Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Provlacenje kroz traku (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=32707)

kejkz 04-02-2010 02:04 PM

Re: Provlacenje kroz traku

Pa mozes pokusati sve trake provuci kroz tape, pa ih onda koristiti paralelno sa postojecim, sa neki suptilniji efekat trake, i to samo u odredjenim trenucima. Pusti masti na volju. Mozda ces neke fraze, npr u refrenima , introu ili outro-u, ili na drugim mestima, moci iskoristiti, zajedno sa dodatnim efektima, za postizanje necega.

alfom 04-02-2010 03:18 PM

Probao sam ovo. Dosta davno sam se konsultovao sa puRetom. Nabavio sam bio i uređaj i - ne pije ovo vode. Uglavnom se ganja 'toplina' trake. Prebacivao sam sa kolegom i na dat traku i sva?ta radio.
Zaboravi. Ne umaraj se.
Ovo se bolje dobije kada se 'provuče' kroz kvalitetan video tape soft i nazad nego kroz ove stvarke.
Moje iskustvo je takvo. Opet, ...

google 04-02-2010 08:32 PM

Nemoj zameriti, ali mislim da treba da odustanes od tih ideja i da probas da jednostavno snimis nesto dobro odsvirano i dobro napisano.

Ako ne zvuci, sa tom trakom neces bas nista postici, osim sto gubis vreme i lozis se da ces ni od cega napraviti nesto.

Zaboravi na to.

DaBear 04-02-2010 09:18 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 271044)
Probao sam ovo. Dosta davno sam se konsultovao sa puRetom. Nabavio sam bio i uređaj i - ne pije ovo vode. Uglavnom se ganja 'toplina' trake. Prebacivao sam sa kolegom i na dat traku i sva?ta radio.
Zaboravi. Ne umaraj se.
Ovo se bolje dobije kada se 'provuče' kroz kvalitetan video tape soft i nazad nego kroz ove stvarke.
Moje iskustvo je takvo. Opet, ...

na DAT traku !!??:shock::confused:

Pa dat je DIGITALNI zapis ...nema tu "topline"...

ko sto rekoh, BEZ DOBROG MAGNETOFONA i SIROKE TRAKE nema efekta !!
(a da ne pominjem mikrofone, pre's itd..)

tomo 04-02-2010 10:03 PM

Everlast: da, to me i brine, da ne bi snimili pa provlacili kroz sto stvari, a nikako zadovoljni. prvo cemo jako dobro analizirati materijal, pokusati predvidjeti sve sto bi moglo dobro doci u svim pjesmama i tek onda poceti snimati.
postaviti vise mikrofona, vise vrsta, na razne pozicije pa imati u backup-u
sve zivo i ne zivo. sve ovo zvuci kao da se igramo i izmisljamo toplu vodu ali mislim da na kraju krajeva iz takvog necega moze zbilja izaci nesto "different" i specificno, inovativno.

Kejkz: to smo i imali na umu, zato smo i odlucili da je bolje da snimimo prvo na komp, a onda blendati iliti stavljati odredjeni postotak jedne ili druge snimke, provucene ili neprovucene kroz traku ili kroz nesto pedeseto.

google: znam. dobar riff, dobra melodija i tekst su na prvom mjestu, to ljude pali i njih boli briga da li je to provuceno kroz traku ili je snare bez reverba ili sa i koje pedale imamo svi mi. Zakacio sam se na produkciju i htio bih napraviti takav neki zvuk o kojem pricam, tome nikad kraja, samo diskusija i prica ali imam na pameti da bez dobre muzike ne ide i sa svom tehnologijom i znanjem svijeta.
Misljenja sam da je prije dvadesetak godina produkcija i glazba bila mastovitija nego danas, najvise mi je i takav ukus ali gledam i objektivno tako da se trudim u svim domenama biti u full pogonu i razmisljanju kako napraviti visokih standarda dobar produkt.

DaBear: izgleda da najbolje da probam sa magnetofonom, sirokom trakom. morat cu probati i to jer koliko mi se cini ima veliki raspon medju njima, mislim da ima i "predobrih" trakasa pa da opet nista od onog mog htjenja ka gazenju zvuka i iskrivljivanja prirodnosti sto mi je isto jedan od ciljeva.

Oprostite na ovakvim odgovorima bez "noramalnog quote-a", nisam vican sa racunalima.
I dalje stoji tema otvorena, ako jos netko ima stogod za reci, sam neka da, zahvalan sam vam.
Hvala vam svima!

alfom 04-02-2010 10:52 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 271070)
na DAT traku !!??:shock::confused:

Pa dat je DIGITALNI zapis ...nema tu "topline"...

ko sto rekoh, BEZ DOBROG MAGNETOFONA i SIROKE TRAKE nema efekta !!
(a da ne pominjem mikrofone, pre's itd..)

Ma jasno DaBear. Malo sam se nejasno izjasnio. Dakle, prebacivao sam i na magnetofonsku traku i na Video traku (na dobrom uređaju) i ništa se nije moglo bolje dobiti, osim pojačanog šuma, koji kada se očisti, ostaje lošiji snimak nego 'original'.
Usput pomenuh i dat traku kao nosač digita umjesto CD-a na kojoj sam nosio snimak kod kolege da bismo probali nešto kod njega.
@ tomo :
mislim da postoji velika razlika između direktnog usnimavanja na široku traku nekadašnjih višekanalnih studijskih magnetofona i snimanja na kanal trake sa CD-a i sl.
Šta ćeš dobiti : u suštini analohni signal opterećen prirodnim šumom trake (uređaja), a digiti su odabrani u nekoj od rezolucija i to ne možeš trakom promijeniti.

google 05-02-2010 03:41 PM

Quote:

Originally Posted by tomo (Post 271073)
google: znam. dobar riff, dobra melodija i tekst su na prvom mjestu, to ljude pali i njih boli briga da li je to provuceno kroz traku ili je snare bez reverba ili sa i koje pedale imamo svi mi. Zakacio sam se na produkciju i htio bih napraviti takav neki zvuk o kojem pricam, tome nikad kraja, samo diskusija i prica ali imam na pameti da bez dobre muzike ne ide i sa svom tehnologijom i znanjem svijeta.

vijaj samo pesmu, arazman i i svirace.

Kada to skupis, cuces i "toplinu" i "analogiju" i sve ostalo, a da uopste neces morati da "provlacis" i izvodis razne indijanske trikove. Tvrdim da UAD radi fenomenalno, ukoliko imas dobro snimljenu traku. Ako nemas, razlika nije nesto preterano primetna u odnosu na native.

Malo sam eksperimentisao sa MCI + Neuman, fali mi komresor da bih snimio kako treba, prezadovoljan sam sa zvukom, NIKAD ne bih provlacio traku ili izlazio iz kompa, zvuci sasvim dovoljno dobro i sa UAD u miksu. Slusao sam i kako rade analogni mikseri. Ako imas dobro snimljenu traku, to je to. U bilo kom sekvenceru se moze odlicno smiksati, ili cak ne moras uopste koristi bilo sta osim glasnoce i panorame. Ako hoces da miksas, UAD ce se cuti brutalno (sto je snimak bolji, to se bolje cuje sta UAD radi)...

Jos ako je odsvirano i napisano dobro... 8-)

tomo 05-02-2010 09:00 PM

Ovako kaze jedan producent koji je ovo procesu:

taj portastudijo megaabnormalno utjece na signal i svojim preampom i eqom bez obzira dal ga provuces prije ili poslije. hocu reci kad jednom ga bacis na porta to je zgazeno u tolikoj mjeri da je zapravo svejedno. totalni lofi oces neces. e sada kad se prica o vrhunskim studijskim trakasima to je druga prica jer oni zapravo mogu konkurirati vrhunskim digitalnim konverterima ali to zapravo nije to sto ti trazis. ti oces zgazenost a oni su napravljeni da ne gaze. i jedni i drugi sume. konverteri sugavi sjebu signal a vrhunski ga ne diraju. dakle ako imas los konverter i dobru traku onda ste u pravu. ako dobro i jedno i drugo onda je svejedno ali to nemamo. ako imas losu traku i dobar konverter onda sam ja u pravu. i to ti je to. na kraju krajeva svejedno. samo da dobro zvuci.
na kraju krajeva to mozda mjenja max 1 - 5% cijele price.

sira 22-03-2010 06:23 PM

Da ne otvaram novu temu, imam kod sebe Tascam 48 magnetofon, 1/2 incna traka,

http://www.haywirerecording.com/imag...cam_48-big.jpg

Je li se šta dobija s njim osim šuma ako ga stavim između predpojačala i zvučne kartice, a ne koristim snimanje na traku, znaći samo signal provučem kroz njega na putu do kartice?

google 22-03-2010 06:30 PM

Quote:

Originally Posted by tomo (Post 270969)
Cijelokupnu snimku koja je doradjena, editirana, miksana, pa onda provucena kroz traku sam cuo i nije velika razlika.

Naravno.

Quote:

Originally Posted by tomo (Post 270969)
Sada bih probao svaki element snimiti po kanalima, onako sirovo, cisto kroz konverter, bez ikakavih kompresija i ostaloga te onda tek kod provlacenja na traku stelao zvuk i dalje ga provlacio kroz razne rackove, reverb-ove, EQ-ove itd. itd.

Uzalud tracis vreme, mozes ga provuci kroz sta god hoces, to zvuci lose, ako je snimak los.

Quote:

Originally Posted by sira (Post 274793)
Je li se ?ta dobija s njim osim ?uma

Brum? :D

All times are GMT +1. The time now is 08:41 AM.