![]() |
Re: uvoz audio opreme
Quote:
To funkcionise po evropi... pozz |
Mislim da kod nas "sample" prolazi jedino ako je namenjen za sajamske prezentacije... ako se nešto u medjuvremenu nije promenilo :(
I sa onom rečenicom u prošlom postu te nisam "napao", naprotiv, samo kažem, to je ono što svi pre ili kasnije radimo ne bi li dobili nešto što je u celom svetu normalno :) |
DaBear je u pravu.
Stigli su mi delovi za rhodes, vrednost je bila preko 200 eura, a na paketu je covek napisao "Commercial sample" (to postoji kao opcija u invoiceu), i tu nema sta da se gleda,sve stize bez carine. Samo ih zamoli da to tako urade, i njet problema. Uostalom, taj deo i nije skuplji od toga, pa im objasni problematiku, oni ljudi nece imati problem sa time. \ |
Quote:
pozdrav bogi p.s. prvo sam se nervirao sto mi distributer naplacuje (besplatne) semplove, pa kad sam ih sam uvozio, shvatio sam da to i nije bez razloga. |
a jel bila neka osetna razlika u naplati kada si to radio preko distributera i kad si radio sam?
|
Quote:
Carinski zakoni su nam dno dna, napravljeni da maltretiraju gradjane ne da im obezbede koliko toliko udoban zivot. Ako je ista popravljano i menjano, uglavnom se tice domace trgovine. Pogotovo je carina na elektronske komponente, kada Elektronska industrija u Srbiji odavno ne postoji, na nivou obicnog lopovluka... Nekada je bio dozvoljen bescarinski uvoz robe koja sa troskovima transporta ne prelazi 100EUR (ili USD, to nikada nisam provalio) ... te se moglo nesto besplatno ili ne preterano skupo uvesti tako sto ti postar to donese na vrata... s obzriom ne razvoj internet trgovine, kao i kataloske prodaje,... neki "mozak" je nasao da je mudro srozati ovaj limit na nekih 20-ak EUR (ili USD), jerbo ce drzava da preterano osiromasi ako trgovci ne zaradjuju... Znaci, carinski zakoni prakticno stite danas samo trgovinu... jer ne dozvoljavaju obicnim ljudima da uvoze sitnice, sto je u vecem delu sveta sasvim normalno. A kada treba "stititi" industriju i poljoprivredu, onda namerno uvoze stranu robu da bi naterali domace proizvodjace da spuste cenu... na duze staze... jasno je sta nas ceka. pozdrav bogi |
100? je ali je zbog Neckermanna smanjeno na 20... sa druge strane sve do 150? u CG je oslobodjeno carine...
bizarno mi je i pomisliti da neko ima osnova da na rezervni besplatni deo naplati kojekakvu carinu koja će me verujem izneti vi?e nego da sam kupio ceo deo, ali neka, samo se gomilaju razlozi da odem odavde... na svu bedu daju nam birokratiju rigorozniju nego u Americi radi "za?tite tr?i?ta". A kad pitam distributere dobijem prvo odgovor: "nismo vi?e, zovi ovu firmu" a onda: "ma ne radimo sa tim!" |
Quote:
Bez problema dobijas sve bez carine. Jedina stavka koju moze neko da ti naplati je carinski pregled, i on kosta 250 dinara. U slucaju koji si naveo, nema hoces-neces, oni to MORAJU da ti daju bez carine, i to ce se desiti ako odes u carinu na zel. stanici. Tamo su manje vise razumni ljudi. |
Quote:
pozdrav bogi |
Od drugara koji su malo češće naručivali stvari preko grane dobih informaciju da je ako se poruči tako da zaobidje Beograd i ode za Novi Sad kudikamo jednostavnija i razumnija...
|
All times are GMT +1. The time now is 05:37 AM. |