![]() |
Re: Akustička izolacija računarskog kućišta
Izvinjavam se - mislio sam da sam naglasio da se radi o nekom starom kompu kojeg utisavam radi interneta koji mi je neophodan na posebnom kompu, tako da - i da crkne - nije problem... Naravno da je totalno van pameti ovo raditi za DAW koji kosta malo vise. Ali eto - resilo je problem sa tom internet masinom... Na njoj nema komponenti koji trose mnogo struje i izazivaju ekstra grejanje napajanja, tako da je to bilo moguce - zato sam i napisao da u nekim slucajevima ovo moze da se uradi.
Sto se ostalog tice - evo citata sa doticnog linka. Na primer: Quote:
Dalje nisam ni citao jer ako su ovo ovako lupili, mogu misliti sta je sa ostatkom... :confused: Veliki fan, kao sto rekoh pri mnogo manjem broju obrtaja izaziva isto strujanje vazduha kao manji pri vecem broju obrtaja. Samim tim je dosta tisi. Sam fan ne znaci nista, ako elementi unutar kucista nisu montirani na hladnjak - sto veci to bolji, a to da veci fan zauzima prostor koji bi se upotrebio za hladnjak je isto netacno jer napajanja variraju u velicini, a i ne zauzima nista vise nego 8cm fan - iste je debljine, samo vece povrsine. Mozda postoje napajanja na kojima je fan izbegnut tako sto su postavili dovoljno veliki aluminijumski hladnjak na elemente, to bi bilo idealno, jer bi onda potrebno strujanje vazduha bilo svedeno na minimum. Samim tim i buka. Akusticka izolacija moze da smanji buku, ali je pre toga treba sto vise eliminisati u izvoru, s tim se naravno slazem... I jos jednom: Ne radite ovo ako niste apsolutno sigurni sta radite, jer moze dovesti do crkavanja. Ako imate, kao i ja, neki stariji nepotreban komp koji sluzi samo za internet bez komponenti koje vuku mnogo struje - mozda i ovakav nacin pomogne da se smanji buka - na vasu odgovornost ! pozz |
Re: Akustička izolacija računarskog kući?ta
2 Attachment(s)
Evo nekoliko sličica, čisto da zaokružim priču na temu koju sam započeo.
Ovako,sve izgleda na kraju. Zamenio sam mnoge komponente, pa je bilo jmalo problema sa pregrevanjem nekih komponenti, ali to je rešeno. Uspeo sam da odvojim jedno popodne da se posvetim ovom poslu. Ceo sistem morao je biti hlađen adekvatno, a da pri tom nema suvišne buke. Sa pristojnim hladnjacima na procesoru i grafičkoj kartici i sa velikim ventilatorima koji se vrte na malom broju obrtaja (svi su podešeni na 600-700 RPM, osim onoga na procesoru koji je PWM ventilator i brzina se reguliše u zavisnosti od temperature procesora u rasponu od 600-1100 RPM), uspeo sam to da postignem. Krajnji rezultat: bez uključenih hard diskova mašina se skoro i ne čuje, čak i kada je stranica kućišta otvorena. Kad se uključe hardovi, "buka" koju ovo čudo proizvodi opet je krajnje podnošljiva. Uglavnom, zadovoljan sam rezultatima. Pozdrav svima. Edit: Zaboravih da kažem: izvinjavam se zbog lošeg kvaliteta slika - još uvek nemam digitalni foto-aparat. |
All times are GMT +1. The time now is 12:21 AM. |