Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Mikrofoni za snimanje gitare (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24052)

Arthur 24-08-2008 01:47 AM

Re: Mikrofoni za snimanje gitare

sm57 x 2 :)
Za akustare moj licni favorit akg c451

Milanche_show 24-08-2008 02:17 AM

Ovom prilikom bih zeleo puno da pozdravim mog prijatelja Vlajka iz Black Spider studija. Vlajko hvala na savetima. Pesme smo izbacili na My Space pa cu ti baciti link da preslusas. Budi slobodan da das komentar sto se produkcije tice i svaki savet je dobrodosao.

Milanche_show 24-08-2008 02:18 AM

MySpace.com - Queen of Fall - Belgrade, Serbia - Metal / Rock / Alternative - www.myspace.com/queenoffallband

OFF 24-08-2008 10:51 AM

Quote:

Originally Posted by idekius (Post 213969)
Koristim najcesce sm57 i md421. Rodom K-2 sam ozvuchaavao akusticnu gitaru i dobio rezultat koji se meni dopada. NTK bi trebao da bude slican kao K-2, pa, ako je tako, uopste ne znam otkud te price da su to svetli mikrofoni? Sudeci po K-2, ja to ne bih rekao... cisto moje iskustvo.

K2 i NTK imaju razlicite kapsule, i koliko se secam, od pre 4, 5 godina, NTK je bas shiljat (ne svetao, u smislu otvoren), vec ima neki za mene neprijatan peak negde na, lupam, 6, 8 ....kHz

idekius 24-08-2008 04:45 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 214082)
K2 i NTK imaju razlicite kapsule, i koliko se secam, od pre 4, 5 godina, NTK je bas shiljat (ne svetao, u smislu otvoren), vec ima neki za mene neprijatan peak negde na, lupam, 6, 8 ....kHz

Moguce... nikada nisam probao NTK, pa ne znam. Ja sam mislio da je to vrlo slicno kao K-2 :confused:

awacs 28-08-2008 03:41 PM

SM57 svakako, i C451(b) jo? svakakije. Ovaj drugi podjednako koristan za akustaru i za ambijent pojačala. A tek upareni C451 :D.

Svojevremeno, dok sam svirao u grupi "Familija" Đole Petrović je snimio ceo bubanj sa parom C451 (CK1) i to sa jedno 3m udaljenosti. U miksu smo dodavali pojedinačne mikrofone tek toliko da elementi dobiju panoramsku definiciju. Naravno, sve close mikeove na grupu, pa delayom kompenzovali fizički razmak. Na celom prvom albumu na bubnju nema nijedne ve?tačke jeke. nema Dodu?e, snimano je u Ko?utnjaku, u sali za sinhronizaciju Avala Filma (preterano dobra akustika), ali opet... Čudesan mikrofon taj C451 :grin:. I zaista nije prevara to ?to ka?u da C451b ima isti karakter kao stari C451 CK1. Pride - pad -10-20, bass roloff. Fenomenalno.

Jedina nevolja sa tim mikrofonom je ?to je kao da je iza?ao iz "tamnog vilajeta": ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se. Ko kupi jedan, kajaće se ?to nije odmah kupio stereo par. Sledeća stavka u ?ivotu je da ?tedi? kintu da kupi? jo? dva. Mada, ni to nije lo?e - bolje tri nego nijedan :D.

Summa summarum: fantastičan mikrofon, otprilike se uklapa u cenu koju si naveo (http://www.thomann.de/de/akg_c451b.h...tner_id=25293). I, naravno, SM57...

Marki?a 30-08-2008 09:02 PM

Bok svima.
Ovak, u fazi sam kupnje mikrofona za cirka 150 eura, max200 (ak bas moram) tj, vi me nalozite )). Treba mi za glas i ozvucit akusticu gitaru, mali naglasak na akustaru.
Znam da su dinamicki za vokale a kondenzatorski za ovo drugo al mene zanima sta ce vise patit, dinamicki za ozvucenje akustare ili kond za vokal. U tom rangu cijena dakle minimum minimuma kaj mi predlazete, din. ili kond.
TNKS

awacs 30-08-2008 09:28 PM

Quote:

Originally Posted by Marki?a (Post 214898)
Bok svima.
Ovak, u fazi sam kupnje mikrofona za cirka 150 eura, max200 (ak bas moram) tj, vi me nalozite )). Treba mi za glas i ozvucit akusticu gitaru, mali naglasak na akustaru.

Hajde samo malo pojasni u kojim situacijama će? ga koristiti - za snimanje u kući (kanal po kanal) ili za ozvučavanje na svirci u klubu?

I, dobrodo?ao na forum :)

Marki?a 31-08-2008 03:47 AM

Za snimanje u kući kanal po kanal.
Znaci, isti tj. jedan jedini mic za vocal i ozvucavanje akustare.
Ono sto trazim je mic u rangu cijene gore navedene, koji ce mi sluzit u obje svrhe. Nemam para za 2 komada,,,,,

awacs 31-08-2008 11:44 AM

Quote:

Originally Posted by Marki?a (Post 214950)
Za snimanje u kući kanal po kanal.
Znaci, isti tj. jedan jedini mic za vocal i ozvucavanje akustare.
Ono sto trazim je mic u rangu cijene gore navedene, koji ce mi sluzit u obje svrhe. Nemam para za 2 komada,,,,,

Sve mi je jasno. Mo?e? da proba? Audio Technica ATM33a, koliko vidim imaju ga u Artistu (www.artistsystems.co.yu) Nije navedena cena, ali vidim da je na zzsounds 160$. Kondenzatorski mikrofon, vi?enamenski, radi na phantom i na bateriju i tako to.

E sad, koji god mikrofon da kupi?, trebaće ti pretpojačalo, to ti je jasno, jel' da? Ne znam da li ima? nekakvu miksetu ili hoće? pravo u karticu, ne znam ni koju karticu ima?, tj. da li ista ima "pravo" mikrofonsko pretpojačalo ili samo onaj "mikrofonski ulaz" (taj ti je neupotrebljiv za bilo ?ta drugo osim za "kompjuterske" mikrofone).

U nevolji, kao pretpojačalo mo?e da ti poslu?i neka sprava za snimanje koja ima mikrofonski ulaz, pa je stavi? u rec/pause mode, pa njen linijski izlaz ve?e? u linijski ulaz kartice...

Sve ovo pričam ovako jer mi se čini da ti je ideja da snima? nekakve pristojne radne snimke ili snimke koji su samo za radio/TV emitovanje, ane za neki hi-end zapis (?ta god to značilo).

U svakom slučaju, idi u Artist, jako su ljubazni i predusretljivi (naročito Ivek), daće ti i da proba? i posavetovaće te na licu mesta.

Pozdrav,

Vasa

All times are GMT +1. The time now is 02:50 PM.