![]() |
Re: kontrapunkt
1 Attachment(s)
Ima li toga ovdje? Ako ima - gdje?
|
Quote:
Kontrapunkt nekog tipa postoji u SVAKOJ muzici, a cini mi se da kad se kaze kontrapunkt ovde se zapravo misli na polifoniju. To je ono o cemu, u stvari, Maiv prica. Na primer, okvir koji grade bas i diskant u bilo kojoj pesmi je u kontrapunktskom odnosu. Polifona faktura znaci prisutnost vise glasova koji su ravnopravni dok su u homofonoj prateci glasovi podredjeni glavnom glasu tj. melodiji. Bacite pogled na neko detaljnije objasnjenje jer nikakav koristan zakljucak odavde necete izvuci sem sto cete mozda razumeti definiciju reci. :wink: |
Quote:
Jel' se to višeglasno plaća? :rotfl: |
Naravno. ;) Samo to sto si okacio nije polifonija.
|
Quote:
Ima : voxova, bubnjeva, klavira, itd. :D |
Onda, verovatno jeste.
|
Quote:
Ne mozes poceti od "pravila", vec moras poceti od ideje. A to je nesto sto ili imas, ili nemas. Ako nemas, mozes procitati sve knjige sveta, ali opet neces imati ideju. Ako je imas, vec ces intuitivno znati sta radis, a da ti to niko nije rekao. |
Quote:
A sto se tice te "trotonalnosti" tj politonalnosti, zaista ne mogu a se setim ni jednog poznatog mi primera tako da verujem da je veca verovatnoca da si se podsvesno, ipak vodio nekom jednostavnijom logikom. Uglavnom, se kao politonalni primeri navode bitonalni, sto mozda pripada istoj logici ali nije sasvim isto. |
Quote:
|
Quote:
Mislim da je ovako najjednostavnije za shvatiti. 1. Zamislis jednu melodiju. 2. Sad zamisli da svaki ton od te melodije ima svoju posebnu haramoniju. 3. Sad zamisli da svaki akord iz tacke dva, ima svoju posebnu melodiju. Evo banalnog primera. Melodija ide recimo ovako> 1. e f g g, (tonovi) 2. (C) (B) (G ) (Em) (harmonija) 3. (g,fis,e), (dcb), (agfisg a), (hchchch) (nova melodija), ovo sam istipkao napamet, ali mozes videti otprilike sta se tu desava. Na taj nacin ti nemas neku stalnu harnmoniju, vec ona stalno menja, prelazi iz oblika u oblik, ima milijarde kombinacija... Quote:
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 09:45 AM. |