![]() |
Re: Audio Mythbusters
Quote:
doduse, kako kome.. |
Mi smo izgleda toliko daleko od realnosti, da nam realizam izgleda kao senzacionalizam :)
Ja ne smatram ovo uopšte senzacionalizmom, već kao što rekoh, realizmom. Senzacionalizam je kada neko kupi kabl za napajanje od 500 evra i trvdi da mu je promenio zvuk ili kada promeni dither i tvrdi da se cuje razlika. To mi je bas preveliko pridavanje znacaja samom sebi i svojoj subjektivnosti, dok mi je ovo sto ovaj covek prica oduzimanje znacaja sebi, a davanje znacaj aobjektivnosti, sto mislim da je dobro. Opet, voleo bih da vidim primere koji demantuju ovo sto su ovi likovi prikazali, dakle nešto osim subjektivnih utisaka pojedinaca. Trudio sam se uvek da budem realan i da objektivno, koliko je to moguce, sagledam svoje greske i znam i sam koliko smo kao ljudi subjektivni. Znam da sam ja licno cuo razliku izmedju cubasea i nuenda, iako je engine isti, sve dok nisam saznao za to, tako da posto ne dam sopstvenoj subjektivnosti da me vara, svakako to necu dozvoliti ni necijoj tudjoj. Covek ima dither test na svome sajtu, neka ga neko resi i sve pada u vodu. Vrlo jednostavno :) |
|
Evo ja predlazem da ovo bude mjesto gdje mogu i kontrargumentovani testovi da se ostavljaju, pa da pokusamo, ako je to moguce da nesto zakljucimo...
Zapravo, najsrecniji bih bio kada bi sami odradili testove, no to iziskuje ne toliko sredstava/novca, koliko vremena (no nije iskljuceno da sve to i odradimo ;) ). |
Quote:
Pa več vrlo mnogo godina čitam njegove postove i ne povuče se sa dhovitim komentarima baš... Ne natucava baš bez veze ali hoče da se znaju prioriteti ako nisi opazio kontinuitet tokom 10 godina njegovog aktivnog forumaštva svugde gdje je riječ o "audio". Malo su ga bezizumili kojekakvi "audiofili", skupi proizvođači express rješenja i jedna te ista pitanja i postaje katkad malo nametljiv. Odličan je, ja bih bio na njegovom mmjestu vrlo maničan!!! Akustika je prioritet! Jitter nikako nije ako ne "loop-aš" jedno te isto stotine puta pa da bi se opazila nekakva razumna! razlika. Jitter je okolo recimo -100dB FS (i još maskiran je...) a akustičke devijacije u netretiranome prostoru su i po 30, 40, 50dB!!! Ima nultiranja, dupliranja, faze... svašta se dešava u poraznom prostoru... ... je li riječ o jitter-u, dithering-u ili kako zvuči jedan preamp nasuprot drugog i svađaju se majstori non-stop međusobno (ako je trenutačni hype nekog proizvoda onda svi hvale...)... ... kako rme, echo, lynx, prism, lavry ili DAD ili iZ Radar (osobno vrlo! koloriziran in nije nikako neutralan, umjetan efekat da oponaša nekakav kvazi tape efekt:)-evo nestručne ocjene i više ih je koji jednako misle:)...) zvuče...koji je neutralniji, "bolji", topliji, hladniji... ... ma govorimo a tako malenim razlikama u zvuku... a akustika? Kao da usporediš zagađivanje vazduha jednog velegrada sa avtomobilima u jednoj godini i atomskim pokusima u jednoj godini u pustinji SAD-a tjekom hladnog rata... Kako možeš objektivno uopšte slušati što ti ne valja kod opreme i ocjenjuješ A/B principom u prostoriji koja nije ni za šta?! Nemaš pogoja osim možda slušalica... ali ne sluša se samo sa ušima... Pošteni, nenaduvani, tonski majstori i mastering inženiri to sami priznavaju, pustimo one koji su prevazišli "matriku" jer su slavni, bogati i mogu oni sve pod svim okolnostima, nisu ni ljudi nego nedotakljivi samosvoji bogovi... U ovom videju nije baš ništa pretjerano, osobno mislim da bi mogao još da pretjeruje i ne bi se ni malo dotaklo onih koji mogu svašta! ... još bi im dao volju, zato je vrlo dobar što je još dosta mrtvo hladan. ... pustimo audiofile jer oni znaju doista zalutati i kupiti ama baš svašta... svaki proizvod od hiljadu i više evra ima neku kvazi filozofiju koja zna biti veoma "razvijena" i namjerno targetirana... ali imaš i pametne audiofile ali ih je mnogo manje... aghm slično kao kod zvučnih majstora... bez zamjere... Koliko ih još danas misli da mogu rješiti prostor sa EQ high-end korekcijskim spravama!? A te metode se koriste več od 50-ih godina, dakako ne ovog stolječa:)... A nikada nisu na kraju zadovoljni sa rezultatima, važno da su popušili hiljade dolara... a svake toliko je to popularno, sad su več pluginovi i monitor kontroleri kombinirani sa mjernim mikrofonima i prave čuda... možeš mislit. IKM, JBL, Genelec, Focal, K&H, KRK, Tannoy... pa i vrlo skupe hi-end komponente DEQX, Audyssey, Rives PARC ili Trinnov Optimizer... balzam za dušu i uši... da za nekoliko vremena... nešto novo - NE nikako, samo treba da radi nekoliko produkata profesionalno!!! (inače na važi!!!) radiš sa tim i vidiš uvijek više kako to uopšte ne valja. Priporučljivo je jedino za dobro obrađene prostorije kod kojih ne možeš više taknuti one ta najniže frekvencije jer nema više prostora i ideja pa malo još koregiraš, koji decibel, dva, možda tri... Mislim da hoče da kaže, da može dandanas sa vrlo jeftinom opremom da se napravi profesionalan zvučni produkat ako imaš ustvarene kvalitetne monitoring uvjete (akustika+zvučnici+čovjek koji zna što radi). Ali zbog bogatih iskustava zaluta na različna područja ali nikad ne laže u neku svoju korist nego slijedi mrtvo hladnu logiku. Iako ona zna biti vrlo okrutna. Ne govori, da jitter-a nema ili da jedna sprava ne zvuči drugačije od druge ali da to nije UOPŠTE prioriteta Numero 1. Kakav dither i slično to je isto sranje, ne kaži da to tek tako čuješ a ne znači da nije bitno ali je vrlo, vrlo, vrlo malo bitno ako gledaš veču sliku - KVALITETAN ZVUČNI PRODUKT. Dandanas je budžet tehnika stvarno napredna (možda ne i dugoručno izdržljiva...) i nije izgovor, da se ne može napraviti vrlo dobro! Konverteri su stvarno među zadnjim izgovorima. Treba iskustva, izajdljivost i uopšte čuti što radiš! Ima više problema kod primarnog - radnim prostorom! A što bi sa legendarnim albumima napravljenim na tape-u sa ogromnim šumovima i distorzijama i prodavanim na mediju vinilne ploče... A to je neutralno?! ... jeste ima neku dodanu organsku analognu notu ako to hočeš onda da, prijatno zvuči ali uopšte nije neutralno. I ako se baš igramo ko i šta je bolje (kako za koga... analogno: moja cura je najlepša...) da su testovi dovoljno nadzirani i da se urade kako treba a ne majstori koji bacaju hiljade eura za HW komponente u nikakve podrume, na gearslutzu izabiru behringerov konverter kao bolji u blind testu sa lynxom (i to sa premočnim rezultatom!) i slično te onda naknadno menjaju mišljenje i kažu da su slušali na laptop zvučnikih i slično... ... tih shootout comparasion testova ima koliko hočeš... Comparasion testi skoro nikad nisu napravljeni/snimljeni kako treba. Ima toga a pored toga imaš vrlo slabu komponentu za analiziranje - mozak. On ima veliku slabost a to je psihoakustika. I na kraju: koliko bolesti proizlaze iz psihe i stvarno se na kraju djesiju ako u to dovoljno vjeruješ? Moč želje, lastnog očekivanja, placebo,... ... 95% ljudi ne spaze razliku stereo wav formata i stereo 320Kbps MP3... Slična je priča kod Dan Lavryja i da neče praviti komponente koje samplaju na više nego od 96kHz... osobno predlaže format oko 60 in nešto kHz (http://www.lavryengineering.com/docu...ing_Theory.pdf)... Ima i drugih stručnjaka koji kažu da je važan sampling i do DXD formata (DAD/Merging) imaju i uvjerljive grafe ali gdje je istina?! Na kraju je važno ono što čuješ i sa čim si zadovoljan ali u stvarno kontroliranim uvjetima. Nikakva garancija od firme koja ti je prodala butični najnapredniju komponentu neče napraviti odličan produkt, nego ti sam sa svojim iskustvima, snalažnivoščju/ kreativnostju i dobrom idejom u tretiranom akustičko kontroliranim ambijentu. |
Ajme, Nenade, vidim radi inspiracija:D
|
Po Ethanu sustina je u kupovanju njegovih bass trapova i koriscenju soundblastera, high end oprema je mit i koliko vidim Ethan ima vrlo jako izrazenu odbojnost prema istoj...za neke overpriced stvari je u pravu, ali onda naravno sledi generalizacija :)
Bas me interesuje da li ce Dejo Vuckovic nakon ovoga prodati Amek-a kako bi nabavili nekoliko soundblastera i Cakewalk jer je to u stvari ista stvar:D Outboard-a bi odavno trebali svi da se rese i da koriste SAMO Cakewalk pluginove...i da, naravno, treba da idu na Real-traps.kom kako bi kupili gomilu sundjera i culi da se dither u stvari ne cuje i nema smisla sto ga neki "bezveznjak" kao Paul Frindle stavlja u svoje plugove, preampi na soundblasteru su isti kao Neve, ako ne i bolji...da ne pominjem njegove teorije da je Cakewalk tape plugin isto sto i Studer nekad sam se dobro zabavljao citajuci Ethanove postove, a onda mi postao dosadan i annoying... :) |
Meni licno najvise smeta sto takav lik ima mnogo vise publiciteta nego Sam Toyoshima, Phil Newell ili ekipa iz Pilchner-Schoustal, a da je pritom, sudeci po informacijama koje je sam ostavio na svom sajtu, uradio JEDAN komercijalni studio (a i to nije radio sam):
The control room was also quite large, with huge double glass windows into the main studio and also the "piano room" (not visible). I designed the layout for this studio myself, but we hired the acoustic consulting firm of Klepper, Marshall, and King from New York to confirm the design. They showed us how to build floating floors, walls, and ceilings, and how to build proper bass traps and acoustic treatment. In the upper-right corner of the control room photo above you can just make out the lighting control panel. Each of the eight lighting tracks had its own on-off switch and 1500-watt variable transformer dimmer. Ima po netu mnogo ljudi koji su i strucniji i inventivniji od njega, ali se ne laktaju toliko po forumima i ne rade na svojoj promociji. Primjeri koje sam vidjeo na ovom snimku sa AES su blago receno pretenciozni, poredi neke stvari prvo onim svojim ocajnim kompozicijama koje zvuce gore nego demo za Sound Blaster (ako cemo vec o Sound Blasteru, radio sam i na tome ploce, i da zvuci SIGURNO losije od Weiss konvertera, ko ne zeli da vjeruje, ne mora, moze da radi testove 20 godina, meni Neve 1081 zvuci mnogo bolje nego mikrofon uboden u karticu, ali to je vjerovatno samo moj snobizam, to ne postoji u realnom zivotu i sigurno se ne cuje, ja samo haluciniram). U krajnjoj liniji, muzika i jeste krajnje subjektivna stvar, bez ikakve ambicije da bude nauka (iako i za to moze da se nadje interesantnih primjera, evolutivna kompozicija, MIT Media Lab, itd...). Meni smeta sto Winer pokusava da bude nekakav univerzalni donosioc istine, a nekako ne sticem utisak da ima kredibilitet za to, ni njegovim minulim radom, ni njegovom prezentacijom. A sto se njega i njegovih test izazova tice, pristajem ali pod jednim uslovom: da ja testiram to sto on cuje, mojim fajlovima. Naravno da se to nece desit, ko sam ja za jednog nevjerovatnog, svima poznatog Ethan Winera, glupi snimatelj sa Balkana, daleko bilo da ja mogu da kazem nesto protiv njega. Ljudi, dovoljno je vidjeti da taj covjek misli da se akustika moze rijesiti panelcicima, ocigledno da pokusava da se ovajdi od iste te Hi-Fi ekipe koju toliko zdusno pljuje. @NLP I sam znas koliko si materijala morao da utrosis u studiju Mike Vale, i koliko je Winerov koncept smijesan naspram toga. |
Evo, tu su primjeri njegove nevjerovatne muzikalnosti, izgleda da mu nije blam da se pored svega bavi i time:
http://www.ethanwiner.com/e-tunes.html |
Quote:
Ljudi, ne palite se na one koji vam razbijaju mitove, da nema mitova i subjektivnog, ova oblast bi bila krajnje dosadna. Ajd zdravo. |
All times are GMT +1. The time now is 02:40 PM. |