![]() |
Re: Frekvencijski rasponi instrumenata i ljudskog glasa!!!
Quote:
http://img129.imageshack.us/img129/4528/f0f1correct.gif Ne znam šta mi bi :banghead::banghead: Ustvari, znam - pisao sam na brzinu :banghead::banghead: Pozdrav, Vasa |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
kad radish eq mnogo olaksava kad znas u kom opsegu ti se krece bas gitara npr....lakse baratas sa frekvencijama.....a za alikvote ...pa to cujes kad nesto osakatish.....za to je sluh pomagalo znanje ( informacija o opsegu instrumenta) i sluh su dobra kombinacija i bolja je efikasnost u radu drugo mnogo mi je lakse da sredim hi-hat recimo kad unapred znam u kom delu spektra da cackam... prosto pozz p.s. zto se tice svakog tona na klaviru , pa meni nekad u pesmi svira recimo samo druga i treca oktava klavira (npr.) otvorim tabelu vidim otprilike gde sam , dignem eq i dzaram... :) |
Quote:
Tako je linearna promjena u nivou koje uho registruje u stvari logaritamska promjena intenziteta zvuka. Na isti nacin je i osjecaj visine tona srazmjeran logaritmu frekvencije. Posto frekvencije dva tona koja su udaljena za oktavu stoje u odnosu 2:1, tj. frekvencija oktave je f2 = 2*f1, da bismo dobili frekvencije pojedinih tonova u hromatskoj skali (kojih ima 12) potrebno je interval oktave podijeliti na 12 jednakih dijelova gledano na logaritamskoj skali: oktava = log(f2) - log(f1) = log(2f1) - log(f1) = log(2f1/f1) = log(2) => polustepen = oktava/12 = (log(2))/12 = log(2^(1/12)) = log ("dvanaesti korijen iz 2") Posto je (visina tona)~log(f) dobije se da frekvencije dva tona koji su udaljeni jedan od drugog n polustepeni (polutonova) stoje u odnosu f2/f1 = "dvanaesti korijen iz 2^n". Inace, uhu najharmonicniji intervali su oni cije frekvencije predstavljaju odnos "malih" cijelih brojeva kao npr. 2:3, 3:4 itd. Priblizno iste vrijednosti se dobiju koristeci i gornju formulu. |
Quote:
Hvala Bota, na objasnjenju!!! pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Pozdrav |
Quote:
Pricao finski ili ovo men` isto.Prepoznajem samo jednu rijec u oba slucaja . Na finskom razumijem "perkele"(ekvivalent nasem u p.... m.....ili ti na engleskom dodjavola) a ovde "uho"(organ za kojeg placam 10 evra trubacima na svadbama da mi ne sviraju na isti da bi ga sacuvao,al`nekako oni to pogresno shvate pa me slijede i dernjaju mi se na organ dok ih kum ili stari svat sa vise novca ne odvuce na drugu stranu nudeci vise moneta). :banghead::banghead::banghead::banghead::banghead: :banghead::banghead::banghead: Stranu na salu al`Bota je coek od kog se moze mnogo tog nauciti. Jos samo da prestane pricati mrtvim jezicima i sve 5 :grin: Ajd u zdravlje. |
Mislim da je i V.Georgijev kad je bio gost pomenuo da je dobro orjentisati se prema klaviru.....
Ako se spusti bas gitara u drop D stim npr. onda se na karti klavira vidi prvi sledeci ton D na nize.... i tako saznas osnovnu frekvenciju tona i na koliko hz da nastimujes... A sto se tiche boje tona koju daju alikvote za to je sluh i ukus...a to ako nemash ....to ne moze da se procita na karti frekvencija..... |
All times are GMT +1. The time now is 11:10 AM. |