Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   akusticka adaptacija do 500eu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25263)

Braca 23-11-2008 10:25 PM

Re: akusticka adaptacija do 500eu

Ne znam sta je problem u naslovu! Covek stavio takav naslov sta cu ja sad. Mixeve iz te sobe nisam cuo, ali se radi o producentu koji je autoritet, to govore njegova dela, a kvalitet njegove sobu potvrdjuje jos jedan mnogo veci autoritet.
Ne znam sto si onoliko pisao, pa to se ne odnosi na tebe jer si ti profesionalac. Covek je lepo napisao i pitao sta moze da uradi za 500 eura u vezi akustike, i normalno je na forumu odgovoriti mu i eventualno pomoci-zato i sluzi forum. E sad odgovori, tipa to ne moze bez 300.000 eura, ili sta vec, nikome na forumu ne pomaze. Veoma je lako da se coveku ubije nada, teze mu je pomoci, a mistifikacija na taj nacin i tekako postoji, jer na nekim drugim forumima opet ozbilljni autoriteti ne mistifikuju stvari iako su profesionalci, vec ako im neko zatrazi profesionalnu uslugu onda prodaju to sto znaju, ali istovremeno vrlo rado odgovaraju na forumu, daju savete, pa cak stave i gotove projekte, sto moras da priznas da na rumskom nije slucaj-ili sam ja mozda prevideo nesto.
Sto se tice mixanja, ja to ne dozivljavam kao takmicenje i nemam potrebu da stavljam i merim onu stvar sa drugima, to nije sustina mog bavljenja muzikom (uzgred moja mixanja su na nekih 80 ploca do sada-sto ne znaci da umem da mixam :))
Mislim da nije nista lose da nekome preporucim da pogleda DVD, zasto bi to bilo nekriticko pisanje, samo zelim da pomognem, mozda taj DVD i ne valja, ja nemam takav utisak a ti mi otvori ochi ako gresim.
Mozda je pametnije i za mene i tebe da manje cigareta trosimo!
Pozz

idekius 23-11-2008 10:43 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 226505)

Cuo si mikseve iz tog studija?

Ne razumem... stvarno ne razumem. Ja sam čuo mixeve iz akustički ne obradjenih studija, koje su ljudi dobro odradili i zvuče dobro, a čuo sam i kršine od mixeve iz skupih studija, sa gomlom para u akustici.

Ne omalovažavam i ne dovodim u pitanje potrebu uredjenja akustike. Naravno da treba i naravno da je poželjno. Nisam lud... ali to što sam lep, ne znači da sam glup :)

Procena akustike na osnovu slušanja nečijeg mixa... ne mogu da verujem da tako nešto ikome ozbiljnom može da padne na pamet...

Šta? Ovaj nije umeo da podesi eq i kompresor, pa mu je kriva akustika? Ili neko vešt i zna šta radi, pa je dobra akustika zato što je mix, ili mastering dobar???

LACKY 23-11-2008 10:46 PM

Oces reci: Slupaj pare u akustiku pa ce ti i mixevi biti bolji!
Ima logike, sa boljom akustikom ce ti i rezultat biti bolji. To stoji.
Ali ako su ti rezultati i bez akustike losi, sa njom ce biti samo malo manje losi.:da:

NLP 23-11-2008 10:54 PM

Sawonline koji sam zapazio u trailerju pokazuju na "Moulton room design" i kori?tenje "acoustic lens tech.". Takve zvučnike radi i bang and olofssen i nisu ne?to posebno...
Najverovatnije računaju na interakciju takvog zvučničkog sistema sa akustičkim tretiranim prostorom po principu dizajna gospodina Moultona (Moulton room), koji je i dizajnirao "acoustic lenses" dizajn zvučnika, usput...
Malo pogooglajte i naiči čete na Moultonovu stranicu te vi?e detaljnih informacija, koje je segmentirao na male djeliče u svakom svom whitepaperju, pa morate da prečitate sve ili one ta "glavne"(kvaka, jer ne zna? koji su "ta glavni":)) te pove?ete sve logički... stoga vreme i strpljenje te čitanje:)
To je tema za svojevrstnu razpravu stručnih akustika... i do sada jo? nije nekako raz?iren dizajn, a ideja nije ni tako nova...
Tema potpuno za sebe!!!

Ukratko: sa 500? je najbolje da nabavi? čim vi?e srednje guste mineralne vune i pametno rasporedi? po ključnim lokacijama u prostoru. Pomagaj si sa mjeritvama, gdje se koje frekvencije najradije nabiru...
Tome primjerno rasporedi izolaciju. Mnooogo toga ili dovoljno je več na tom forumu opisano, ali sa manje filozofije od prije opisanog.

Toliko za jedanput.

A sa 500? če? moči napraviti mnogo prijatniji prostor za rad, bolje nego novi preamp ili ?to več... ali neče biti abbey road studio:)
Stisni jo? nekoliko para,... Svakako mo?e i naknadno dopunjevanje/ dograđivanje!
Za?to ne.

boggy 23-11-2008 11:03 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 226529)
Ima logike, sa boljom akustikom ce ti i rezultat biti bolji.
Ali ako su ti rezultati i bez akustike losi, sa njom ce biti samo malo manje losi.:da:

Slazem se.
Ja, barem, vidim logiku u cinjenici ... ako neko ima bolje uslove da cuje, to sto mora da cuje.... onda ce bolje znati sta treba da radi,... pod uslovom da zna.

Pri tom i pored kvalitetnog monitoring lanca i akustickog sredjivanja prostora, znanje, licni senzibilitet i sluh nista ne moze zameniti.

pozdrav

bogi

OFF 23-11-2008 11:41 PM

Ja sam za slican nivac u svojoj staroj reziji odradio nekoliko paravana i jedan 'pomoziboze' difuzor.... radio u toj sobi 2 godine i ostao ziv kao i sve moje musterije

boggy 23-11-2008 11:51 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 226531)
..........

A sa 500€ češ moči napraviti mnogo prijatniji prostor za rad, bolje nego novi preamp ili što več... ali neče biti abbey road studio:)

Ajde da ja racunam kada niko nece....
Predpostavimo da se SAV novac ulaze u nekakav apsorpcioni materijal... i NISTA drugo

Njegov prostor je oko 81m2 povrsine na koju treba smontirati (nekako) apsorbere... samo plafon i zidovi, pod se ne tretira.

E sad, ako se kamena vuna moze kojim slucajem lepiti na zid, bez podkonstrukcije za montazu i bez (barem) platna kojim se to pokriva da ne leti prasina... sto nije prakticno moguce... ali ajde... recimo da se kamena vuna "moze" montirati kao Auralex i Primacoustics sundjeri...

Tada treba samo za osnovni trosak na materijal (to sto ocekujete da ce vam biti "mnogo" bolje).... odvojiti ukupno 547din x 81 = 44307 (oko 497EUR) bez otpadaka od krojenja.

Pricam o tablama tvrdo presovane kamene vune debljine 5cm... samo kao primer... azmafon debljine 8cm kosta isto toliko.

Znaci ne preostaje para za potkonstrukciju i prekrivanje platnom...

A sta se time uopste dobija?

Dobija se tzv. "mutav" prostor, kod koga bass ispod 100Hz i dalje nesmetano divlja (sto je najveci problem), a visokih vise skoro NEMA, osim kada ste u sweet spotu zvucnika (refleksija na visokim nema, upravo su ubijene!)...

Tranzijenati i reverberacija u produkciji tesko mogu realno da se percipiraju i doziraju u prostoriji koja nema prirodnih (sobnih) refleksija iznad 1kHz (jos je bolje ako je difuzno zvucno polje). Barem ako pricamo o produkciji muzike koja ce se slusati u obicnoj sobi u kojoj ljudi inace zive.

O produkciji bass-a u sobi u kojoj je haos na niskim frekvencijama nema ni govora... moze se nesto nabadati i povremeno nekad i nabosti...

Translacija miksa je skoro nikakva. Potrebne su godine i godine pokusavanja i prilagodjavanja (navikavanje!)... najcesce bez uspeha.

Smaranje onoga ko radi je poprilicno... nije uopste trivijalno isterivati da nesto zvuci onako kako "mora" za tu sobu da bi se dobio tehnicki ispravan mix, a pri tom se ne prepustiti svom senzibilitietu u vecoj meri.

Pri tom ne pisem o tome sta sam procitao na netu, video na nekakvom DVD, nego navodim moja licna iskustva sa terena... ako to nekome zvuci neverovatno... nadam se da mu nije veliki problem da obidje neke studije po sopstvenom izboru i uveri se sam svojim usima a ne ocima.

Quote:

ali neče biti abbey road studio
....

ma kakav abbey road... :banghead:
Pocni od velicine prostora... i vec prevazilazimo vecinu studija i "studija" u ExYU... a gde je sve ostalo... pricam samo o golim zidovima...
Quote:

Stisni još nekoliko para,... Svakako može i naknadno dopunjevanje/ dograđivanje!
....

... i dogurace polako do cifre o kojoj smo vec razglabali... teme na sticky i ostalo...

pozdrav

bogi

HeatMan 23-11-2008 11:57 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 226529)
Ima logike, sa boljom akustikom ce ti i rezultat biti bolji. To stoji.

ne mora da znachi. masa ljudi se zbuni kada predje u akustichki obradjen prostor.

i mixevi mogu da im budu daleko loshiji od onih iz obichnih sobichaka..

pogotovo ako su neiskusni.

poz

NLP 24-11-2008 12:33 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 226550)
Ajde da ja racunam kada niko nece....
Predpostavimo da se SAV novac ulaze u nekakav apsorpcioni materijal... i NISTA drugo
njegov prostor je oko 81m2 povrsine na koju treba staviti apsorbere... plafon i zidovi, pod se ne tretira.
E sad, ako se kamena vuna moze kojim slucajem lepiti na zid, bez podkonstrukcije za montazu i bez platna kojim se to pokriva da ne leti prasina... sto nije prakticno moguce... ali ajde... recimo da se kamena vuna moze montirati kao Auralex i Primacoustics sundjeri...
Tada treba za samo osnovni trosak na materijal (to sto ocekujete da ce vam biti [mnogo] bolje).... odvojiti 547din x 81 = 44307 (oko 497EUR) bez otpadaka od krojenja. Pricam o tablama tvrdo presovane kamene vune debljine 5cm... samo kao primer... azmafon debljine 4cm kosta isto toliko.

Znaci nema para za potkonstrukciju i prekrivanje platnom...

A sta se time dobija?

Dobija se tzv. "umrtvljen" prostor, kod koga bass ispod 100Hz i dalje nesmetano divlja (sto je najveci problem), a visokih vise skoro NEMA, osim kada ste u sweet spotu zvucnika (refleksija na visokim nema, upravo su ubijene!)...

Tranzijenati i reverberacija u produkciji tesko mogu realno da se percipiraju i doziraju u prostoriji koja nema prirodnih refleksija iznad 1kHz (jos je bolje ako je difuzno zvucno polje). Barem ako pricamo o produkciji muzike koja ce se slusati u obicnoj sobi u kojoj ljudi inace zive.

O produkciji bass-a u sobi u kojoj je haos na niskim frekvencijama nema ni govora... moze se nesto nabadati i povremeno nekad i nabosti...

Translacija miksa je skoro nikakva. Potrebne su godine i godine pokusavanja i prilagodjavanja... najcesce bez uspeha.

Smaranje onoga ko radi je poprilicno...

Pri tom ne pricam o tome sta sam procitao na netu, video na nekakvom DVD, nego govorim realna iskustva sa terena... ako to nekome zvuci neverovatno... nadam se da mu nije veliki problem da obidje neke studije po sopstvenom izboru i uveri se sam svojim usima a ne ocima.

ma kakav abbey road... :banghead:
Pocni od velicine prostora... i vec prevazilazimo vecinu studija i "studija" u ExYU... a gde je sve ostalo... pricam samo o golim zidovima...

I dogurace polako do cifre o kojoj smo vec razglabali... teme na sticky i ostalo...

pozdrav

bogi

Da:da: !!!
Evo boggy, sveo sam se na totalan budget način akustičkog tretmana, jer sam na planetaudio, johnlsayers, GS itd., poznat da pretjerujem i previ?e pametujem:D
Zato sada veoma!!! omek?amo "izdanje" mojeg posta!:wink:

NLP 24-11-2008 12:35 AM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 226552)
ne mora da znachi. masa ljudi se zbuni kada predje u akustichki obradjen prostor.

i mixevi mogu da im budu daleko loshiji od onih iz obichnih sobichaka..

pogotovo ako su neiskusni.

poz

Neka nauče kako se kvalitetno i pravilno radi!
Kruta istina.
Svaka druga filozofija je obračanje leđa istini.

All times are GMT +1. The time now is 06:28 AM.