Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Monitoring (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=136)
-   -   Preporuka sub wofera za moitorski sistem? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=23670)

psionic 20-09-2008 03:40 PM

Re: Preporuka sub wofera za moitorski sistem?

OK, imam i ja jedno pitanje za subwoofer... Na primer, ako neko ima monitore tipa adam A7 i misli da nema dovoljno bassa, sta onda ? Ja pricam o onim bash niskim frekvencijama od 30-50 HZ, koji nedostaju adamovoj frekventnoj karakteristici. A7 sa svojom 6" membranicom i kutijom kakvu ima, ne moze da proizvede znacajnu kolicinu tih frekvencija, a uredjivati sobu da ima resonantnu frekvenciju za taj spektar da bi pojacala ono malo sub-basa sa A7 je malo zeznuto. Kada bih uzeo sub sa nekim spektrom od 30-50HZ, i kada bih ga samo malo pojacao, dobio bih prijatno brundanje od 30-50Hz, pod uslovom da ne ode na 100HZ i poklopi se sa Adamom i tu napravi haos sa postojecim frekvencijama iz A7. Sta vi o tome mislite..? Boggy ?

Inace to o 2 monitorska sistema je u redu, tako i sada radim, ali ne cujem tonove ispod 50HZ kao na Genelecima 1031A gde se lepo sve cuje (oseca) - kad se uporede 2 frekventne karakteristike, tacno se vidi u cemu je problem - Adam pada na -6dB vec od 55-60 Hz, dok ovi drugi to rade na 35-40...

boggy 20-09-2008 05:35 PM

Ne mogu da kazem da ta razumem najbolje, sta hoces da kazes... ok nema veze... za iole "informativnu" reprodukciju frekvencija ispod 150-200Hz, potrebne su dve osnovne stvar, "s cim?" i "gde?", znaci treba zvucnik (zvucnici) koji to moze/mogu, i ozbiljno sredjen prostor, akusticki, za ovaj, donji opseg... sto vredi otprilike 8-10kEUR za najskromniju varijantu.

Svi "jeftiniji" (subwoofer samo!) pokusaji su puko bacanje para i ocekivanje "spektakla" koji se nece desiti (tako zovem izneverena ocekivanja),

Ovo "pravilo" vazi za sve, siromasne i bogate, velike i "male" profesionalce, hobiste i amatere....

pozdrav

bogi

boggy 20-09-2008 06:15 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 217477)
.......

Idealno bi bilo (kao što kaže Boggy) da imaš akustički sređenu sobu, bar dva monitorska sistema i još.....

Trenutno istrazujemo mogucnost miksanja na samo jednom,ali brutalno detaljnom, paru full range monitora, u adekvatno sredjenoj, maloj sobi, PLUS "ghetto blaster" spusten "negde" i "nekako".

Vise pari monitora trose, ionako malen i skup, prostor, u sobi obicno postoji samo jedna dobra pozicija za par monitora (postoje jos dve, ali dosta, dosta, losije... prakticno cine besmislenim trosenja i para i prostora!)

Mala razija je realnost, ali tesko da se "stara" pravila (pogotovo ona koja su potekla iz velikih rezija) mogu i dalje primenjivati.... to ljudima ne radi (kako ocekuju) u malom prostoru...

pozdrav

bogi

awacs 20-09-2008 06:36 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 217491)
Trenutno istrazujemo mogucnost miksanja na samo jednom,ali brutalno detaljnom, paru full range monitora, u adekvatno sredjenoj, maloj sobi PLUS "ghetto blaster" spusten "negde" i "nekako".

Vise pari monitora trose, ionako malen i skup, prostor, u sobi obicno postoji samo jedna dobra pozicija za par monitora (postoje jos dve, ali dosta, dosta, losije... prakticno cine besmislenim trosenja i para i prostora!)

Mala razija je realnost, ali tesko da se "stara" pravila (pogotovo ona koja su potekla iz velikih rezija) mogu i dalje primenjivati.... to ljudima ne radi (kako ocekuju) u malom prostoru...

pozdrav

bogi

Ma da, ova "bar dva monitorska sistema" sam i pomenuo kao nekada?nji posetilac i korisnik "velikih" re?ija. Potpuno se sla?em sa tobom, a vidim da se i ti sla?e? sa mnom po pitanju "ghetto blastera" :D. Nadam se da će se i BladeR slo?iti sa nama :)

boggy 20-09-2008 06:44 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 217496)
Ma da, ova "bar dva monitorska sistema" sam i pomenuo kao nekada?nji posetilac i korisnik "velikih" re?ija. Potpuno se sla?em sa tobom, a vidim da se i ti sla?e? sa mnom po pitanju "ghetto blastera" :D. Nadam se da će se i BladeR slo?iti sa nama :)

:da:... ljudski je nadati se :D

pozdrav

bogi

psionic 20-09-2008 08:19 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 217487)
Ne mogu da kazem da ta razumem najbolje, sta hoces da kazes...
bogi

Pa htedoh da kazem da, na primer, Adam A7 ima 'prazninu' u frekventnom opsegu od 55 HZ pa na nize... Pa sam mislio to popuniti adekvatnim subwooferom, ali kako si mi odgovorio, da bih dobio zeljeni rezultat, trebao bi mi skup woofer i 'skup' prostor...

Kako sam vas razumeo, kupovinom woofera bih samo dobio haos u niskim frekvencijama bez dodatnog ulaganja u prostor...

Pozz

awacs 20-09-2008 08:24 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 217502)
Pa htedoh da kazem da, na primer, Adam A7 ima 'prazninu' u frekventnom opsegu od 55 HZ pa na nize... Pa sam mislio to popuniti adekvatnim subwooferom, ali kako si mi odgovorio, da bih dobio zeljeni rezultat, trebao bi mi skup woofer i 'skup' prostor...

Kako sam vas razumeo, kupovinom woofera bih samo dobio haos u niskim frekvencijama bez dodatnog ulaganja u prostor...

Pozz

Dobro si razumeo - ne bacaj pare na pogre?nu stranu :wink:

boggy 20-09-2008 08:39 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 217502)
.........
........

BINGO! :da:

pozdrav

bogi

psionic 20-09-2008 08:48 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 217506)
BINGO! :da:

pozdrav

bogi

OK, 'fala na savetu, ja se bash i nisam igrao nesto sa wooferima, a bas sam ovih dana 'za malo naseo na reklamu' i pazario jedan :banghead:

boggy 20-09-2008 08:51 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 217507)
OK, 'fala na savetu, ja se bash i nisam igrao nesto sa wooferima, a bas sam ovih dana 'za malo naseo na reklamu' i pazario jedan :banghead:

Nema na cemu, tesko vam je pomoci... ali kad uspem... drago mi je! :)

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 03:09 AM.