![]() |
Re: Koliko čujemo
Ja sam stara i čujem sve navedene primjere, samo malo čudno zvuče (?u?te, a ne pi?te) ovi iznad 18khz. :D
|
Pa to je valjda u redu. :grin:
|
Do 19 kHz sam čuo jasno, a preko te?ko prepoznajem.
27 godina imam. |
Par napomena:
1. Ovakvi testovi se inače rade putem kalibrisanog audiometra, a ne "nekih-već-koje-imam" slu?ki, a NIKAKO putem "nekih-već-koje-imam" zvučnika. 2. Koliko je va?no da li čujete neku frekvenciju isto toliko je va?no koliko jako je čujete u odnosu na centralne frekvencije ljudskog sluha (otprilike od 1-4kHz). @Dejankuki: to ?to ima? "rupu" u visokom spektru mo?e da znači da umesto 18/19/20kHz zapravo čuje? donje alikvote (undertones, subharmonics) koji obično nastaju kao posledica lo?eg tweetera na zvučniku ili jeftinih slu?alica. @Anita: koliko znam pati? od tinnitusa (kao i ja, otprilike otkad znam za sebe). Moguće je da veoma visoke frekvencije interferiraju sa tvojim tinnitusom, pa ih vi?e ne čuje? kao tonove, nego kao ?umove. A oni duboki zvuci koje pominje? mogu da imaju veze i sa prehladom, sinusima, cerumenom... Bottom line: ovakvi testovi su Q od ofce. Par meseci me deli od 50-og rođendana, i svestan sam toga da mi je gornja granica sluha negde oko 12-13kHz. To ?to mogu onako ofrlje, ručno, da nateram pojačalo i zvučnike da mi isporuče 16kHz u u?i je čista prevara. Mislim, OK, čujem 16kHz - ali neuporedivo ti?e nego pre dvadesetak godina. A preko toga - ćorak :) Pozdrav, Vasa |
Uff, 14 i ENDE, katastrofa.
|
15 jedva!!!
Posle 27 godina u kafani dobro da i toliko cujem!!!!!!!!!!? |
32.godine, zadnja granica 17KHz. :da:
|
preko 20 kiloherza ne cujem nista :D
al ovo ispod toga ubija, najezio sam se ocu da svrsim u gace :banghead::rotfl: edit: Quote:
edit numr2: mene ove frekvenicije od 15 - 20 ubijaju, zelim da ih ne cujem majke mi :D znaci 16 kHZ cut everyone, everywhere! |
Quote:
Inace, Awacs je objasnio i rekao vecinu stvari koje sam ja htjeo, pa da se ne ponavljamo... |
14 i kraj. Godine...:(
|
All times are GMT +1. The time now is 12:21 PM. |