Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Shta koristite na bubnju? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26435)

awacs 06-03-2009 05:52 PM

Re: Shta koristite na bubnju?

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 237424)
Ceo bubanj na Aux pa kroz kompresor, brz attack, release oko 80 ms, 4:1 i kad se nemeste odnosi mikrofona 70% posla je gotovo, onda ide gate-ovanje i poneko kompresovanje ako zatreba, korekcije frekvencija na tomovima koje su gotovo obavezne i to je manje-vise to

Čekaj, jel' ovo pričaš o paralelnoj kompresiji ili...? Naslućujem o čemu pričaš, nego bi zarad manje iskusnih bilo dobro da budeš malo precizniji u objašnjavanju procesa.

Nije da nikada u životu nisam snimao i miksao bubanj, ali ovo što sam pročitao mi je malo ukovrdžalo mozak. Mogu misliti šta se dešava sa mozgom nekoga ko nema nikakvo (ili malo) iskustvo :wink:

Pozdrav

kravadinka 06-03-2009 08:18 PM

Ukovrdzalo mozak... :wink:
Nije paralelna kompresija, mozes i nju da koristis ako ti je volja, mada se meni ne pokaze uvek kao dobra, pogotovo kad hocu da zadrzim real drum sound...
Ono sto sam mislio je ustvari kompresija celog bubnja, svih mikrofona kroz Aux-Bus-Grupu, kako koje ime vise odgovara, sve iz razloga da bi ceo instrument sastavljen od dosta komponenti, pa zajedno sa sobom, dobio pravu boju, temperament i karakter... Nakon toga nema potrebe mnogo kompresovati pojedine komponete, osim radi doterivanja zeljenog efekta, kao i EQ zarad boje svakog mikrofona ponaosob...
Gubi se potreba da se ciste trake do besvesti, kao i to da se Gate-uju ostro (osim Kick-a naravno) radi kompresovanja dobosa i tomova i dodavanja reverba na njih zbog sto cistijeg signala koji ce se slati u efekat... Slati na Bus-Aux-Grupu, whatever, snare i tomove zasebno i jako ih Gate-ovati, pa na njih dozirati reverb je opet nesto drugo, mada nema potrebe za dodatnim kad su tu najmanje dva para mikrofona za sobu pri usnimavanju, slicna je stvar i sa BFD, osim ako nije neko wow effekat ili slicno...
Dobija se mnogo manje procesiranja pluginovima i mnogo konsolidovanija slika celog bubnja kao celine, izbewgava se onaj osecaj da deset razlicitih ljudi svira jedan bubanj i to nasnimavan...

Mogli 07-03-2009 07:51 AM

Eh kad bi ovakva diskusija bila svuda...

redwater 07-03-2009 10:31 AM

trenutno,zahvaljujucji prosvetljenju nasheg chlana gorana....najvishe chachkam room mikrofone-close je super ali ogroman bubanj dolazi iz sobe(jel da goro?:grin:) tak da kompresija na room majkovima-koju/koje chini mi se niko nije pomenuo chini veliku razliku....neki api 2500 ili slichno na shto vecji sustain...i ako vam je dobra soba i lepo postavljen majk(majkovi)-CHUDO !!!

nenad 07-03-2009 01:44 PM

Nogu radim mono na posebnom kanalu, ostale "delove" bubnja saljem u grupu gde ih docekuje nomadov SC-226. u principu za produkciju i koristim samo nomada i talase. Nogu trazim da radi sa bassom, ponekad koristim sidechain, narocito ukoliko se poklapaju negde oko 80Hz a dobos radim onako kako song trazi. I tu je izuzetak, obicno stavljam URS A10. Nekako najbrze sa njim "trazim' dobos. I naravno malo cvikam kompresorom. Dobosu uvek dodam na aux-u malo reverba "sa strane". ROOM i OH idu na zasebne kanale, svaki na svoj a tamo volim da ih cackam sa SSL talasima.
E a sto se tice prostora..... uf to nabadam......cas mi je previse pa spustam ROOM mic, cas mi je malo pa pravim neke kerefeke gde ni sam neznam sta radim..... samo slusam, pa koliko cujem to mi je. Prilicno sam trazio prostor za bubanj u SIR-ovim impulsima... i to mi je izgledalo o.k.

Odprilike ja to tako radim......

awacs 07-03-2009 02:07 PM

Quote:

Originally Posted by redwater (Post 237501)
trenutno,zahvaljujucji prosvetljenju nasheg chlana gorana....najvishe chachkam room mikrofone-close je super ali ogroman bubanj dolazi iz sobe(jel da goro?:grin:) tak da kompresija na room majkovima-koju/koje chini mi se niko nije pomenuo chini veliku razliku....neki api 2500 ili slichno na shto vecji sustain...i ako vam je dobra soba i lepo postavljen majk(majkovi)-CHUDO !!!

Pa da, ustvari to ?to ti i <kravadinka> pričate je slično po ideji. Su?tina je u tome da se bubanj tumači kao jedan instrument, a ne kao zbir elemenata. Onima koj imaju dobru sobu za snimanje toplo preporučujem taj tvoj princip (John Bonham), ko nema - eto mu kravadinkinog saveta.

Evo jednog off-topica na temu tumačenja instrumenta kao instrumenta, a ne skupa elemenata. Kapiram za?to neki ljudi vole da snimaju koncertni klavir sa dva closeupa + ambijent, ali nikada mi nije bilo jasno za?to imaju potrebu da u miksu ra?ire levu i desnu ruku na levu i desnu stranu.

Pozdrav

kravadinka 07-03-2009 02:22 PM

Pa ne bas... Ako nemas dobru sobu onda ne pomaze nista, osim da bubanj tretiras u skladu sa mogucnostima u kojima je sniman, a mozes uvek i da simuliras sobu...
Sustina je manje-vise ista, samo je pitanje sta kompresujes i na koji nacin... Ovde mozes cuti razliku...
Javlja se problem usled relativno dugog reareas-a pa tomovi pobudjuju kompresor predugo nakon prelaza sto se cuje i ovde, ali i za to postoji resenje... :wink:

Inovative_kg 07-03-2009 02:58 PM

Ovako.. Zavisi sta radim, ali ustaljena su mi dva nacina rada..

1) Ako kompresija ide na ceo bubanj, koristim Waves Vcomp ili E-chanell .. Ponekad i API 2500, ali obicno ova dva zavrse posao.. Kao EQ ide API 550.. Ovaj Vcomp posebno dobro radi na doboshima, koji dobijaju crisp zvuk koji ja volim..

2) Grupe :

Kick, SD, tomovi, cinele.. Kompresori.. API 2500, Vcomp, Voxengo chunchessor.. EQ- Api 550, VEQ...

P.S.

Mogli bismo da napravimo ovakve threadove i za gitare, duvache... :)

All times are GMT +1. The time now is 09:49 PM.