Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Koliko dugo mixate? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26193)

idekius 08-02-2009 05:04 AM

Re: Koliko dugo mixate?

Meni prosečno treba par dana po pesmi. Nekada više, nekada manje, sve zavisi od pesme, aranžmana itd. Nešto mi zazvuči bolje, nešto gore, nečim sam zadovoljan, nečim baš i nisam...

Dešava mi se da klijent zahteva da to ide brže. Jednostavno ljudi neki ljudi ne znaju šta je mix, da vreme odvlači i editovanje i traženje najboljog rešenja, na kraju i mastering, a nekada je bitnije (nažalost!!!) ispoštovati rok, nego da to bude stvarno kako treba.

Poseban problem predstavlja zamor slušnog aparata (niko me neće ubediti u to da može da radi 20 sati i da i dalje "uje normalno") i gubitak objektivnosti kada se čovek jednostavno "utopi" u pesmu.
Najviše volim kada mogu da "gotovu" pesmu ne slušam par dana, "ispraznim glavu" i onda je opet preslušam odmornih ušiju, pa se vratim i uradim neke ispravke.

Dešava se da jednostavno rad mora da se preda, da je rok kratak, da radim čitavu noć, a disk režem klijentu u prepodnevnim satima i nakon uručuvanja istog idem u krpice da se onesvestim :) To nije dobro!!! Nekada sam zadovoljan takvim mixevima, ali... :( desi se i da se pitam da li sam ja bio normalan kada sam to radio :confused:

Uvek skrenem klijentu pažnju da nije pametno raditi takve egzibicije, ali... nekad se mora... naročito kada imaš posla sa ljudima koji to ne kapiraju, ili neće da ukapiraju!
"Najlepše" je kada mi neko donese gotov arr. , sa "pustite me da prerežem vene i umrem" bojama, VST-ima itd. Ako je tada nemoguće vratiti se u arr. i promeniti boje, presvirati problematične stvari... hmmm... onda... onda... onda j*bi ga...

Lako je smixati svoj arr., gde si sam birao samplove, usnimavao, radio linije, ili arr. nekoga ko je upućen u problematiku. Neke aranžmane je jednostavno NEMOGUĆE smixati, a da to bude STVARNO O.K.

P.S. Potpuno subjektivno. Na osnovu vlatitih iskustava i vidjenja. Moguće je i da moj stav nije ispravan.

P.P.S. Još nešto... Ukoliko je arr. radio neko drugi, ponekad je pametno ne ribati ga previše, koliko god da je zabrljao. Ljudi su sujetni i imaju običaj da reaguju krajnje čudnovato. Ti mu kažeš nešto sa namerom da se njegova pesma uradi kvalitetnije, sa željom da mu pomogneš po cenu gubitka vlastitog vremena, a zauzvrat dobiješ mrgodjenje i :
-On će da mi kaže da je bubanj iz SampleTank tanak, jadan i nikakav, a gudački instrumenti iz Steinberg Hypersonic plastični i jeftini!!! Mamicu mu njegovu, on je našao da kritikuje moj prekrasni virtual guitarist!!! Nikada više ne dolazim kod ove nadrndane budaletine!!! :mad: :da:

-A da, brzine ti idu u H, prva gore-levo, druga dole...
-Znam znam...ti ces da mi kazes kako idu brzine...
-Molim?
-Nista, kazem hvala cika Momo.
("Nacionalna Klasa")

:)

Shot 08-02-2009 08:39 AM

Kod mene to ide malo brze! Ja uglavnom rjesavam miks u jednom danu. Tocnije, u radnom danu. Obicno dodjem u studio oko 5 popodne (prije ne mogu - dijete, vrtic, druge obaveze, blabla) i onda ostajem do kad treba da se mix zavrsi. Zna biti kompliciranih stvari koje se protegnu na cijeli sljedeci dan al to izbjegavam. Moja je teorija da ako mix ne zvuci dobro niti sutra onda ga treba srusiti i raditi sve iznova. Onda nesto fundametalno ne valja u tom miksu ili generalno u toj pjesmi. Previse mi se puta dogodilo da neki mix razvlacim i filozofiram nad njim po par dana pa na kraju svaki kanal zvuci sam za sebe savrseno ali kao cjelina je to sve govno.
Ne volim miksat istu stvar vise od dva dana. Na neki nacin su me rokovi za predaju materijala na to navikli da nista ne smijem razvlaciti. Prvo me to nerviralo, a onda sam shvatio da tako zapravo uvijek dobijem bolji rezultat. A nisam uopce povrsan! Nista ne ostavljam "na pola". Nema sanse da pustim van nesto s cime nisam 100% zadovoljan! Al dodje to i s praksom kad uhvatis seriju od 3 tjedna samo miksanja svaki dan, onda neke stvari uđu pod prste i idu brzo.

Gmile 08-02-2009 09:39 AM

Quote:

P.P.S. Jo? ne?to... Ukoliko je arr. radio neko drugi, ponekad je pametno ne ribati ga previ?e, koliko god da je zabrljao. Ljudi su sujetni i imaju običaj da reaguju krajnje čudnovato. Ti mu ka?e? ne?to sa namerom da se njegova pesma uradi kvalitetnije, sa ?eljom da mu pomogne? po cenu gubitka vlastitog vremena, a zauzvrat dobije? mrgodjenje i :
-On će da mi ka?e da je bubanj iz SampleTank tanak, jadan i nikakav, a gudački instrumenti iz Steinberg Hypersonic plastični i jeftini!!! Mamicu mu njegovu, on je na?ao da kritikuje moj prekrasni virtual guitarist!!! Nikada vi?e ne dolazim kod ove nadrndane budaletine!!!
Ovakve situacije su mi vise nego poznate.
Imam npr. lika koji mi ponekad obezbijedi dobar posao ali trazi da mu se niko ne mijesa u aranzman, koji on ''pripremi'' kod kuce na svom KORGU PA2XPro u koji je zaljubljen. I nedao dragi bog upaliti Trilogy ili BFD dok je on tu... Trazi da se njegove trake prebace u komp pa da izmiksam. Dok ''prebacujemo'' je usput uzmem i MIDI, pa kasnije popravljam sto se da, ali onda tek nastaju problemi tipa: Sta mi je ovo bilo sa pjesme? Ovo je isgubilo emociju, pad se ne cuje, delay-a nigdje itd... Nekidan mi je bas pukao film kad je insistirao da sa ljubljenog mu PA 2XPro moram vuci i reverbe, delay itd. Rekao sam mu da promijeni studio. Stvari su se malo normalizovale...

Sto se tice duzine mikseva, preslusavanje nakon dan-dva i domiksavanje je obavezno. Najbolje mi je ako se par dana moze raditi na nekom potpuno razlicitom projektu da se mozak ''ispere''...

disco violence 08-02-2009 10:15 AM

Kod mene se ispostavi da je skoro uvek ta prva verzija najbolja, cackam pa odem predaleko,ali ja jos uvek ucim.

balthazaar 08-02-2009 11:16 AM

Ja počeo miks 96-te i još miksam :wink: desno bubanj, lijevo...

idekius 08-02-2009 04:41 PM

Quote:

Originally Posted by Gmile (Post 234372)
Nekidan mi je bas pukao film kad je insistirao da sa ljubljenog mu PA 2XPro moram vuci i reverbe, delay itd. Rekao sam mu da promijeni studio. Stvari su se malo normalizovale...

Ako mi je tako ne?to bitan izvor prihoda, "ve?em konja gde mi gazda ka?e", pa ako taj konj ugine, sam je gazda kriv. Ja pitam dva puta: -Jesi li siguran da to hoće?? Jesi??? Nema problema (i onako neću to ne radim za sebe, da bih slu?ao pre spavanja), uradićemo kako ?eli?.

Ne mo?e? da pomogne? nekome ko ne ?eli da mu se pomogne i ko "sve zna", a sve ?to mo?e? da dobije? je da neko misli da si nadrndan, lo? čovek i ne znam ?ta sve već ne...

Malo su me lo?a iskustva naučila da budem peder, pa takva čuda i ne potpi?em, ali ne na foru: "Neću to da potpi?em, ne valja!!!", već klijenta ubedim da je zapravo sve to on sam odradio, da sam ja tu samo malo pomogao u tehničkom smislu, ljudi vole da veruju u takve gluposti, pa to obično prodje :wink:

De?avalo mi se da me zajebu i ne potpi?u za stvari koje sam realno i istinski odradio, a kamo li kad sam ponudi? nekome da stavi svoj cenjeni potpis :D

Kada mi pare od tako neke budala?tine nisu bitne, onda jednostavno odbijem da radim.
Najjači su oni majstori ?to u arr. uspeju da ubud?e npr. 6000 različitih linija u srednjoj lagi, koje se kose jedna sa drugom, smetaju vocalu, a npr. u bass-u nema ni?ta. Maheri koji u jednoj pesmi imaju dovoljno instrumenata za dva CD-a :) A da ne pričam ni?ta o midi-bass virtuozima koji urade bass tako da mu pet Pastorius-a nije ravno, samo ?teta ?to taj bass nema veze sa bubnjem i zvuči kao iz druge pesme :D

?Ajd? smixaj onda! Va?i... smiksaću ku**tz!!! Zna se od čega se pita ne pravi.

Zato je najlep?e raditi svoje stvari, ili stvari na koje utiče? i ima? kontrolu od samog starta.

fipke 08-02-2009 07:23 PM

smrt editovanju sloboda miksu!
ciscenje mastera nikad nije i nikad nece biti deo miksanja! ne dirajte svetinju! :rotfl::rotfl::rotfl:

OFF 08-02-2009 09:14 PM

Ja imam drugaciji sistem, koga se tvrdoglavo drzim. Ako je sve snimljeno kako valja (a nikad nije:(), obicno mi treba pola radnog dana (4, 5 sati) da sam odradim tehnicki predmix. To znaci da je sve izeditovano (mada retko bas sve editujem i cistim:rolleyes:), postavljeni nivoi, prostori..... zapravo, uradim ceo mix po mom, onako kako mislim da bi klijenti bili zadovoljni. Sledeceg radnog dana mix nastavljam a njima, i tada se obicno radi na detaljima, sitnicama, forama......
Tako da se na kraju uhvati oko jednog radnog dana po mixu....... mada kad se mixa album ume da bude i brze jer uvozim cesto presete za pojedine kanale koji se malo prilagodjavaju.

Ovo ne vazi za mixeve sa MIDIjem, zbog toga sam tu jako nestretan i spor (odabir farbi, pre svega), jer retko radim takve stvari

kVu 09-02-2009 06:40 AM

moje misljenje je da nikad, ali doslovce nikad ne mozes dobiti dobar mix sa prosecno usnimljenim trakama, odabirom semplova i sl. sta god radio i kroz sta god ih provlacio. raf mix koji mozes odraditi na brzaka za pola sata cisto da moze da se slusa je u 90% slucajeva uzasno blizu spektrumu finalnog mixa... pod uslovom da imas neko iskustvo iza sebe naravno, a ne "nabadas" kompresore i filtere.

po meni, pravilan odabir farbi i dobro usnimavanje je preko 50% finalnog proizvoda. Ja licno posmatram mix kao fine tuning svih traka, a ne kao hirursku intervenciju :) naravno, pricam za svoje stvari ili stvari za koje se ima vremena da se odrade kako treba, bez pritiska...

aranzmani tipa a la grande (95% domace produkcije) gde je svaki sound iz svog univerzuma i treba da to poslazes da se nekako "slaze" jedno sa drugim zavrsi obicno sa prosecnim mixom ili mixom za koji bi te preko verovatno isutirali napolje iz studija... ali to je problem do klijenata koji imaju tako niske kriterijume i produkciju uglavnom svrstavaju pod manje bitan faktor za uspeh/lovu... tu je filozofija poznata, udri vokal 3-5db jace nego sto ti mislis da treba i probaj kick da nabijes da cepa zvucnike po diskotekama i splavovima... da se klinci napale i da im rka sabFufeR iz besne makine ulicima grada noCjOm :) ostatak malo poravnas po kicku i napravis da ti nista od ostatka ne para usi... posao zavrsen

da se vratim na prvobitno pitanje sad... :) za takav mix meni je licno potrebno oko 3 sata, bez pauze, da dovedem do takozvanog "domaceg standarda"... sledeceg dana se uradi provera, odrade finese na tiho i za to mi ne treba preko sat vremena...

inace, nijednim mixom do sad nisam zadovoljan, odnosno nijedan koji sam do sad odradio ne zasluzuje 5-cu... jedno je homogenizovati u celinu, a drugo je napraviti onako kako zaista znas i umes najbolje i kako ti dozivljavas zvuk (tzv. prepoznatljiv producenCki pecat :) )... ali i to ce se uskoro promeniti jer sam tek prosle godine prevazisao fazu ucenja i upoznavanja problematike i stigao do masteringa onog sto sam naucio :D ... za pravi ozbiljan mix (onako kako ga zamisljam) pod uslovom da sam ja autor aranzmana i producent verujem da bi mi trebalo bar minimum 3-4 dana da stignem do tacke gde mogu sa sigurnoscu da kazem "od ovoga ne moze bolje"

pozdrav!

Rasta 09-02-2009 01:15 PM

U zadnje vrijeme mi je procedura slijedeca: Dooobro pripremim materijal (editiranje, crosfadeovi, fadeovi) provjerim svaki kanal da nema tehnickih problema i dogovorim mixanje u nekom vrhunskom analognom studiju za vec unaprijed fixni broj dana (4 do 7 po albumu). Prvi dan se potrosi za postavljanje generalnog zvuka, te se prva pjesma poslusa drugi dan ujutro i smixa. Daljnji tempo ide dvije do tri pjesme po danu. Najcesce se izmjenjujemo kucni tonac i ja svakih par sati, te zajedno dovrsimo mix. Nikada se ne desi da je potrebno ponovno mixati vise od jedne pjesme po albumu.

All times are GMT +1. The time now is 03:24 AM.