po pitanju refleksija.

pozdrav

bogi

NLP 30-11-2010 11:59 PM

Quote:

Originally Posted by les paul (Post 292439)
Boggy vidim tvoje radove, pa ipak preferiraš drvo i tkaninu.One kombinacije sa kamenom kao difuzorom(možda i apsorbira:)) mi izgledaju nepraktične, ipak zadnjih 20-ak godina akustika ima novu dimenziju, a kroz idućih 20.......možda se bude mixalo po pećinama.

A što ti misliš oko toga?

Pitam zato jer: naučio sam se da ako neko dosta specifički nešto pita ima i neka polusvestna očekivanja/odgovore koji mu služe kao potvrda na neke vlastite hipoteze.

P.S.: nečemo još duže vrijeme da tek tako odviknemo evolucijsku ljudsku psihoakustiku od špilja i "sličnih prostorija":D

les paul 01-12-2010 01:28 PM

Konkretno drvo ili gips, sad da li je predrasuda, pa se većina odlučuje za drvo ili je gips kao relativno novi materijal akustički zahvalniji, a svi ostali materijali, kao kamen, ogledala stvar estetike.Uglavnom faktor "prirodnosti zvuka" poku?avam kombinirati sa prirodnim materijalom.Sad koliko je ne?to prirodno ?ta izlazi iz zvučnika u odnosu na akustičke instrumente(mandolina,gitara isl.) u ?ivo.

NLP 01-12-2010 06:00 PM

E pa vidi? da sam več zna?:D

Oko gips ploča; gledaj da bude konkretna rigidna povr?ina (barem troslojni).

les paul 03-12-2010 12:24 PM

Lamperija ili gips 1 sloj onda mo?e direktno na beton, to je dovoljno rigidno, jedino prve refleksijske povr?ine bi trebale biti tretirane tkaninom i vunom.
Pitam jer podkonstrukcija mi ne bi trebala u tom slučaju.

Mo?da da se vuna prema?e nekom impregnacijom koja ne bi dopustila sitnim česticama pra?ine da se rasipaju, a bilo bi jeftinije i bolje od najlona.

les paul 21-07-2011 07:59 PM

Koliko je dobar ili lo? brodski pod u control room-u, odnosno da li ga skidati stavljati ne?to preko njega ili sl.

NLP 21-07-2011 08:46 PM

Pod u studiu neka bude od tvrdog drveta, samo to.

boggy 21-07-2011 08:53 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 309845)
Pod u studiu neka bude od tvrdog drveta, samo to.

... i cvrsto zalepljen na tvrdoj povrsini (beton ili betonski estrih)

Bilo kakva nedovoljno dampovana supljina ispod ce praviti problem.

Preko drvene povrsine ne stavljati nista.

Drugim recima, pod u studiju mora biti cvrst, reflektivan i drven, bez ikakvih parazitnih rezonancija. Laminate, bez obzira sto mogu biti i kvalitetniji i skuplji od parketa (vidjali smo ih svakakvih), zaobilaziti u sirokom luku u studiju.

pozdrav

bogi

NLP 21-07-2011 08:55 PM

:thumbsup:

All times are GMT +1. The time now is 03:38 PM.