psionic |
12-05-2009 12:10 PM |
Re: Mastering u Sonaru
Quote:
Originally Posted by InsaneEyes
(Post 244478)
vaistinu, pogotovu ako cirkate pivo ceo dan kao ovde npr :da:
inace nije da se cimam oko toga par dana, vise je od deceniju sigurno, jednostavno, ne mogu da postignem glasnocu kao neke dance stvari ovih dana sto se vrte a da mi ne pumpa, a nije da ne alhemisem, alhemisem 15-ak godina, mozda mi jednostavno nije zvezdani dar za to pa se vadim kao mozda bih na tabli lakse disao, jednostavno me ubija to sto ne sme NISTA preko O db
|
Uh, pa sve sto se desava na analognoj spravi moguce je emulirati (manje vise) digitalno... Ako znas da na analognom pultu sve dobije malo distorzije ujedno i blage kompresije - stavi te efekte i trebalo bi da dobijes istu stvar. Cak je meni lakse da dobijem glasnocu digitalno - pored svih onih UAD zezalica stvarno nema razloga da se to nosi na neke analogne pultove... A druga stvar je - da sve kanale spustis negde na oko -6, pa da tako pravis mix... Dizes po potrebi i trudis se da nema klipa. Na kraju master malo podignes ako je tiho, stavis neki mastering komp, limiter ili sta znam sta jos i to je to... Taj klip remeti mix i na analognom stolu - samo sto se manje oseca jer je analogna distorzija malo prijatnija za usi... Ne boli nista ako je matrica ispod 0dBFS pre masteringa. Boli ako ode iznad. To mastering ne leci.
Mozda imas problem u izvoru - prejak kick i bas umeju da obore RMS ako nisu dobro napravljeni odnosi u njihovim frekvencijama, na primer...
|