Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Koncepcija i izgradnja studija (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25417)

boggy 05-12-2008 07:36 PM

Re: Koncepcija i izgradnja studija

Quote:

Originally Posted by dema0206 (Post 228151)
.........
Ajmo malo drugcije posto je moj jezik pun nedostataka, dali mozet calnovima foruma objasniti zasto na horicontalnoj osi netriba netriba pre puno brini za prve reflekcije.
..........

Mislim da je najbolje, da to sto sam ispricao.... prakticno sam sebi razjasnis...
1. sredis bass u sobi
2. postavis zvucnike.... pronadjes najbolju poziciju (meris, slusas, meris, slusas,... )
3. onda uzmes bilo kakve stalke (stand), recimo stage postolje za klavijature, i na njega stavis plocu od mdf, iverice, osb, sta god imas.. tacno ispred zvucnika... da ti bude "radni sto"... probas slusanje sa tom plocom i bez te ploce... kad skupis utiske, i shvatis kakve su razlike... onda...
4. uzmi jos jedan stalak (za klavijaturu ili bilo kakve "noge").. i stavi drugu slicnu plocu (MDF, osb, iverica) na njega, da ti bude "drugi radni sto"... ali samo sa leve ili samo sa desne strane.. pa opet slusaj, pazljivo... sa tom bocnom plocom i bez te bocne ploce... kad uocis kakve su razlike... rezimiraj...

Ako gledamo studijsku akustiku, osnovno pravilo je simetrija... ono sto imas levo ... treba da imas i desno... makar bila i anomalija... kao u ovom slucaju... zasto?

Pa zato sto se najcesce u studiju miksa stereo ili surround miks, a mi imamo dva uva, levo i desno... da se miksa mono, na jednom zvucniku,... pa makar i imali dva uva, kao sto imamo, nije toliko strasno ...

Dok, kako sam vec rekao, za tacnu i istinitu stereo sliku osnovna je stvar imati simetriju u sobi... cak i ako su stolovi u pitanju... u stvari ... pogotovo ako su to stolovi bliski zvucnicima kao sto je slucaj u malim sobama... jer je comb filtering tada izuzetno izrazen, mnogo izrazeniji nego da su zvucnici dva ili pet metara iza stola...

Ovo sto pisem je prakticno iskustvo, zalba klijenta, koju smo resili upravo na ovakav nacin... srezali desnu stranu stola ( sto je bio slican kao sto su radili u ovom tekstu)... i ostavili minimalni sto... koliko da stanu najpotrebnije stvari.. i dva mala racka ... levo i desno...

Najnovije moje iskustvo je ... potpuno izbacivanje stola ispred bliskog monitoringa (po zahtevu coveka koji ce miksati u toj sobi, posto je cuo i jedan i drugi slucaj)... ali o tome kasnije... posto su radovi jos u toku... a i treba da se resi udobno postolje za tastaturu, i mali kontroler... ali ne ISPRED zvucnika.

Male sobe su vec u startu hendikepirane svojim dimenzijama i svim ostalim problemima... a jos su i neke standarnde studijske anomalije izrazenije nego u velikim prostorima... te se ne moze shablonski pristupati ni u kom slucaju... neke se cak navike moraju menjati... naravno, ako je cilj bolji i kvalitetniji monitoring... a ne navika i estetika.

pozdrav

bogi

NLP 05-12-2008 07:44 PM

Pa da u tom specifičnom primeru je dobro rje?enje ovaj apsorber na leđima ali mislim da nisi pogledao princip tog akustičnog elementa difuzor/ absorber. Samo bi ovom absorberu dodali funkciju difuziranja iznad cca. 600Hz i pomoglo jo? uniformnije razbiti refleksije, od vi?ka glava ne boli i to je samo 100-200? extra (DIY varijanta).

RFZ mi nije simpatičan uop?te u ovako malim prostorijama.
Pa i nije praktičan, gledaj kako je čovjek skučen kao buba u kokunu.

Sve to ?to sam na brzaka napisao jo? stoji, pa hej to je moj pogled i vodi me teorija iz knjiga i praksa koju sam se učio godinama.

Pa dobro napavili su ?to su. Izgleda lepo i to je to.

Dema pa opet si kod Haasovog efekta, o tom smo več pričali, ?ta ne valja sad tu, nismo ni komentarisali to.

SumAnuT 05-12-2008 07:45 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 228113)
kao što si ti i ja rekao

kao sto smo rekli ;)

Poz :)

boggy 05-12-2008 07:49 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 228157)
kao sto smo rekli ;)

Poz :)

Oooo.... "Mr. Smith" :)

Razumemo se mi sasvim dobro, a i ako se bas i ne razumemo, ne smeta nam da pishemo! :da:

pozdrav

bogi

p.s. There is no spoon... ;)

SumAnuT 05-12-2008 07:58 PM

Quote:

a i ako se bas i ne razumemo, ne smeta nam da pishemo!
:rotfl:

Onda mogu i ja da pisem sa vama :grin:

Quote:

p.s. There is no spoon... ;)
8-)

NLP 05-12-2008 08:00 PM

Hvala, znam da me ionaku razumiju ali ipak sam odgojen prisojnosti pa se usput i ispričam ili požalim:D

Da tako što boggy kaže, potpuna simetrija u velikim a u malim prostorijama ultimativan zahtjev te stvarno minimalne radne površine, najbolje bi bilo da nema ništa dakako.
Kako imaju drugi svjetsko znani studii i ako imajo isto takva kilava rješenja njihova stvar. Principi fizike stoje (osim ako probijemo ovu prokletu matricu):).

A drugo kako su uradili i zašto, uradili su, te gotovo. Njihovo je da, kao što kaže boggy.
Svejedno bi mogli za mnogo manje para dostiči ugodniji radni prostor i normalne rezultate kod rada.

Možda če sami dokučiti?!

Crvena ili plava tableta?!

SumAnuT 05-12-2008 08:07 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 228161)
Hvala, znam da me ionaku razumiju ali ipak sam odgojen prisojnosti pa se usput i ispričam ili požalim:D

Ma razumemo te mi, tj. oni te mozda i ne razumeju, ali zato pisu, nego ja to radi tebe, kad vec pises nije zgorega i nauciti ponesto, pa makar to bio i srpski jezik :)

NLP 05-12-2008 09:04 PM

I ne branim se naučiti ne?to novo, to je stvar koja je uvijek dobrodo?la.
Hvala.

OFF 05-12-2008 10:32 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 228155)

Najnovije moje iskustvo je ... potpuno izbacivanje stola ispred bliskog monitoringa (po zahtevu coveka koji ce miksati u toj sobi, posto je cuo i jedan i drugi slucaj)... ali o tome kasnije... posto su radovi jos u toku... a i treba da se resi udobno postolje za tastaturu, i mali kontroler... ali ne ISPRED zvucnika.

bogi

Ja bas trazim resenje za sto na kome ce biti samo mis tastatura i verovatno onaj novi TC level pilot (pot za atenuaciju). Cak sam razmisljao i o varijantama reshetkastog stola (da ne bude od punog materijala), vec od neke najredje moguce mreze koja ce samo drzati vece stvari na sebi

NLP 05-12-2008 11:07 PM

... super na samoiniciativnosti!
Super kompromis!
Ta površina može i da bude koliko može absorpcijona ne samo "rešetkasta" ali nema neke upotrrebne svrhe.
Ukratko ne treba prejerivati ali ima neka razumska/ zdrava workflow površina, koja je kompromis funkcionalnošču i "pretjeranim" željama.

All times are GMT +1. The time now is 11:20 PM.