![]() |
Re: ruFAQ - novi clanci
Quote:
brate ... |
Quote:
Pokusavam da ti pomognem, od tebe zavisi da li ti to zelis ili ne. pozdrav bogi |
Naravno da želim, ali takođe smatram da je bolje, da se makar kod najosnovnijih stvari, pođe od pretpostavke da neko nešto razume, pa da se pokuša shvatiti šta je rekao, nego inputirati nekome nešto što nije rekao, uz konstataciju da nije dobro razumeo.
Quote:
Problem je ispao što je to za sobom povuklo konstataciju da ne znam šta je dinamički opseg, a u stvari smo drugačije zamišljali referentni nivo poletanja rakete i došli do drugačijih dinamičkih opsega, ja sam za referentni nivo uzeo tišinu, ti si uzeo upaljen motor, neko treci bi uzeo vetar ili ko zna šta, sva tri referentna nivoa su legitimna,a najveća greška je bila što nisam naveo koji je referentni nivo za tih 150 dB, onda svega ovoga ne bi ni bilo. |
Quote:
(i shvatam sta si rekao, ali to nije tacno sto si rekao) pozdrav bogi p.s. daleko od toga da zelim da ti menjam tvoju svest o necemu, shvatanje problematike, niti nacin razmisljanja... ali se ovde time ni ne bavimo, nego se bavimo onim sto si napisao... |
Quote:
Recenica "potrebno ga je diskretizovati po amplitudi, tj. uzeti određeni broj odbiraka" je kontradiktorna. |
Quote:
Ako filtar "smanjuje" (vrlo nevjesto odabran termin, pravilnije bi bilo reci slabi) signal onda nakon filtriranja nivo signala ne prelazi neku odredjenu vrijednost. Ta vrijednost, u cijim granicama se krece nivo signala nakon filtriranja, ne moze se porediti sa nekakvim "pragom odabiranja". Termin prag odabiranja bi mogao dimenziono upucivati na frekvenciju (odabiranja?) ali nikako na nivo signala. |
Quote:
1. Diskretizacija u vremenu (odmjeravanje) 2. Diskretizacija po amplitudi (kvantovanje) 3. Kodovanje signala (zapisivanje odmjerenog i kvantovanog signala pomocu niza "simbola" tj. bita) Na slici je crnom linijom prikazan signal nakon odmjeravanja i kvantovanja ali jos uvijek nije izvrseno kodovanje, stoga ne mozemo govoriti o digitalnom signalu vec o signalu diskretizovanom po vremenu i po amplitudi. Digitalni signal je nista drugo nego povorka impulsa tj. signal koji ima dvije vrijednosti nivoa, jedan koji predstavlja logicku nulu i drugi koji predstavlja logicku jedinicu: http://markun.cs.shinshu-u.ac.jp/lea.../e_zub-3-1.gif |
Quote:
Previd ... prebacio sam se sa bitova i diskretizovanja aplitude, posto sam ta dva teksta pisao paralelno pa sam ih posle razdvojio ... ispravljam ... Quote:
U zavisnosti od konvertora i broja bita, nivo na tom pragu moze biti veci ili manji, ali svima je zajednicko da se mora spustiti ispod tog praga (koliki god nivo tog praga bio), pa je tako najjednostavnije reci? Svuda se koristi treshold ili prag za amplidudni domen, ne razumem kakve to veze ima sa frekvencijom odabiranja? Sto se tice slabljenja ubacicu to, jeste precizniji izraz. Quote:
Posto su clanci odvojeni (bit depth, sample rate), samo cu da izmenim i stavim da je to diskretizovani signal. Bolje nego da u deo o sample rateu dodajem i kodovanje ... a da pisem poseban clanak o kodovanju mislim da nema potrebe ... |
Quote:
S druge strane termin odabiranje se isključivo koristi za diskretizaciju u vremenu (kao ?to sama riječ ka?e signal se "odabira", "odmjerava", "uzorkuje" i sl). Sve su to termini za diskretizaciju u vremenu a za diskretizaciju po amplitudi se koristi termin "kvantovanje". Pravilno bi bilo reći prag kvantovanja ili jo? bolje prag odlučivanja ali nikako prag odabiranja jer odabiranje upućuje na vremenski domen. Quote:
Quote:
Treba dobro razgraničiti pojmove "odabiranja" tj. odmjeravanja i "kvantovanja". Odmjeravanjem se prosto uzimaju (mjere) vrijednosti signala u nekim konkretnim vremenskim trenucima. Amplituda odmjerenog signala u nekoj tački vremena jednaka je amplitudi analognog signala u toj istoj tački. Ako sad sad te odmjerke signala (čija vrijednost amplitude mo?e biti bilo koji realan broj) "zaokru?imo" na neke konkretne vrijednosti onda dobijamo signal koji je diskretizovan i po amplitudi. Ovaj proces se naziva kvantovanje i u njemu su?tinski nema nikakvog odabiranja. |
Quote:
Koga interesuje sample rate, interesovace ga i bit depth, pa ce otici na taj članak i tamo naci sta je prag odabiranja. Quote:
Quote:
Quote:
preciznije je reci prag odluke nego prag odabiranja, i nije digitalizovan nego diskretizovan signal ... Malo mi nadobudno izgleda kada radi gresaka semanticke prirode, pocnete sa objasnjenjima necega sto je ja mislim ovde svima jasno, i ne vidim potrebu za time. |
All times are GMT +1. The time now is 03:25 PM. |