![]() |
Re: Koliko vremena radis "beats"
Pozdrav i po?tovanje....:)
Mene zanima kakva je situacija kad proda? "beat" nekome, sa miksom? Da li jim da? sve trake i neko drugi to izmiksa ili tebi ?alju vokale i ti miksa?? Ako neko drugi miksa, zanima me ako ima? nekakavu "kontrolu" ili bolje rečno pravo "glasanja" nad konačnim miksom...? Pozdrav, Gregor |
i jedno i drugo... ako je neki projekt s budzetom onda saljem fileove. ako se radi o nekom indie projektu, mix radim sam. u slucaju kad saljem trekove ponekad imam rijec u finalnom mixu, a ponekad ne. obicno je slucaj da nemam utjecaja na mix, u 90% takvih slucajeva nisam zadovoljan mixom, jer svatko cuje na svoj nacin. iskustvo mi je da producenti koji su ujedno i tonci, rade bolje mixeve od tonaca.
|
Quote:
Zanima me jedna stvar profesionalno, ko najvi?e puta radi mastering za projekte na kojih si suradjivao? Radi? to sam u procesu miksa (ako ti miksa?) ili ?alje? negde? Znam za par mastering studia u USA, koji su jaki u hip-hopu ali me zanima first hand experience (ako ga ima?) od nekog kao ti. A isto me zanimo kakvu te?inu po tvome ima mastering u hip-hop produkciji. Znam da sam malo off topic....ali svejedno hvala....:D Pozdrav, Gregor |
ne nimalo! nisi off topic! ovo je pravo pitanje!
ajmo sami usporedit.... ko ima od vas "balkansko a nase" neka poslusa. Album je mixan na SSL G-seriji, i masteriran u Sterling Sound-u. dalje, kome se da neka skine ovo - http://www.blackouthiphop.com/koolad...rks-you-yours/ ovo sam snimo, mikso i masterirao doma. mastering jako ovisi o mixu. to svatko od vas zna, ili bi trebao znati. ako je mix los, masteringom ces ga samo donekle popravit. sto bolje uho i iskustvo koje masterira, to bolji masterng. meni se na balkansko a nase neki mixevi na svidjaju. mastering? dao je signal tim mixevima, ali taj mix je i dalje ostao taj mix. recimo "pokradi lovu" - uzasan mix! uglavnom zato jer sam u startu matricu pretrpo razno raznim elementima, pa je nastala guzva. i to umixat je muka... kad radim doma, volim vec u mixu naparvit "master". jer najbolje cujes sta ce limiter napravit dinamici. tako da u zadnje vrijeme radim jedno u drugom. po meni je to najbolji pristup. razmisljat o masteringu dok mixas. pa kasnije samo malo izniveliras sve, ako radis neki projekt. |
Quote:
sve udara u nekom drugom ritmu i svaki deo vuche na svoju stranu.. ja sam iskreno jedno 3 meseca mixao jednu pesmu gru-u i na kraju mi je stariji kolega rekao "reshi se ovih sranja shto udaraju u kontra ritmu" i pesma je odjednom proradila.. kad pogledash logichno je.. ali mi na pamet nije palo.. :/ poz! |
da... hmmmm... to je meni jedan od najdrazih beatova na tom albumu... i mozda imas pravo. nego, bio sam ja isprobavo, micao stvari, palio/gasio... ali to onda vise nije bilo to!
|
Quote:
|
Quote:
Koliko ja znam, jer sam miksao 80% Timbetovog albuma, Livoskodi je Koolade miksao, ispravice me ako gresim |
Quote:
Zvuk na Balkansko a na?e se mi vi?e svidja....posebno low end punch i prezenca mid ranga..... Meni osobno kod ovog tvog miksa fali basova i nekog puncha na low endu....midrange je malo naporan za slu?anje zbog distorzije od limitiranja.....uop?te ne mogu staviti glasno na ATC-je....i vokali su mi malo previ?e agresivni....mo?da je to od mp3 kompresije.... Ali se mi svidja produkcija i "vibe" u soundovima.... A isto je istina je da kod mene veoma dobro radi na mini monitorima....i verovatno na iPod slu?alicama , gde večina ljudi slu?a muziku....:) I puno strane hip-hop produkcije isto ne mogu stavit glasno na main monitore jer je toliko izdistorzirana na midrangu....ali neki projekti svejedno imaju fenomenalan zvuk i punch.... Da ne budem previ?e kritičan......mo?emo napraviti jedan "test" mastering za usporedbu......ako si za stvar po?alji mi 24bit wav bez finalnih processora na pm ili mail , pa ču ja napraviti mastering sa svojom opremom za taj isti song......ba? bi mi bilo interesantno usporedit rezultate...... Pozdrav, Gregor |
Quote:
minimalizam? meni nekako ne idu ta svrstavanja muzike u fascikle... sta je kontra minimalizmu? maksimalizam? no dobro dosta ironije... zelim reci, kad radim ne razmisljam o tim pojmovima. da naravno, neki beat ti je drazi od nekog drugog i obratno. ali ne zamaram se terminima poput minimalizam dok radim. neki kazu less is more, a ja cu na to reci da, ali ako dobro zazvuci. ali reci cu i ovo, minimalizam je oduvijek prisutan u hip hopu. pa eote, kad slusam nekeog Premiera ili neke stare Beatminerse, pa ak to nije minimalizam, onda sta je? ono doslovno sample u loopu i drum track preko njega. i to je to! a aranzman? pali gasi snare! primo ce npr izrezat sample ali i dalje je postava basic. par kratko izrezanih samplova, kick, snare, hihat i ajmo se igrat! a da ne kazem da recimo dr.dre zna pustit beat da ide bez ijednog breaka, samo ide loop sta ga je doduse pre**beno slozio, ali nigdje aranzmana??? ali funkcionira. poslusas stvar a da nisi ni skuzio koliko je basic i jendostavno. izza kizza bump sample? nije tu bilo nikakvog clearancea. publisheri ce te ganjat samo ako obrces neku opasnu lovu. jer ovako im se ne isplati. vise ce potrosit na advokate nego sta ce ti uzet. kad se miksa moja stvar ja sam uvijek u studiju. vecinu posla odradjujem sam, a Miro Vidovic bi se ubacio sa svojim prijedlozima, zamjerkama, korekcijama itd... u pocetku je on radio sve vokale (Lovci na subare), ali vrlo brzo sam se i toga primio... sto se beata tice tu je uvijek pustio mene da radim jer mu se uvijek svidjalo kako se ne bojim basa. dooks na wiklerovom albumu? o kojem ti to albumu pricas bratko? |
All times are GMT +1. The time now is 11:23 PM. |