Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/ (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26663)

analog 14-03-2009 03:24 PM

Re: PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 238314)
Sto se tice audio editinga koji ti je bio cudan, pa kad sam prvi put probao PT sve sam gledao iz ugla Steinberg-a, pa mi je falio onaj dvoklik na traku, pa onda mi tek otvara editor, dok u PT to ide odmah i na licu mesta sto je i logicno, onda sam samo shvatio da je sam audio editing logicniji i laksi u PT!

Zašto bi išao na dablklik u audio editor?
Imaš cut tool, difolt šortkat je '3', pa klikćeš gde hoćeš da sečeš.. Mislim da taj tool nema u PT, već moraš da dođeš timelineom tamo gde hoćeš da sečeš.
A ako u Nuendo hoćeš da sečeš na PT način (na timelineu), pritisni Alt-X.

Ostale stvari koje ne volim u PT:
Ne dopada mi se scrub tool za preslušavanje.. Moraš da veslaš mišem inače će da usporava i pičuje na dole.. što mi je neupotrebljivo. To znači da moram da soliram svaku traku koju hoću da čujem i da dovedem timeline tamo odakle treba da počne da svira.. U nuendu pritisnem '9' i samo klikćem tamo odakle hoću da mi svira ("solirano").. Mnogo brže!

Podvlačenje (pomeranje audiosadržaja unutar eventa/clipa). Ctrl+alt u Nuendu može vrlo precizno da se kontroliše, dok u PT sam ograničen na skokovite segmente. Neupotrebljivo

Offline proces history, nema u PT. Tako da ako procesiram nešto preko audiosuite ne mogu da vratim nazad ili korigujem u kom god trenutku hoću, jedino uz pomoć undo.

Na mixeru ne pišu brojevi na peak metru

Kada preklopim jedan event preko drugog, ovaj ispod će se izbrisati. (predpostavljam da postoji negde u opcijama da se isključi, ali nisam siguran)

nema control room

nema narrow mixer view

Stvari koje mi se dopadaju u PT a nemaju u Nuendu:
hide tracks
'a' = seci i briši levo od timelinea
's' = seci i briši desno od timelinea

kravadinka 14-03-2009 04:13 PM

analog
Narow Mixer View postoji i tu cu stati sa konkretnim odgovorom na tvoje pisanije koje je definitivno iz neznanja, jer je to osnovna stvar koju petominutni korisnik PT nauci!
Necu te udostojiti konkretnim primerima koje si naveo, sta sve od toga sto si rekao da ne moze ipak moze, jer ne poznajes materiju o kojoj pises, sto za sagovornike nije nista drugo nego uvreda, a i nije ova tema za prepucavanje, bar nije bila tako zamisljena...

Predlazem moderatorima da zakljucaju ovo, a vlasniku teme da se licno pozabavi PT ako ga interesuje i odluci ako je uopste u dilemi, moze se javiti na PM uvek za bilo kakvu informaciju ili testiranje uz prisustvo strucnog lica... :wink:

korenjak 14-03-2009 05:05 PM

pa sto se uzbudjujes ako ti nesto prija u tome radis. ako neko pogresno izjavi ispravis ga ako imas potrebe, ako ne ostavis ga da sam spozna kad vreme dodje

ja u ovoj temi ne vidim nikakvu tenziju
sem ako je ne naprave oni kojima to manjka

tu smo da napisemo sta je to sto je naj zamisljeno i naj funkcionise na oba sistema

nije nuzno da poznajes oba da bi rekao sta je u jednome dobro

jer sto je dobro dobro je postojao konkurentski ili ne

Bitch 14-03-2009 05:22 PM

ma ne mora da se zakljuvaca tema, samo pazite kojim tonom pricate.

@analog, omanuo si u dosta toga, vecina toga moze da se radi u PT, kravadinka je u pravu.

e sad, moj point-of-view:

- Svaki od pomenutih (PT, Steinberg) ima svoje prednosti i mane. Svako treba da nadje neki workflow koji njemu odgovara, i TU JE KRAJ PRICE.

Znaci ako ovaj thread vec postoji, molim vas da pricate upravo kako je Arthur rekao - o prednosti i manama, ali ne pristrasno, nego objektivno i realno. Postovi bazirani na neiskustvu mogu samo da skode vasoj reputaciji, manite se bespotrebne polemike, samo konstruktivno :)

- moj scenario:
Mjuz uglavnom radim u Logicu, koji ovde nije pomenut, ali nema veze, cisto da napomenem da mi je tamo okruzenje stabilno, clocking i sync, interni soundi i pluginsi, super.
E sad, editing. De facto je Nuendo mocniji po pitanju editinga, ali opet sve je stvar navike. Nesto je bolji sa opcijama koje su clip-based, doduse najveca prednost po meni (ali samo ako je kompletan workflow Steinberg-only) je Clip Gain. Toga nema u PT. Ali clip gainovi nekad ne rade dobro u OMF varijantama, pa se to izbegava. Moja solucija je audiosuite u tim varijantama, normalizacija ili trimovanje source medije, i to je to.
Visekanalni editing - opet nereseno. i jedan i drugi imaju prednosti i mane.
Protools mikser mi je mnogo pregledniji, pogotovo kada su sesije preko 40 kanala. PT LE nema ADC kompenzaciju, to je malo nekad heavy, i problem sa brojem kanala malo iritira (hello Arthur :D ) ali opet, sve na HD je banja. Odlicna fora kod HD je to sto su ADC parametri kompletno podeseni na interni hardver kada se koristi IO sekcija (tipa slanje u externe sprave i povratak bez flange-a) - to sve automatski radi, doduse samo sa 192 IO. Za sve ostale uredjaje ala Apogee, PrismSound... tu je dijalog koji omogucava da se sve to rucno pegla.
Management traka, settinga, miksera, IO sekcije, posebne Mix, Edit i Mix&Edit grupe, brzina rada i preglednost - to su manje vise stvari koje uticu da mi je PT HD main platforma. Stabilnost da ne pominjem.
Steinberg - svaki put se odusevim kad vidim Feature List svake nove verzije Nuenda ili CB, ali hehe, pouzdano znam da dosta toga radi bagovito, i to je jedini razlog zasto nisam na Nuendu kao main platformi. Stavise izgubio sam dva vazna klijenta zbog bagova Steinberga, plaginova, i moguce samog PC racunara koji je btw bio brendiran...... Jednostavno na PT me ne boli glava (govorim o HD varijanti, LE zna da iziritira :D ) Ono sto je definitivno bolje na steinbergu je MIDI editing, i generalno silni editori i funkcije vezano za offline editing. Opet, PT-u fali Offline Bounce, kada se nekad radi ITB, onda je to stvarno PainInTheAss.

Mali rezime - sve to radi super ljudi moji, samo svako ce sebi da odabere ono sto mu najbolje lezi, sto navikama, sto potrebama posla koji radi. Probao sam midi u PT, i odustao, tu je Logic za to... Kolega i dalje radi odlicne aranzmane na Atariju i Notatoru sa gomilom novih sintova....

Choose Your Weapon :)

pozzz

OFF 14-03-2009 05:54 PM

@Moritz

nisam bas pratio.... C5 radi na 64bit sistemima...?
Mozes ram memorije do besvesti da stavljas?

Kakvo mu je interno sabiranje (jos uvek 32bit?

korenjak 14-03-2009 05:56 PM

@BITCH

+1

:thumbsup:

DADDY Z 14-03-2009 06:45 PM

u mom slučaju je veliki minus real time export u PT pošto radim DJ mixeve od 60+ minuta,takođe i delay kompenzacija koju sam računaš i naravno MIDI editor koji je katastrofa čak i u novoj v8..veliki plus je naravno routing(sve u sve) no ako je to u Cubase 5-tici sređeno onda je tu situacija nerešena i još bih dodao da mi PT interni plugovi deluju mnogo bolji nego Cubase-ovi...ostatak je koliko toliko isti

Everbeatz 14-03-2009 07:23 PM

Po meni je "los" midi u PT prednost jer je orjentisan prevashodno za mixanje audio - sto je dobro. Bolje bi bilo i da potpuno izbace midi. Plugovi za PT su ultracool - McDSP, BombFactory, interni PT plugovi, itd. Nema gomile kao u vst pa ti treba 2 godine da vidis sta ti radi posao...RTAS je vise u pravcu malo i probrano.

Generalno nisam pristalica sirenja DAWa u pravcu glomaznosti i gomile extra funkcija jer to samo udaljava od kreativnosti. PT i Cubase sa novim update-ima samo sto ne peru ves, kuvaju kafu i vode decu u vrtic:) - to me nervira, a nekad sam smatrao da je to super..vremena se menjaju:)

Draze su mi starije/vintage verzije ovih programa

Arthur 14-03-2009 07:53 PM

evo i mene opet - dakle, kravidinka, ti si jedini koji je malko reagovao burnije, iako je analog bez rezerve izneo svoje tvrdnje. Ako se ovo ponovi, molio bih vas da jednu po jednu od tih zamerki objasnite i razjasnite da li zaista ne može ili može. Ovaj topik nisam otvorio radi sebe, jer se ja definitivno u mom studiu svojom voljom neću vraćati na PT, ali mi je jako drago što sam "progovorio još jedan jezik" pošto radim dosta i freelancinga.
Pročitao sam sve vaše komentare, i jedino mi je zasmetala Bitchova tvrdnja o stablilnosti i Everlastova o suvišnosti izbora pluginova. Prva, jer sam dosta puta bio svedok krahiranja i sleposti PT-a za neki fine tunning, mada priznajem da je Steinberg, barem ove nama dostupne verzije, poprilično nestabilan. Druga, jer je sama po sebi besmislena. Lično, nisam stekao utisak da su pluginovi iz PT-a sami po sebi bolji, već samo lepše nacrtani i to je to. Nuendov stajling je stvarno grozomoran, i tmuran, dok je Digidesign veoma našminkaniji (ko nije primetio Digidesign natpis na wallpaperu kada nije otvoren nijedan projekat :D).
e da, i potpuno sam zaboravio na plugin kompenzaciju, stvarno bizarrno. A midi u PT nisam ni otvarao, nije mi trebalo . e da, i brzina rada, dont get me started, potrebno je bilo vreme ali šokiram samog sebe ponekad, čak sam spreman da tvrdim da sam među bržim nuendo operaterima u gradu, dosta sam imao potrebe za tim .

kravadinka 14-03-2009 11:23 PM

Evo vam smajli da ne bude da sam nadrkan, dok neki ostrasceni lukavo izigravaju hladnocu... :D

Kao sto rekoh, stvar navike i zelje da pripadas nekom klanu, ili ne...
Generalno o PT se dosta spekulise i prica napamet, kao i za brand iz mog potpisa, ko iole poznaje materiju shvata da vecina uglavnmom voli da bude u pravu, a vrlo cesto nije... 8-)

Sto se tice konstruktivnosti, pa klasican primer da je to nemoguce je ovo vezano za pluginove gde jedan kaze jedno, a drugi posle njega sasvim suprotno i hajde sad, ciji je veci... Mogu da dodam da su pluginovi u PT oni koji u velikoj meri rade u odnosu na malo neozbiljnije iz Steinberga, ali eto vec ce neko posle mene da se ukljuci u raspravu sa:"Ovo cujem prvi put" i slicno... Konkretno Digidesign compressor je jedan od boljih kompresora, a dolazi upravo sa PT LE, novi AIR pluginovi su takodje odlicni, vrlo upotrebljivi... :wink:

Sto se tice MIDI i PT 8, hajde da se ne prica napamet, sasvim je ravnopravan suparnik ako se nalazimo u dimenziji o kojoj Everlast govori, po meni ispravnoj, jer to sirenje DAW-a me opet podseca malo na ono "Coupe sa cetvoro vrata" sto je samo po sebi paradox, a neki pokusavaju da to proguraju kao nesto normalno...
Ja ne koristim ni 30% MIDI opcija u Steinbergu i Logic-u, pa me to ne sputava u radu i ne gusi moju kreativnost, uostalom ko zeli da trosi vreme na upoznavanje sa tim silnim funkcijama moze to da radi, ne sumnjam da one dobro dodju, ali nisu neophodne...

Kada je rec o ADC, zaista zna da bude "pain in the ass" ako su pluginovi sa PC ili UAD-a, inace skoro svi native i rtas pluginovi imaju veoma mali latency, ili je u vecini slucajeva i nemaju pa to ne predstavlja nikakav problem ako se ne koriste ove platforme, a kako za RTAS imamo McDSP, Bomb Factory, pa i Digidesign pluginove skoro da i nisu neophodne DSP kartice...

Ponovicu jos jednom, gde se osetis najbolje tu radi, jer ce svaki od ovih programa da te dovede do cilja ukoliko si ti kreativan i muzikalan, u suprotnom nista to ne moze nadomestiti...
Na kraju ostaje samo da razmislis i priznas sebi je li tvoja odluka donesena realno usporedbom svega sto je bilo ponudjeno, ili zadrtim klanovskim stavom da je nesto bolje od onog drugog jer si ti tako umislio...

Evo ga jos jedan iz razloga pomenutog na pocetku... :)

All times are GMT +1. The time now is 10:32 PM.