![]() |
Re: Preamp dilema!!
Quote:
Inače ljudi odluka je pala, solo 610 najvjerovatnije uzimam, dvoumio sam se između njega i TL Audio Ebony A3 a on je ipak preskup i neznam jel toliko bolji koliko je skuplji... hvala svima... |
Moj ti je savet da pokusas prvo cujes i probas pre nego kupis.Ja sam dugo vremena glorifikovao lampe dok nisam cuo Neve i shvatio da je to u stvari zvuk koji zelim.Posebno ako ce ti to biti jedini preamp.
|
Quote:
|
e ljudi, lagano :) nisam mislio nista lose :). Sto se tice "imaces vise posla za mix" u pravu si, al, kontam, da ces na taj nacin izvuci i bolji mix, ne? U sustini samo prenosim ono sto su meni neki iskusniji ljudi pricali. A svi mi iz dana u dan ucimo sve vise tako da su vasi sarkasticni komentari suvisni. Ako ste iskusniji, znate vise, skrenite paznju normalno. eto :)
pozdrav! |
@Komplex - nema problema! nitko ti nije zamjerio! samo je trebalo brzo reagirati da drugi jos neiskusniji korisnici foruma ne uzmu tvoj post kao nesto ozbiljno... jer tako nastaju neznanja i mitovi... ne brini nista! :)
Sto se tice preampa... za tex vilera... Neces pogrijesiti niti s jednim od ovih modela. Ipak se radi o high-end preampima. Moje je iskustvo sa UA preampom koji je slican, ako ne i isti kao Solo 610 (imam naime 2-610 a to je isti preamp puta 2, sa high-low EQom) je da taj zvuk dugo volis i onda ti nakon nekog vremena pocne ici na nerve. Ako sve snimas na njega, onda pocinjes primjecivati u miksevima da ti se naslaguje ta tube saturacija. Jer jedna je stvar snimiti lead vokal i bass kroz njega a ostalo kroz neke druge preampe, ali ako slozis blokove vokala - njih recimo 15tak (harmonije u duplex-triplex kombinacijama npr) onda u miksu kasnije primjetis da se nesto dogodi na grupi takvih vokala negdje u donjem midlu. Takodjer, 610 ima taj neki svoj zvuk u najvisim frekvencijama. Stvarno zvuk s potpisom. Meni on predivno zvuci, ali opet ako se pretjera s brojem kanala u jednoj stvari usnimljenih preko njega onda to pocinje biti malo too-much. Ne znam kako bi ti to opisao. Gle, ni na koji nacin te ne zelim obeshrabrit. To je jeben preamp. Samo sad kad krenes raditi s njim moras od pocetka nauciti slagati gain-level kombinacije. Uvijek kreni tako da level dignes na otprilike 8 i onda podizes gain da dobijes zdrav signal, ako radis s vokalima. Tako dobivas najmanje koloracije signala. Obrnuto ti vrijedi za bass gitaru. Na bassu zvuci sjajno ako namjerno krenes farbati signal. Samo racunaj da ako pretjeras (gain do kraja a level jako nisko - oko 2-3) onda mozes previse izobliciti donji mid na basu i onda ga je tesko uvuci u mix. Basically... kupio si zvijer i sad ju moras nauciti ukrotit! E da, jos nesto... pazi da ne nabijas u njega s visoko podignutim gainom glasne signale. Ja sam to napravio (kreten!) pa mi je uredno pregorila jedna lampa. Te lampe koje su oni unutra stavili su relativno skupe i tesko ih je nabavit. Meni je konkretno otisla GE JAN 6072A koja vani kosta oko 50 eura. Puno ako racunamo da ta specifikacija lampi kosta oko 20tak dolara. E a ovi su unutra strpali taj original iz 60tih i sad ce mene to sa postarinom izaci oko 75 eura. Puno...jbg... |
@Shot
odlicna mini recenzija!!!! Jesi poredio mozda tvoj 610 sa Frankovim preampima? Meni takodje treba nesto sto je bitno drugacije od mojih trident preama (ti bese imas neki ATB?).... a ne mogu sad da se isprsim za npr great river ili neki neve fazon preampa....... |
Quote:
inače, imam soudcraft m12 mixetu http://www.soundcraft.com/products/product.aspx?pid=24 pa me zanima jel ona ok, da kroz nju snimam bubanj (sa dobrim mikrofonima naravno) bi li to bilo bolje nego direktno u project mix? BTW, zna li itko išta o ovoj spravi? DRAWMER 1960 Mic Pre/Vacuum Tube Compressor |
To su kompresori zlo i naopako! Ne znam da imaju los model,stvar je ukusa kome se sta dopada,ali jos i cev... Zlo...!:shock: Secam se iz studija noga i dobos na studer i mci pa drawmer... krv curi...
U svoj svojoj lepoti: http://www.drawmer.by/products/1960_main.jpg |
Super stvar, malo sam počačkao po netu, ali i skupa... ufff
Quote:
|
Quote:
Jesam, uspoređivao sam ih! FrankoPankov preamp jede malu djecu. Kratko i jasno. On apsolutno stoji uz bok UA 610, iako je drugacijeg karaktera. Njegovi preampi (barem ovaj dual kanal koji ja imam... DIY se mogu od primjerka do primjerka razlikovati) imaju sjajan i kristalno cist karakter. Oni su nekako manje kolorirani i nemaju taj zvuk "e vidi me imam muda!" nego rade dosta transparentnije. Na njima bass recimo ne zvuci tako masno kao na UA ali zato kroz UA ni za zivu glavu ne bi protjerao overhead od bubnja ili klasicnu gitaru, dok kroz FrankoPankove preampe to radim stalno. Dapace, jako mi je drago da bas imam tu kombinaciju jer jedan drugoga jako dobro nadopunjuju. Pokrivaju mi 99% situacija u kojima trebam lampaske preampe. Tako sto se mene tice vise ne trebam niti jedan lampaski preamp (ok, dobro, lazem... jednog dana V72...uf...) Ja imam inace Tridenta T8-24 a ne Toft ATB. Ne volim njegove preampe na bubnju, ali sta je tu je... Super je za mix... za te pare nema boljeg! Ali sad je jucer stigla jedna prinova - rackirani channel strip Studer 902 typeB. E to ce mi vjerovatno postati glavni tranzistorski preamp jer *ebe mamicu kako divno zvuci! |
All times are GMT +1. The time now is 03:49 AM. |