Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Tutorijali (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=88)
-   -   ?ta predstavljaju oznake u specifikacijama audio opreme? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28331)

awacs 03-07-2009 03:43 PM

Re: ?ta predstavljaju oznake u specifikacijama audio opreme?

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 249900)
Weighting filter bi mogao kod nas da se prevede kao tezinski filter, za "puritance"... mada je ovako jasnije.

Ma i ja sam puritanac kada pi?em formalno (pa i neformalno), ali neki ustupci su nu?ni. Ljude mrzi i da čitaju specifikacije, a kamoli da prevode u hodu...

Pozdrav,

Vasa

boggy 03-07-2009 03:57 PM

Takodje, predlazem da se tekst prosiruje, kako se ko seti jos neke (bitne) karakteristike. Kod pojacala snage konkretno postoji i slew-rate i damping faktor...

Pri tom ne zelim da potenciram da su navedeni parametri preterano bitni u zivotu... ali se pojavljuju.

pozdrav

bogi

SumAnuT 03-07-2009 06:04 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 249897)
________

Prilikom poređenja S/N karakteristike dva uređaja va?no je obratiti pa?nju na standarde koji su kori?ćeni prilikom merenja. Na primer, neki proizvođači mikrofona navode samo dBA (po A-weighting standardu) vrednosti, dok drugi dodatno objavljuju i rezultate merenja po CCIR standardu. Ovde nećemo ulaziti u obja?njenje samih standarda, samo napominjemo da je pri tumačenju tehničkih karakteristika uređaja va?no porediti vrednosti u okviru istog sistema merenja. Ovo naravno va?i i za sve ostale tehničke detalje, a ne samo za S/N.
________

P.S. U odeljku Intermodulaciona izobličenja izraz je ispravljen u naslovu, ali ne i na početku prve rečenice.

Dodato i ispravljeno.

Ja bih ostavio preampe i weighting filtre na engleskom?

boggy 03-07-2009 06:53 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 249911)
.......................

Ja bih ostavio preampe i weighting filtre na engleskom?

Nemam nista protiv

pozdrav

bogi

boggy 03-07-2009 08:06 PM

Pise Frekvncijski odziv, a treba Frekvencijski odziv

pozdrav

bogi

SumAnuT 03-07-2009 10:10 PM

Ispravljeno.

Bockie 07-07-2009 09:41 AM

Separacija kanala (Channel separation, Crosstalk)

Ova mera pokazuje koliko jedan audio kanal "curi" u neki drugi kanal. Ovo se de?ava, kako između nezavisnih kanala, tako i između stereo kanala ili između svih 6 kanala 5.1 sistema, a uzrok su tragovi na ?tampanoj ploči koji su veoma blizu jedan drugome pa prenose naelektrisanje između sebe, tj. "pričaju".

Ovo se desavalo na Studer A80 (24 kanalni magnetofon) pogotovo sa izuzetno niskim i jakim signalima tipa bass boobanj i sl...he,he..

Sjajan post!:wink:

RokStudio 08-07-2009 10:56 AM

Zar nisu channel separation i crosstalk suprotne veličine? Separacija je veličina koja označava koliko su daleko od toga da se 100% me?aju, a crosstalk veličina koja označavao koliko su daleko od toga da se uop?te ne me?aju... barem ja tako razumem. A ovde su napisani kao sinonimi.

SumAnuT 08-07-2009 12:42 PM

Obe veličine se mere na jedan isti način koji je opisan, i apsolutna vrednost je uvek ista, pa ih vervatno zbog toga posmatraju kao sinonime. Razlikuju se po nazivu i po, u odnosu na naziv, predznaku. Ako je channel separation 70 dB, crosstalk ce biti -70 dB.

Dodaću rečenicu o tome da ne bi bilo zabune.

awacs 08-07-2009 01:48 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 250177)
Obe veličine se mere na jedan isti način koji je opisan, i apsolutna vrednost je uvek ista, pa ih vervatno zbog toga posmatraju kao sinonime. Razlikuju se po nazivu i po, u odnosu na naziv, predznaku. Ako je channel separation 70 dB, crosstalk ce biti -70 dB.

Slična stvar je i sa Signal-to-Noise vs. Internal Noise (Noise Floor). Nisam siguran da je potrebno ba? toliko detaljisati. Ljudi se mahom prepadnu kada vide puno teksta. Mo?da samo par linkova na Wikipediju, pa koga stvarno zanima neka čita. Ostali će ionako otvarati nove topike na Forumu :wink:

All times are GMT +1. The time now is 04:23 PM.