![]() |
Re: Koji Eq za gitaru koristite u miksu?
Mozda gresim, ali mislim da je 10/12khz suvise visoko, a 50Hz nisko...
|
Mislis da trebam rezati nize od 10 kHz i vise od 50? Moguce, ovo su samo okvirne mjere za koje znam da prolaze
|
secem sve ispod 40hz, skidam u dozama do 200, za ritam gitare rezem sve iznad 8800, za lead i clean gitare sve iznad 9300.
Medju korekvije po potrebi. Logicov eq ima detaljan analyzer pa je sa njim lako raditi. |
Quote:
Ja koristim Roger Nichols UniQelizer za notcheve i varible band sečenja, UAD Pultec za wideband dodavanja, i Sonnox za High ili lowpass.. ponekad koristim UAD Cambridge za bila ?ta od ovoga. |
jel mece neko multiband kompresor malo?
|
za low/hi cut, sonnox eq, a za farbanje Api 550a, najcesce... i obavezno bbe sonic maximizer ili psp vintage warm..... na grupi gde su rifovi
|
mećem ja sonalksisov multiband na riffove ponekad, da mi ujede ono dole što bubnji :D
|
Quote:
eq se koristi u miksu skoro obavezno... uvek mi je potrebno nekog presencea da dodam da oduzmem neke sredine posto uvek snimim namidlovane gitare da moze posle da se mesi pita od toga i ponekad lowpass... zavisi koliko zujavica ima gore... hipass nikada ne koristim, skoro nikada... dodam nekada kad je potrebno i malo niskih, na granici subova... ponekad i neki notchevi, na nekim frekvencijama i igranje sa njima moze dosta da "poskupi" gitare.... uglavnom ralzika izmedju usnimljene i izmiksovane gitare je dupe i oko, mozda gresim u principu al dosta equjem... takvu skolu volim jbg :) iako me niko tako nije ucio :) edit: a da ne govorim koliko je u "eq-u" bitna pozicija mikrofona, tako da je neko ko je to gore pomenuo totalno u pravu... i naravno RUKA... do skora nisam ni znao koliko je velika razlika... cak sam se zgranuo tom cinjenicom... |
Quote:
|
mislim da ukoliko ne znaš tačno šta raditi sa 4 kanala po strani gitara, bolje da izabereš manju cifru onih koji ti bolje zvuče i i koje možeš izkontrolisati u mixu. Lično furam taj sonalksis dynamic EQ koji je zapravo multiband i to samo kad mi se čini da klasičnim EQ odsecanjem problematičnog spektra gubim nešto od tih gitara na drugim delovima pesme. U tom slučaju, od pesme do pesme, odlučujem koliko i čega želim da izgubim i na kojim mestima pa se prema tome rukovodim, nema nekog generalnog pravila.
|
All times are GMT +1. The time now is 04:39 PM. |