![]() |
Re: Drums
Quote:
Znam da je jedna od mogućnosti upotrebe VSTi-a uz ovakve bubnjeve da se analizom tempa naprave ovakvi grafikoni i onda u sekvenceru pretvore u mape tempa. To bi mi dodatno zakomplikovalo život, zato mi dosta znače saveti starijih i/ili pametnijih po tom pitanju (uzgred, od mene je lakše biti pametniji nego stariji - rođen kad i Beli album). |
Quote:
Ritmička uzbudljivost So Lonely i Sympathy for the Devil se zasniva na zajedničkom poduhvatu ritam sekcije u realnom vremenu :wink: Ono - ko je prvi "povukao" tempo unapred, ko je "ispred" koga u celom groove-u, a sve te stvari su se desile interaktivno (i simultano). Magija te dve pesme nije u matematičkom modelu koji je neko pretvorio u muziku, nego u interaktivnosti. ?ta hoću da ka?em - rezultat pomenute interaktivnosti je moguće replicirati (uz dugotrajan i iscrpljujući vi?enedeljni rad), ali je zaludno poku?avati da se do tako uzbudljivog i nikad ranije čutog rezultata dođe "od nule". Ne ka?em da je nemoguće, ali to zahteva ili mnogo meseci (mo?da čak i godina) rada na jednoj pesmi ili mnogo sreće. A koliko se sećam priča iz onog vremena, Outlandos D'Amour je snimljen u nenormalno kratkom roku (čak i za onda?nje pojmove). Pozdrav, Vasa |
Quote:
Edit: evo našao sam na SOS-u članak o (polu)automatskom kreiranju tempo track-a detektovanjem tempa iz audio trake u Cubase-u SX: http://www.soundonsound.com/sos/oct0...cubasetech.htm Ipak, kao što rekoh, i dalje mi je to poprilično komplikovano. Opcije snimanja sa klikom ili odustajanja od VST instrumenata kod snimanja bez klika su tu, ali i ova treća mogućnost je veoma interesantna. Da li je neko probao nešto slično? |
Quote:
Ali zašto si toliko zapeo za termin "VSTi deonice"? Mislim, VSTi je isto što je nekad bila "klavijatura", zar ne? Niko te ne sprečava da snimaš VSTi real time, jel' da? Ako nemaš klavijaturu (ili ne umeš da je sviraš) opet možeš da bodeš mišem notu po notu gde god misliš da treba. Ili ti je baš stalo da ti u sekvenceru piše da je sve "uredno"? Ali to onda nema veze sa muzikom, nego sa vizuelnim doživljajem iste... Pozdrav, Vasa |
Quote:
Inače, mislim da je sva tehnologija potrebna da se napravi dobra ploča postojala pre četrdeset pet godina (i tada je muzika i bila bolja nego danas). Ipak, nisam za vintage pristup - i Bitlsi su uvek koristili ono ?to je u tom trenutku bilo najnovije, pa i izmi?ljali sasvim originalne tehnike snimanja (recimo ADT). |
Quote:
Gomila softvera odavno nudi automatic tempo mapping, ali mapiranje tempa nije isto ?to i mapiranje groovea. A groove je ono ?to muziku čini muzikalnom, ne tempo. I kao ?to rekoh - moguće je napraviti groove ITB, naravno, samo ?to to ume da potraje. Toliko od mene u ovoj temi. Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 06:52 AM. |