Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Studio u kuci (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25214)

NLP 20-11-2008 07:40 PM

Re: Studio u kuci

A onda bi postavio drugi zid (imao bi duplog?) uzduž režije dokle je stijena (za sada) hodnika?
Zar je tako slab zid koji dijeli i režija?

"i po potrebi 'ozivim' prostoriju za snimanje"
kakve ima to veze sa dodatnim zidom molim objasni.

Pardon, nisam zajedljiv, možda če tako komu zvučati, samo ne razumijem pa pitam.

OFF 20-11-2008 08:22 PM

Daleko od toga, svako pitanje je dragoceno, a odgovor tek:)

Posto rusim zid izmedju garaze i hodnika, u situaciji kad svira bubanj dele nas samo vrata. Ovako pravljenjem zida na 90' dobijam dupli zid uz reziju, sto je jos bitnije dupla vrata na prilicnom odstojanju. Drugo postojeci zid kojim je rezija odvojena od hodnika je od blokova koji nisu bas najbolji izolatori (shupljikavi sa shupljinama izmedju maltera i bloka)

Oziveti sobu - ako uradim sobu za snimanje sa lamperijom i paravanima, mislim da moze da bude 'mrtvo'..... mislim da bi zid od cigala popravio stvari.. mozda gresim. Naravno, ne bi ni on ostao go, nego bi neki panel apsorber dosao po potrebi

NLP 20-11-2008 08:56 PM

Dobro, dodatan zid bi svakako pobolj?ao takvu situaciju i mislim da bi morao bit dovoljan. Ako hoče? pretirivati, mo?e? da između zidova ("airgap") nasipa? fini kvarcni pijesak. E to je onda taj finito:D , u tvom individualnom slučaju mo?da i "overkill" gledano finansijski.
Mo?e? i da napravi? podkonstrukciju (knauf, regips,...) i upotrijebiti njihove "vakuum pakum" rje?enja, koje obečavajo i do 60dB pa i navi?e transmission lossa.
http://www.knauf.rs/sistemskamapa/PD...zidovi/W11.pdf
ide i do 70dB.
Modificirana i "trotl ziher" varijanta je ovdje: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103
Mo?e da napravi? kopiju toga sa drvenim profilima!

Nabavi predračune i usporedi. Svaka spomenuta varijanta če odraditi posao odlično.

ALI:

Mo?e? i naknadno da to rije?i? kad počne? raditi u novom studiju i ugotovi? tokom rada, da mo?da i ne treba? dodatan zid/ podkonstrukciju, nego kad snima?, slu?a? na manjoj/ prilagođenoj glasnosti danoj situaciji!
To če ti olak?ati proračun te preusmjeri? vi?ak u akustiku re?irke i prostora za snimanje!:wink:

NLP 20-11-2008 09:05 PM

Takvu snimaču sobu koju češ proširiti možeš da tretiraš sa broadband apsorberima u kutovima (12 kutova), dobri difuzori na refleksionim površinama bi u takvom prostoru doprinele do vrlo lijepog izraza!, pa strop bi morao manje/ više napraviti apsorbcijskim, jer nije baš visok...
Kakva stijena može i da bude iz lepog kamena te da čim više bude kameni zid nepravilan,... i do 10-20cm u dubinu razlike veličine kamena, kao neki naključan difuzor.
Imaš u snimačoj prostoriji i takve apsobcijske/ difuzijske "paravane" (jedna/ druga strana panela) i aktivno kontrolišeš akustiku, potrebama posameznog snimačkog projekta.

boggy 21-11-2008 12:03 AM

1 Attachment(s)
Sasha, ako ce studio biti koriscen u smislu ponude profesionalne usluge snimanja/miksanja drugima, a ne za licne projekte, onda je neophodna soba za goste, odmor, razgovor, pijenje kafe i piva, takozvana "blejaonica" ili "blejana".... takodje i malena kuhinja i wc (mozda cak i tush kabina!!)

Po mom misljenju, prostorija koja se na prilozenoj slici naziva "hodnik" moze sluziti delom za te neke od tih namena.

Takodje ostava nije beskorisna, jedino ima smisla da bude manja. Ako nema ostave, onda mora nekakav ormar... a to opet komplikuje... uvek ima sta od studijske imovine da se stavi u ostavu, ukljucujuci i bucne semplere i efekt procesore.

Postojeca "kuhinjica" je na pogresnom mestu, ali je takodje korisna (kad bi, recimo, bila u onom bezimenom "kariranom" prostoru)

Da ponovim, ove opaske imaju smisla samo pod uslovom ako studio nije namenjen za licni atelje... i ako nemas nikakav problem da mu klijenti stoje nad glavom dok radis....

U tom smislu, prostorije ciji si nacrt dao, su takve kakve jesu, i svesti to na samo sobu za snimanje i reziju,... bez obzira na to sto bi se dobio "veci" prostor, smanjices upotrebljivost, kvalitet usluge i efikasnost u radu.

Bez obzira na to sta se snima u njoj, prostorija treba da bude sto veca, nebitno da li je vokal ili bubanj... a ako je budzet tanak onda je besmisleno praviti i vocal both i sobu za snimanje bubnja... bolje jedno ali pristojno.

Po mom misljenju, tek kada se ove "nebitne" prostorije rasporede a da budu maksimalno male i upotrebljive ... moze se videti sta preostaje za studio i reziju.

Naravno, ako za ove prostorije imas neko drugo resenje, onda je to druga prica.

pozdrav

bogi

NLP 21-11-2008 09:09 AM

Pa sigurno ima još prostora na dvorištu za zastakljeni zimski vrt, pa neka tamo pušiju i piju kafu, pa jedan kavomat...:)
Nije ona bezimena soba baš wc/ kupatilo? Nekako me taj karo/ šahovnica asocirala na to.

OFF 21-11-2008 09:24 AM

Bogi, hvala na opravdanim sugestijama:)

Bezimena karirana prostorija je zapravo kupatilo sa tus kabinom, tako da smo to resili:wink:. Postojeca kuhinjica i ostava - ne mogu nikako da uklopim reziju, simetriju i kontinuitet zadnjeg zida sa postojanjem te 2 prostorije, tako da mislim da je bolje da se odreknem toga i da imam aparat za kafu i rucni frizider u velikoj reziji.

Opet, studio nije samo za licne projekte, ali klijentela koja dolazi kod mene nije previse razmazena, a ni previse platezna:(, da bih mogao da im udovoljim oko svega.

Zbog svega toga sam i krenuo sa idejom, veloka rezija i spojene sobe (veca soba za snimanje)...... takodje, izmedju malog zida od cigala i kupatila, postoji neka 4m2 prostoija, koja moze da bude bas taj predprostor, i blejana:D

OFF 21-11-2008 10:22 AM

BTW

Genelarno, planiram da u ovoj diskusiji iznesem ceo tok pripreme i radova. Za sada je najvaznija vaza planiranja grubih radova (rusenje, zidanje)..... a sve bi trebalo da traje neka 2 meseca:cry:

OFF 21-11-2008 11:35 PM

Evo da nastavim.....

Prvo, hvala starim akustickim vukovima:wink: na ukljucenju u raspravu

Zid od cigle - opet da se vratim na njega. Finansijski mi je jeftiniji od kakve rigips varijante, jer ne zahteva nikakvu zavrsnu obradu. Necu ga malterisati, gletovati ni kreciti, znaci, izgledace onako kafanski, sa vidljivim debljim fugnama. 1m2 sa sve radom ne bi trebalo da bude skuplji od 10e, a povrsina tog zida nije velika, ukupno.

Dalje..... voleo bih u ovoj fazi da cujem misljenja ljudi koji nisu akusticari po vokaciji (isam ni ja:banghead:), vezana za prostor za snimanje.

Moja predrasuda, sa kojom sam krenuo u pricu - samo prirodni materijali - drvo (lamperija na zidovima), azmafon (ili min funa) i pecena glina - zid od cigala (na mestima gde nece biti prekriven apsorberima. Izgradio sam je na osnovu godina i godina sviranja i ozvucavanja (i nesto manje snimanja) po razlicitim mestima i razlicitim uslovima rada...... licno, mozda gresim, nikad nisam voleo rigips varijante.

Konkretno bi mi znacila iskustva snimatelja i muzicara u kojim se prostorijama (kako tretiranim i geometrijski izglednim) dobro osecaju dok sviraju/snimaju i imaju dobre rezultate.

Ima li logike, dakle, odraditi bar dva zida sa lamperijom ispod koje je vuna, plafon sa Azma AD plocama i iza azmafonom, ostaviti deo zida od cigle 'golog'.......

Hvala svima:)

boggy 22-11-2008 10:36 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 226271)
..........
Moja predrasuda, sa kojom sam krenuo u pricu - samo prirodni materijali - drvo (lamperija na zidovima), azmafon (ili min funa) i pecena glina - zid od cigala (na mestima gde nece biti prekriven apsorberima. Izgradio sam je na osnovu godina i godina sviranja i ozvucavanja (i nesto manje snimanja) po razlicitim mestima i razlicitim uslovima rada...... licno, mozda gresim, nikad nisam voleo rigips varijante.

Nije "predrasuda", odgovor, chvrst stav i zakljucak na pitanje "a... sta se, u stvari, meni svidja?", koji je baziran na licnom iskustvu,... i samim tim je takvo iskustvo dovoljno za odluku (moje licno misljenje)
Quote:

Originally Posted by OFF (Post 226271)
Konkretno bi mi znacila iskustva snimatelja i muzicara u kojim se prostorijama (kako tretiranim i geometrijski izglednim) dobro osecaju dok sviraju/snimaju i imaju dobre rezultate.

Ima li logike, dakle, odraditi bar dva zida sa lamperijom ispod koje je vuna, plafon sa Azma AD plocama i iza azmafonom, ostaviti deo zida od cigle 'golog'.......

Moze, ali za plafon predlazem takodje lamperiju, a umesto azma AD ploca (izbegavaj ih, ako vec nisi kupio) predlazem vazduho-propusni tekstil. Takodje predlazem OSB kao reflektivnu povrsinu, ako nemas dovoljno lamperije. Do zakljucka mozes doci i eksperimentom, s obzirom da imas prilicno jasan stav o tome sta u stvari zelis da cujes. Za eksperiment ti moze biti dovoljan kick ... setaj ga po sobi i trazi poziciju.

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 02:40 PM.