![]() |
Re: Neve 1073 za API system 500 (napokon)!
Pa, da.... dobar preamp je dobar preamp, bez obzira na sta lici:wink:
|
Quote:
pozdrav bogi |
Kako imam Neve 1073 DPA, koji je navodno veoma blizu pravom "vintage" Neve soundu - i otvorio sam ga da vidim kako izgleda unutra.
Mislim da se uop?te ne mo?e usporediti način izrade DPA ili 500 formata. A bitnije se mi čini drugo - kako sam prije mjesec dana uzeo Crane Song Spider i usporedio preampe sa 1073 DPA - mogu mirno reči da meni obadva sviraju odlično i ne mogu reči koji mi je bolji. A kad uzmem u obzir cijenu od Neve 1073 500, ili cijenu CS Spidera koji mima jo? vrhunske AD konvertore, summing mixer etc po kanalu , ne bih nikad kupio 1073 500 za skoro 1000USD po kanalu ili 1073 DPA. Previ?e je tu neke "fame" oko 1073 koje nema nikave veze sa soundom. G |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Po izboru komponenata rekao bih da je Avedis MA5 više Neve od ovog Nevea :) Mada i njemu fali Carnhill trafo na izlazu, BC Blue elektroliti, polistirenski kondenzatori i još jedan gain stage.
Što se tiče dostupnosti komponenata one se i dalje proizvode, ali im je jeftinije da naprave "moderni" Neve. ja sam sebi našao sve za originalni vintage Neve 1073 sa sva tri gain stage-a. A to su Carnhill trafoi, BC Blue elektroliti, BC184C i ON Semi 2N3055, polistireni, tantali, 3 pole switch. Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
Recimo... 2SJ74 i 2SK170 (Toshiba, izrazito malosumni fetovi za audio aplikacije) se ne proizvode vec duze vreme... mogu se naci ponegde.. ali nece jos dugo. Imali su zamenu u obliku SMD komponenti u SOT-23 kucistu ali se i to prestalo da proizvodi ove ili prosle godine... Sada je broj razlicitih diskretnih komponenti koje se jos proizvode zanemarljivo mali u odnosu na broj koji je postojao pre deset ili dvadeset godina... i samo sam rekao da se i pored mrsavog spiska,... isti i dalje smanjuje... pri tom nema milosti prema specijalnim komponentama primenjivim najvise u audio aplikacijama pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
tebi ne smeta za tvoje potrebe... ali Neve to radi za profit, ne iz hobija... znaci... otud SMD komponente u Neve-u... to je njihov dizajn... mogu da ga "kloniraju" kako god zele... da li zvuci isto ili ne... malo to koga zanima pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 07:43 PM. |