![]() |
Re: Razlika izmedju produkcije i pesme ??
Ha. Na? bogati jezik je često podlo?an promjenama ili jedan pojam vremenom mijenja značenje. Nekada je 'lik' bio "lik", a danas drugi naziv za facu (Face).
Nekada davno smo matricom nazivali onu jedinstvenu (skupo) napravljenu okruglu ploču od koje su se pravile prve kopije koje su slu?ile za izradu vinila. Kasnije, matricom su nazivali npr. makar 19"/s (ili vi?e) skinut gotov mix sa ?irokog koluta?a, kojeg smo nudili diskografskim kućama. U to vrijeme bismo obično dobili takva dva snimka. Danas mislim da je isto to, samo kao digit. ili sl. ?to se nosi na mastering (ka?emo 'mix'), pa na rezanje CD-a. Kada pjevači (grupe) pjevaju na play-back, onda muzičku podlogu na CD-u nazivaju 'matrica' - pjevaju uz (koristeći) matricu. Producent (proizvođač) bi bio '?ef parade' ili onaj koji usklađuje sve elemente koji utiču na to da se dobije muzički proizvod zacrtanih karakteristika i kvaliteta. Samo, to nije običan glavni majstor ili glavni nadzorni organ, nego mnogo vi?e od toga. Kod 'odraslih' pjevača (grupa) moguće da ne mo?e mnogo uticati na interpretatorski dio. Ali, kod novaka, mo?e mnogo uticati na ukupan utisak snimka : ?anr, sound, izbor pjesama na albumu, atmosferu kojom odi?e pjesma, i sl. Npr. na ono ?ta radi i kako to radi Aleksandra Radović ne mo?e? preslikati ono ?ta i kako radi Edo Maajka. Ali, ako je sposoban, isti producent mo?e dovesti do kraja projekte i jednog i drugog interpretatora. |
poenta je ta da svi znaju sta je produkcija a niko to ne moze da objasni u jednoj recenici :wink:
|
produkcija je pakovanje muzičkih ideja koja uključuje ceo proces nastanka muzičkog dela, od biranja i poliranja aranžmana, pa sve do finalnog masteringa.
Bez produkcije pesma ostaje samo demo, ideja. Sa produkcijom postaje delo dostojno publike. |
Uglje?a, ti si '92 godi?te?
Pozdrav... |
Pa osnovna razlika izmedju produkcije i pesme je, za pocetak, sto pesmu mozes otpevati!
|
Ovde kod mene producenata na svakom ćošku, a produkcije ni za lijeka!
Ajd nek' mi to neko objasni! :) |
Ko kaze! Ima produkcije koliko zelis, samo je gadna.
|
Momci, nemojte da se producirate :D !
|
Quote:
Kratko i jasno je napisao Arthur - i tako jeste. Ako procjeni? zahtjev i potrebu onog ko je postavio pitanje, napi?e? koliko misli? da treba. :) "Hitno mi treba 1.499,99 evra!" Hajde mi ih pokloni - nemoj me učiti kako da ih zaradim ; ne?to ovih dana mi zakazuje talenat da ih imam u d?epu. :D |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 08:17 PM. |