Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Matko Sasek - Koolade (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=143)
-   -   Koliko vremena radis "beats" (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33247)

gregor z 17-03-2010 10:21 PM

Re: Koliko vremena radis "beats"

Pozdrav i po?tovanje....:)

Mene zanima kakva je situacija kad proda? "beat" nekome, sa miksom?

Da li jim da? sve trake i neko drugi to izmiksa ili tebi ?alju vokale i ti miksa??

Ako neko drugi miksa, zanima me ako ima? nekakavu "kontrolu" ili bolje rečno pravo "glasanja" nad konačnim miksom...?

Pozdrav,

Gregor

koolade 18-03-2010 05:37 AM

i jedno i drugo... ako je neki projekt s budzetom onda saljem fileove. ako se radi o nekom indie projektu, mix radim sam. u slucaju kad saljem trekove ponekad imam rijec u finalnom mixu, a ponekad ne. obicno je slucaj da nemam utjecaja na mix, u 90% takvih slucajeva nisam zadovoljan mixom, jer svatko cuje na svoj nacin. iskustvo mi je da producenti koji su ujedno i tonci, rade bolje mixeve od tonaca.

gregor z 22-03-2010 11:03 PM

Quote:

Originally Posted by koolade (Post 274438)
i jedno i drugo... ako je neki projekt s budzetom onda saljem fileove. ako se radi o nekom indie projektu, mix radim sam. u slucaju kad saljem trekove ponekad imam rijec u finalnom mixu, a ponekad ne. obicno je slucaj da nemam utjecaja na mix, u 90% takvih slucajeva nisam zadovoljan mixom, jer svatko cuje na svoj nacin. iskustvo mi je da producenti koji su ujedno i tonci, rade bolje mixeve od tonaca.

Hvala na odgovoru....

Zanima me jedna stvar profesionalno, ko najvi?e puta radi mastering za projekte na kojih si suradjivao? Radi? to sam u procesu miksa (ako ti miksa?) ili ?alje? negde? Znam za par mastering studia u USA, koji su jaki u hip-hopu ali me zanima first hand experience (ako ga ima?) od nekog kao ti.

A isto me zanimo kakvu te?inu po tvome ima mastering u hip-hop produkciji.

Znam da sam malo off topic....ali svejedno hvala....:D

Pozdrav,

Gregor

koolade 23-03-2010 06:04 AM

ne nimalo! nisi off topic! ovo je pravo pitanje!
ajmo sami usporedit....

ko ima od vas "balkansko a nase" neka poslusa. Album je mixan na SSL G-seriji, i masteriran u Sterling Sound-u.

dalje, kome se da neka skine ovo -
http://www.blackouthiphop.com/koolad...rks-you-yours/
ovo sam snimo, mikso i masterirao doma.

mastering jako ovisi o mixu. to svatko od vas zna, ili bi trebao znati. ako je mix los, masteringom ces ga samo donekle popravit. sto bolje uho i iskustvo koje masterira, to bolji masterng. meni se na balkansko a nase neki mixevi na svidjaju. mastering? dao je signal tim mixevima, ali taj mix je i dalje ostao taj mix. recimo "pokradi lovu" - uzasan mix! uglavnom zato jer sam u startu matricu pretrpo razno raznim elementima, pa je nastala guzva. i to umixat je muka...
kad radim doma, volim vec u mixu naparvit "master". jer najbolje cujes sta ce limiter napravit dinamici. tako da u zadnje vrijeme radim jedno u drugom. po meni je to najbolji pristup. razmisljat o masteringu dok mixas. pa kasnije samo malo izniveliras sve, ako radis neki projekt.

HeatMan 23-03-2010 08:52 AM

Quote:

Originally Posted by koolade (Post 274817)

mastering jako ovisi o mixu. to svatko od vas zna, ili bi trebao znati. ako je mix los, masteringom ces ga samo donekle popravit. sto bolje uho i iskustvo koje masterira, to bolji masterng. meni se na balkansko a nase neki mixevi na svidjaju. mastering? dao je signal tim mixevima, ali taj mix je i dalje ostao taj mix. recimo "pokradi lovu" - uzasan mix! uglavnom zato jer sam u startu matricu pretrpo razno raznim elementima, pa je nastala guzva. i to umixat je muka...
kad radim doma, volim vec u mixu naparvit "master". jer najbolje cujes sta ce limiter napravit dinamici. tako da u zadnje vrijeme radim jedno u drugom. po meni je to najbolji pristup. razmisljat o masteringu dok mixas. pa kasnije samo malo izniveliras sve, ako radis neki projekt.

bash sam hteo da te pitam kakav imash odnos prema toj pesmi.. jer je meni daleko ispod kvaliteta ostatka albuma.. mislio sam da je ona samo ubachena sa one kompilacije i da nije ni mixana.. medjutim kad sam je malo bolje poslushao... shvatio sam problem.. nije prob u tome shto je natrpano, nego shto je neravnomerno natrpano..

sve udara u nekom drugom ritmu i svaki deo vuche na svoju stranu.. ja sam iskreno jedno 3 meseca mixao jednu pesmu gru-u i na kraju mi je stariji kolega rekao "reshi se ovih sranja shto udaraju u kontra ritmu" i pesma je odjednom proradila..

kad pogledash logichno je.. ali mi na pamet nije palo.. :/

poz!

koolade 23-03-2010 12:23 PM

da... hmmmm... to je meni jedan od najdrazih beatova na tom albumu... i mozda imas pravo. nego, bio sam ja isprobavo, micao stvari, palio/gasio... ali to onda vise nije bilo to!

zligital 23-03-2010 12:50 PM

Quote:

ne nimalo! nisi off topic! ovo je pravo pitanje!
ajmo sami usporedit....

ko ima od vas "balkansko a nase" neka poslusa. Album je mixan na SSL G-seriji, i masteriran u Sterling Sound-u.

Da,Balkansko a nase mi je referenca kad miksam i mislim da je produkcijski gledano ubedljivo najcistiji hip-hop zvuk upravo na tom albumu. Izdvojio bih pesmu Ovaj ritam volim. Takodje mi se jako dopada produkcija za pesmu povratak cigana, na Frenkievom istoimenom albumu,narocito nacin kako je klavir isproduciran,pa me interesuje da to malo objasnis,ako moze. Inace, ova stvar koju si okacio sa Maylay ima dobar beat,ali mi se mix nikako ne dopada,mislim da je ispod tvog nivoa.Cuje se recimo glasnije od bilo koje pesme na Balkansko a nase ali nema tu punocu,kvalitet i prostor kao gorepomenute. Isti slucaj je i sa Timbetovom pesmom Livoskodi, koja je jako lose isproducirana, nekako,vidi se da je tvoj beat, ali mozda je miksao Timbe ili tako nesto :).....veliki pozdrav i respect

Jan 23-03-2010 03:16 PM

Quote:

Originally Posted by zligital (Post 274843)
Da,Balkansko a nase mi je referenca kad miksam i mislim da je produkcijski gledano ubedljivo najcistiji hip-hop zvuk upravo na tom albumu. Izdvojio bih pesmu Ovaj ritam volim. Takodje mi se jako dopada produkcija za pesmu povratak cigana, na Frenkievom istoimenom albumu,narocito nacin kako je klavir isproduciran,pa me interesuje da to malo objasnis,ako moze. Inace, ova stvar koju si okacio sa Maylay ima dobar beat,ali mi se mix nikako ne dopada,mislim da je ispod tvog nivoa.Cuje se recimo glasnije od bilo koje pesme na Balkansko a nase ali nema tu punocu,kvalitet i prostor kao gorepomenute. Isti slucaj je i sa Timbetovom pesmom Livoskodi, koja je jako lose isproducirana, nekako,vidi se da je tvoj beat, ali mozda je miksao Timbe ili tako nesto :).....veliki pozdrav i respect

Koliko ja znam, jer sam miksao 80% Timbetovog albuma, Livoskodi je Koolade miksao, ispravice me ako gresim

gregor z 23-03-2010 07:26 PM

Quote:

Hej...slu?ao u studiu dvaput....i iskreno rečeno Edo mi nekako zvuči bolje....ili sam se toliko navikao zvuka na toj ploči......:)

Zvuk na Balkansko a na?e se mi vi?e svidja....posebno low end punch i prezenca mid ranga.....

Meni osobno kod ovog tvog miksa fali basova i nekog puncha na low endu....midrange je malo naporan za slu?anje zbog distorzije od limitiranja.....uop?te ne mogu staviti glasno na ATC-je....i vokali su mi malo previ?e agresivni....mo?da je to od mp3 kompresije....

Ali se mi svidja produkcija i "vibe" u soundovima....

A isto je istina je da kod mene veoma dobro radi na mini monitorima....i verovatno na iPod slu?alicama , gde večina ljudi slu?a muziku....:)

I puno strane hip-hop produkcije isto ne mogu stavit glasno na main monitore jer je toliko izdistorzirana na midrangu....ali neki projekti svejedno imaju fenomenalan zvuk i punch....

Da ne budem previ?e kritičan......mo?emo napraviti jedan "test" mastering za usporedbu......ako si za stvar po?alji mi 24bit wav bez finalnih processora na pm ili mail , pa ču ja napraviti mastering sa svojom opremom za taj isti song......ba? bi mi bilo interesantno usporedit rezultate......

Pozdrav,

Gregor

koolade 29-04-2010 11:15 AM

Quote:

Originally Posted by Ngino (Post 274199)
Pozdrav cova!

Nadam se da necu ugnjaviti ljude na forumu a i tebe. Malo mi je duzi - :rotfl:- POST naravno! :grin:
Bez nekog ulizivanja ali zbilja iskrene cestitke na dosadasnjoj karijeri koja je zbilja za svaki respekt.

E sad, interesantna mi je ova stvar. Meni su radovi koje si radio za domace artiste, generalizovacu naravno, mnogo bolji od onih koje si "izvezao" vani.
Shvatam da je `ip `op postao jbn trend-chasin`, OK; ali opet ne kontam i taj neki vec dugo prisutan minimalizam, mozda to produceri izguraju na ime, cimanje, managment,odsljakaju ili sta god, ali mislim da je to pretjerano.
Govorim to zato sto sam skont`o da i ti imas par takvih radova za koje bas nisam siguran da si ih nesto zdusno radio,ono sa merakom, i sam imam dosta takvih iskustava pa kontam da je to.
Kontam kad sprasis neki bit koji mozda i tebi samom nije bas najdraze "cedo" ali kad se neko zakaci zakaci,OK sta je tu je,kul. Jedan od njih npr. eMC, oprostices ne sjecam se imena singla, taj mi je dosta ispod tvojih instrumentala.
Ako mozes uopste prokomentarisati taj "minimal" hip hop trend, ono, worldwide.

Sledece, :shock: npr. Izza Kizza>Bump>sempl u toj stvari. Jesi dobio neku dozvolu za koristenje ili je to lik preko izdavaca regulisao,i kako to tamo ustvari hoda sa koristenjem semplova konkretno u tvom slucaju. Koliko tu zbilja ima zajebancije? Kontam da je to relativna stvar ali ipak je tamo zakon nesto odredjeniji po tom pitanju nego kod nas ili se varam? Drum beat si tu odradio al do jaja, totalno onaj 1Thing-Amerie - old vintage soul smek. Super.

:shock: Vec si rekao da si potpuno dugo nezavisan u svakom pogledu, i u kreativnom a i u onom tehnickom! E sad, kako je to izgledalo kroz ove godine? Prije svega mislim na miksanje.

Koliko si ustvari kupio kajmak od npr. Mire Vidovica ili od nekoga ko je u pocecima zavrsavao tebi taj dio posla? Kako je to izgledalo iz tvog ugla?

E da, jos ovo :shock:. Dooks je na Wiklerovom albumu za svoj beat koristio sempl koji? Davno sam slusao Masta Ace-ovu stvar il je neki rmx u pitanju ne znam, sa tim semplom, fantazija stvarka ali nikad je nisam uspio provaliti. Sta je u pitanju?

www.myspace.com/slikaiprilikamusika

minimalizam? meni nekako ne idu ta svrstavanja muzike u fascikle... sta je kontra minimalizmu? maksimalizam? no dobro dosta ironije... zelim reci, kad radim ne razmisljam o tim pojmovima. da naravno, neki beat ti je drazi od nekog drugog i obratno. ali ne zamaram se terminima poput minimalizam dok radim. neki kazu less is more, a ja cu na to reci da, ali ako dobro zazvuci. ali reci cu i ovo, minimalizam je oduvijek prisutan u hip hopu. pa eote, kad slusam nekeog Premiera ili neke stare Beatminerse, pa ak to nije minimalizam, onda sta je? ono doslovno sample u loopu i drum track preko njega. i to je to! a aranzman? pali gasi snare! primo ce npr izrezat sample ali i dalje je postava basic. par kratko izrezanih samplova, kick, snare, hihat i ajmo se igrat! a da ne kazem da recimo dr.dre zna pustit beat da ide bez ijednog breaka, samo ide loop sta ga je doduse pre**beno slozio, ali nigdje aranzmana??? ali funkcionira. poslusas stvar a da nisi ni skuzio koliko je basic i jendostavno.

izza kizza bump sample? nije tu bilo nikakvog clearancea. publisheri ce te ganjat samo ako obrces neku opasnu lovu. jer ovako im se ne isplati. vise ce potrosit na advokate nego sta ce ti uzet.

kad se miksa moja stvar ja sam uvijek u studiju. vecinu posla odradjujem sam, a Miro Vidovic bi se ubacio sa svojim prijedlozima, zamjerkama, korekcijama itd... u pocetku je on radio sve vokale (Lovci na subare), ali vrlo brzo sam se i toga primio... sto se beata tice tu je uvijek pustio mene da radim jer mu se uvijek svidjalo kako se ne bojim basa.

dooks na wiklerovom albumu? o kojem ti to albumu pricas bratko?

All times are GMT +1. The time now is 11:23 PM.