Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   kome uopste trebaju gitaristi !! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=32837)

google 14-02-2010 04:32 PM

Re: kome uopste trebaju gitaristi !!

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 271551)
ko ima vremena, i uci da svira i komponuje / producira za sebe...ok.
Ko radi puno u studiju i "zna da svira samplove" , moze MNOGO posla da odradi....bolji zvuk, tacnije odsvirano, nema mikrofona, pijanoh gitarista itd itd..

Nije bolji zvuk. Solidno snimljeno i odsvirano lepse zvuci, normalnije, ne znam kako bih rekao od bilo koje vst budzevine.

DA radim drugom, boleo bi me cosak, insertujem vst, svira da klinac padne na dupe, wov.

Svi zadovoljni, ali jbg. sviram, komponujem i produciram za sebe... :)

MD 14-02-2010 04:39 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 271557)
Studijima 8-). Ostale otpi?i :)

Pa klavijaturist je glazbenik koji se najlak?e simulira... čak je kod bubnjeva problem u samom zvuku činela i kako ga učiniti prirodnim, dok je kod klavijatura moguće programirati bilo ?to...

:)

alfom 14-02-2010 04:45 PM

Quote:

Originally Posted by MD (Post 271560)
Pa klavijaturist je glazbenik koji se najlak?e simulira... čak je kod bubnjeva problem u samom zvuku činela i kako ga učiniti prirodnim, dok je kod klavijatura moguće programirati bilo ?to...
:)

Kako god, svi prilo?eni primjeri 'gitarskog sviranja' pokazuju da 'gitare' sviraju klavijaturisti. Zato i trebaju.
Osim ako me neko ubijedi da se midi pisaljkom ono iz ovih primjera mo?e napisati - 'odsvirati'.

MD 14-02-2010 04:56 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 271561)
Kako god, svi priloženi primjeri 'gitarskog sviranja' pokazuju da 'gitare' sviraju klavijaturisti. Zato i trebaju.
Osim ako me neko ubijedi da se midi pisaljkom ono iz ovih primjera može napisati - 'odsvirati'.

Pa ne trebaju klavijaturisti, sa mišom i malo midi programiranja, možeš napraviti sve što sviraju i ti klavijaturisti...

Teoretski sve što se može odsvirati na klavijaturi, može se i programirati.
Ali za simulirati prirodan instrument, treba puno napredniji sampler prirodnih zvukova tog instrumenta... mada opet ovisi tko što svira i kako...

Problem kod električne gitare je što je to još uvijek prirodan instrument... a prirodan instrument ima neke karakteristike zvuka koje je teže simulirati...

Meni ovo ne zvuči ko gitara, ali ne zbog sviranja, nego zbog samog zvuka simulirane gitare... da je bolji zvuk možda bi zvučalo još bolje...

Uostalom, smatram da je bit glazbe prvenstveno kreiranje i ideja, a ne nabijanje po instrumentima... dal je prava gitara, pravi bubanj, koga briga dok je pjesma i ideja dobra i zanimljiva.... glazbenika ima na milijune, ali je dobre glazbe i originalnih ideja, sve manje...

Smatram da se uopće ne treba time opterećivati, što je samplirano što je prirodno... na kraju krajeva, većina ljudi sluša glazbu a ne svirače... osim fanatika i svirača...

:D

Igor 14-02-2010 04:59 PM

Ma ljudi sve je ovo priča sa ograničenim rokom trajanja.
Bilo ko, ko u muzici kreće od nule, a da pritom ima usvirani bend, jednostavno, nije siguran ima li uop?te smisla objavljivati ne?to ili ne.
Internet je, u tom smislu, postao neuni?tiva protivte?a muzičke industrije, i verujem da je pitanje vremena kada će stvari doći na svoje, u smislu da umetnost ispliva u ?abokrečini recikliranih ideja i ?anse da danas maltene svako mo?e imati svoj studio.
A mo?e i ovako...
Recimo, ako te snimanje i miksovanje albuma ko?ta par 'iljada evra, ako te spot u hd produkciji ko?ta bar pet puta vi?e, a na kraju balade 10000 njih dowloaduje taj album sa Rapida i svega 37 fanova kupi tvoj disk koji staje cirka 5-8 evra, pa valjda je jasno da pravljenje muzike postaje privilegija bogatih, kojima je jedino va?no da budu poznati.
Muzika je, na?alost, ovde u drugom planu.
Ako ne verujete meni, pitajte Đuleta!

google 14-02-2010 05:01 PM

Quote:

Originally Posted by MD (Post 271562)
a prirodan instrument ima neke karakteristike zvuka koje je te?e simulirati...

To je nemoguce "simulirati".

MD 14-02-2010 05:05 PM

Quote:

Originally Posted by google (Post 271564)
To je nemoguce "simulirati".

Ovisi... prvo o tome tko sluša sve to.

Prosječnom slušatelju ovo na ovom youtube videu i prava gitara, zvuči isto...

Nadalje, ovisi i o vrsti sviranja... postoje sampleri električne gitare koji sadrže odsvirane riffove... spojiš par tih riffova i eto ti pjesme...

A uz danasnju mogucnost editinga, punch in/out, svatko moze odsvirati super gitare...

:D

alfom 14-02-2010 05:15 PM

Badava je sva priča. Nema te pisaljke koja će zapisati ono ?to se odsvira. Čak i simuliranje karakteristika zvuka pisaljkom (pitch, modulation, velocity, itd., itd.) bi zahtjevalo softver za kori?tenje softvera, da bi bilo produktivno.
Elektronska muzika je nekada smatrana muzikom SVIRANOM na elektronskim instrumentima. Danas je to sasvim drugi par rukavica i pojam je do?ivio totalnu promjenu.
Bez ?ivih instrumenata, vokala, i sl. nema muzike. Industrija je dovoljno moćna da poizmi?lja sve i sva i klepetanje inzkvantiziranog kvazi bubnja i ostalih 'instrumenata' nazove muzičkim pravcem.
VST-ima se mo?e lijepo urediti ne?to od pratnje u beku, korus / flend?er arpeđa, tepisi, i sl.
Ali, jo? je to sve daleko.
I ove reklame ?to u prvi mah ponesu, padaju u vodu kada treba uraditi ne?to ozbiljnije.
Čestim slu?anjem snimaka ozbiljne muzike (naravno, izvedene 'u ?ivo' bilo u studiju ili na koncertu), postaje jasno koliko su ove imitacije prirodnog i Bo?ijeg jadne - bijedne.
U svakom slučaju, kupih gitaru da koliko-toliko dobijem na istinitosti, a 'vatiću se i trube, koju nisam uzeo u ?ake dobru deceniju i po, iz istog razloga.

MD 14-02-2010 05:22 PM

Quote:

Čestim slušanjem snimaka ozbiljne muzike (naravno, izvedene 'u živo' bilo u studiju ili na koncertu), postaje jasno koliko su ove imitacije prirodnog i Božijeg jadne - bijedne.
Za tebe i po tvom mišljenju... a koliko ljudi obraća pažnju na to?
Većina ljudi ne sluša glazbu da se udubi u tehnike sviranja, nego da se zabavi...

Ja smatram da je glazbena ideja najbitnija... ostalo su nijanse... uzalud svirka ako je pjesma bezveze... a super pjesma je super, ako se sviđa ljudima, bez obzira odsvirana ili programirana...

To je moje mišljenje naravno...

:grin:

alfom 14-02-2010 05:29 PM

O.K.
O.K.
O.K.
...
Nisi me ubjedio :grin:

All times are GMT +1. The time now is 04:48 AM.