![]() |
Re: Studio monitoring?
Pretpostavljam da kao i mnogi, nemas pravi studio, nego ces raditi kuci, u uslovima gdje se moze. Mnogi rade sa Alesisima ; ko sa aktivnim, ko sa pasivnim & pojacalo.
Slusalice umaraju usi. Ako budes koristio slusalice i za najosnovniji rad, kao sto je izrada i obrada trakova, odose usi, a one su ti najvaznije. Inace imam i DT770i. Imaju izrazite visoke i neces nesto postici (bar je to moje iskustvo jer sam pokusavao raditi mix na njima, a i drugim studijskim slusalicama). Slusao sam kod kolege i ove druge sto ti savjetuju. Ja ih (BD) nabacujem pjevacima i sebi kada odradjuju svoj vokalni dio. Kada sam prisiljen koristiti slusalice u toku rada (radi komsiluka i sitnih nocnih sati :)), onda su to lagane male Panasonic - cisto da cujem kada radim osnovne radnje izrade i uredjivanja midi trakova. Ali nikada ni jedne kao osnovni zvucni izvor za miksanje. Kako "7" napisa : moraces kad-tad imati i monitore i slusalice. Skupljaj lovu za monitore! Ako mozes i nisi nestrpljiv, skupljaj za kvalitetnije. U principu, osnovni hardver mora biti sto kvalitetniji. Ali ... :cry: Kasnije je tesko odlijepiti se od prvih koje kupis, ako nemas redovne i vece prihode da si mozes priustiti zamjenu. Pa poslije toga ces sigurno kupiti i slusalice. Onda ide sve svojim tokom, pa kupujes dio po dio od opreme za koje smatras da ce ti pomoci u radu i uciniti te uspjesnijim u uslovima prostora koje imas. |
All times are GMT +1. The time now is 11:45 AM. |