Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Jedno malo (mozda glupo) pitanje u vezi +4 i -10 standarda. (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33422)

Jan 30-03-2010 03:26 PM

Re: Jedno malo (mozda glupo) pitanje u vezi +4 i -10 standarda.

1 Attachment(s)
Brate verni moj, Alavuche, prosvetli me :) Evo ga hardware tab:

kejkz 30-03-2010 03:39 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 275522)
I jos nesto da vas pitam da bih razjasnio :)
Ako je +4dbU podrazumeva balansirani izlaz, a -10 dbu nebalansirani, da li to znaci da i ulazi recimo, ako izvedemo signal iz +4dbU izlaza, treba da bude +4dbU?

DA! Ako drugi uredjaj u lancu, na kome radis, ima samo -10 dbV kao opciju, dobices distorziju, posto ce njen nomilani signal biti prejak. I obrnuto, ako je izlaz -10dbv, a ulaz podesen na +4dbu nominalne jacine, bice pretih.

Medjutim, mene licno vise buni sto dobijas distorziju na monitorima, a sumnjam da tvoji monitori ne mogu podneti +4dbu, posto je to standardno. Ja inace ne idem direktno u monitore, nego preko Mpatch-a, ali bih sigurno nacuo distorziju i preko njega, da nesto nije u redu sa signalom.

Ono sto ti je napisao onaj lik nema neke veze, ne znam sta on tu sada ima da pominje SPDIF, to je sasvim drugi nacin transfera, ali da se uvatimo sada osnove. Balansirani kabl je takodje MONO, ne stereo, nema stereo kablova u tom smislu sa jednim konektorom! Razmisljam sta bi mogao biti uzrok, i jedino sta mi pada na pamet je da postoji neki problem sa lemom i konvertorskim kablovima. Ja sam inace testirao razne varijante sa ovom kartom i svaka mi je radila kao upisana. Doduse, ne snimam skoro nikada sa njom, ali je radilo kada sam probao direktan signal sa preampa da proslednim do nje. Nije bilo nikakvih gubitaka kvaliteta ili izoblicenja.

koji fuckusrite preamp imas?

Jan 30-03-2010 03:49 PM

Quote:

Originally Posted by kejkz (Post 275524)
DA! Ako drugi uredjaj u lancu, na kome radis, ima samo -10 dbV kao opciju, dobices distorziju, posto ce njen nomilani signal biti prejak. I obrnuto, ako je izlaz -10dbv, a ulaz podesen na +4dbu nominalne jacine, bice pretih.

Medjutim, mene licno vise buni sto dobijas distorziju na monitorima, a sumnjam da tvoji monitori ne mogu podneti +4dbu, posto je to standardno. Ja inace ne idem direktno u monitore, nego preko Mpatch-a, ali bih sigurno nacuo distorziju i preko njega, da nesto nije u redu sa signalom.

Ono sto ti je napisao onaj lik nema neke veze, ne znam sta on tu sada ima da pominje SPDIF, to je sasvim drugi nacin transfera, ali da se uvatimo sada osnove. Balansirani kabl je takodje MONO, ne stereo, nema stereo kablova u tom smislu sa jednim konektorom! Razmisljam sta bi mogao biti uzrok, i jedino sta mi pada na pamet je da postoji neki problem sa lemom i konvertorskim kablovima. Ja sam inace testirao razne varijante sa ovom kartom i svaka mi je radila kao upisana. Doduse, ne snimam skoro nikada sa njom, ali je radilo kada sam probao direktan signal sa preampa da proslednim do nje. Nije bilo nikakvih gubitaka kvaliteta ili izoblicenja.

koji fuckusrite preamp imas?

Voicemaster ali bez pro, ovaj nema digital out. znaci ima +4dbu XLR out, -10 dbU TRS OUT i PRE DESS XLR out od outova...

Ma to nije do preampa, jer taj problem nije postojao sa Digi 002R isto i sa monitorima.Koristio sam balansirane kablove i za monitore i za preamp-digi povezivanje, i nije bilo frke.
Sad sa 192 signal je izoblicen (preglasan) u oba pravca sa balansiranim kablovima. U monitorima se jasno cuje izoblicenje kad se povezu balansiranim kablovima, a input na kartici dobija prejak signal cak i ako je master fader na preampu na minimumu, sto sa 002 rack nije bio slucaj. Sa njim sam cak imao neke shumove ako ne bih koristio balansirane kablove za monitore...

kejkz 30-03-2010 03:59 PM

Main kanal na Voicemaster-u je izgleda samo balansiran, koliko vidim iz specifikacija! Jedino je izgleda nebalansirani izlaz Send. Tako da iz njega mozes samo balansirano do audiophila, bilo TRS, bilo konvertorskim kablom. Ako gresim, neka me neko ispravi, posto nisam siguran 100%.

Jan 30-03-2010 04:03 PM

Quote:

Originally Posted by kejkz (Post 275529)
Main kanal na Voicemaster-u je izgleda samo balansiran, koliko vidim iz specifikacija! Jedino je izgleda nebalansirani izlaz Send. Tako da iz njega mozes samo balansirano do audiophila. Ako gresim, neka me neko ispravi, posto nisam siguran 100%.

Uno question:)
Jel nebalansirani znaci da je -10dbU izlaz?
posto imam dve varijante:

1. LINE OP +4DBU (tako pise i XLR je)
2. LINE OP -10DBU (tako pise i TRS je)

Dal to znaci da treba da idem iz -10 (TRS) LINE OP balansiranim kablom u 192 ili sam te pogresno razumeo?
Ja trenutno koristim ovu varijantu:

http://www.dv247.com/assets/products/90_l.jpg

Samo sto je TRS jack koji koristim mono jer sa "stereo" jack-om, dobijam prejak signal kao sto rekoh.

A sta sa monitorima?

SumAnuT 31-03-2010 01:10 AM

Cek, tebi monitori distorziraju kada povezes balansirano, a kada ih povezes nebalansirano onda ne?

Hocu rec ne klipuje izlazni konvertor pa da klipuje u oba slucaja, nego bas klipuje zvucnik?

Jan 31-03-2010 01:24 AM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 275576)
Cek, tebi monitori distorziraju kada povezes balansirano, a kada ih povezes nebalansirano onda ne?

Hocu rec ne klipuje izlazni konvertor pa da klipuje u oba slucaja, nego bas klipuje zvucnik?

Ovako, da ponovim pricu.
I balansiranim i nebalansiranim kablovima sam povezivao izlaz iz DIGI 002 R i nisam imao problema,
Nebalansiranim kablovima iz AP192 nemam problema, kad izadjem balansiranim kablovima iz karte u monitore signal je vidno jaci i toliko je glasan da oba monitora distorziraju, e sad, ja sam kapirao da to mozda nece da se desi ako smanjim volume na soft mikseru, ali mislim da to bas i nije resenje da i dalje moze nesto da se sjebe?:S

Isti slucaj i sa inputima.

Na digiju su radili i balansirani i nebalansirani kablovi okej, a sa AP192 rade kako sam reko. Evo ponovicu:

1. TRS-TRS (nebalansirani kabl) signal koji dobijam u karti je pretih
2. XLR-TRS (nebalansirani) signal koji dobijam u karti je idealan.
3. XLR-TRS (balansirani) signal koji dobijam u karti je prejak.

U svakom slucaju kad koristim balansirane kabolove dobijam prejak signal i iz karte i u karti. Da li je resenje da stisavam reglere u soft. mikseru ili sta?

A sto se izlaza tice:

1. TRS (iz karte) - XLR (u montir) (nebalansirani) signal je okej

2. TRS (iz karte) - XLR (u montir) (balansirani) signal je preglasan.

Znaci u oba pravca dobijam preglasan signal kad koristim balansirane kablove ali sa AP192, sa DIGI 002 je sve okej!

Pozdrav

Jan 31-03-2010 02:04 AM

Evo lik sa m-audio sajta mi je rekao da AP192 jednostavno ima jak izlazni i ulazni signal i preporucuje mi da koristim nebalansirane kablove...Toliko o tome... Znaci prevara...

Jan 31-03-2010 02:10 AM

Da dodam sad sam probao i balansirani TRS - TRS iz preampa u kartu i signal je nesto slabiji nego sto bi trebalo... Kad mi master fader na preampu daleko klipuje, u inputu u daw-u ima 6 db headroom-a...To mozda i nije lose...Al kolko je pa dobro...

boggy 31-03-2010 02:19 AM

Quote:

Originally Posted by kejkz (Post 275495)
.....Pretpostavljam da karta automatski prebacuje sa +4 na -10 kada se na nju poveze balansirani kabl........

Nema bas trivijalnog nacina da se ovakav "feature" konstrukciono resi... tako da je pretpostavka/nada jalova....

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 04:06 AM.