![]() |
Re: Snimanje bubnja
Trigerovanjem mozes da resis bliske mikrofone, koji opet relativno i 'ne vide' prostoriju, mada nisu imuni na rezonancije i sl. anomalije malih prostora. U malom prostoru (pogotoavo niskom) je veliki problem ne samo postaviti overheade, vec je gadno sto bubanj nema volumen da zasvira, da se razmase, i samim tim nemas gde da uhvatis srz tog zvuka. MAda, ja sam jednom snimao u sali za 300 mesta, koja je fina za horove i orkestre, ali mi je bubanj (nisam imao paravane) ispao katastrofa
|
Quote:
Samo gde ga kupiti u Srbiji !? Gdeee !? Ne dovlaci mi se iz USA :banghead: |
@grada
snimao sam redovno u sobi koja je oko 3x4, maximalno akusticki sredjena sto je moglo, i iznenadio sam se kad sam posle nje snimao u prvom vecem prostoru, koliko i najblizi mikrofoni drugacije pevaju u vecem prostoru - dobos potpuno drugaciji, hajhet takodje, o overheadima i da ne pricam. Sve sto ima iole sustaina u zvuku, maximalno pati od prvih refleksija na bubnju. Jednostavno, mucice te toliko da ces misliti da si glup i da ne umes da namestis bubanj.. tek u vecem prostoru mozes nauciti majstorije. Cinele, pa i najskuplje, zvuce katastrofalno u malim sobama. Dzekac iz Kelta je pao u depresiju kad je cuo svoj komplet u jednom malom BG studiju gde sam ga snimao jedared. |
Ok, a ljudi, u kojoj prodavnici u srbiji da kupim elektricne bubnjeve !? Jel zna neko !? :confused:
Dakle, sa boljim elektronskim bubnjem i dobrim programom (BFD2 recimo), mogu se dobiti dobri rezultati ? Ipak ne bih da uvalim pare u skup el. bubanj i dobar software i dobijem neke "demo-like" rezultate. Znam da nista ne moze da zvuci kao pravi bubanj, ali kazete da ovim putem mogu da se postignu dobri rezultati ? I jedno malo glupo pitanje... Ako uzmem elektronski bubanj, za komandovanje semplovima dovoljno je da ga povezem na MIDI, ali ako bih hteo da snimam direktno iz njega, naravno, ne trebaju preampi, ali mi onda treba vise LINE ulaza u interfaceu, jel tako ? :confused: |
xxx
|
Quote:
I mene bi zanimali odgovori na ova pitanja... |
Nista, onda posto nemam nameru da radim sa elektroncem,srusicu pregradni zid koji razdvaja reziju i "gluvu"sobu tako da cu dobiti jednu prostoriju 6x4x2.80 sada me zanima a mislim da moze ako se sredi akustika da se bubanj snima u jednoj prostoriji preko slusalica,doduse malo bi pregradio napravio kabinu za vokal,ima li smisla tako nesto raditi ili je i to mali prostor za bubanj???
Sva sreca sto se sad spremam da krenem sa radovima tako da mi ovaj odgovor mnogo znaci, da ne bacim kintu uzalud!:da: Veliki pozdrav! |
A niko nema odgovore na moja pitanja gore ? :cry:
|
Predpostavljam da mozes ceo set el bubnja da snimis kao midi na jednom kanalu,a kasnije u samom programu da uradis ne znam tacno u cubase se zvalo eksplod(tako nekako) i dobijes za svaki set, dobos, cinele, tam, bas bubanj itd sve na odvojenim kanalima,pa im onda dodelis farbu koju hoces tj sempl, tako da ti i ne treba toliko ulaza da bih sve snimio odvojeno po kanalima.
Koliko znam Roland ima dobre elektronce. pozdrav! |
da se ukljucim..
a koji bi to bio smisao snimati audio, iz bubnjarskog modula pored tolikih, stvarno odlicnih virtualnih (i editing je laksi) fino lijepo iz modula povuci midi pa u karticu i to je to a akusticni.. pa lijepo vam i max i artrur kazu da je to tolika jebada, da je kvalitetan (poveci) prostor osnova od kuda sve krece i da uz veliko iskustvo,znanje i opremu postoje problemi koji ce se tesko otklanjati (upitna kvaliteta instrumanta, neu?timanost, osrednja/lo?ija svirka, nekompatibilnost svih ovih faktora, npr.jazz bubanj+hard rock mjuza) IMHO, najgora stvar za snimit, gore od neznam kakvih pjevača, basista, trubača, ozvučenih gitarskih lampa?a.. ako stvarno ima? ogromnu volju i dosta vremena/novca, dobar početak bi bio googlanje o tome kako to poznati producenti rade, tips&tricks, pa to sve probat u praksi (meni je puno pomogao interview sa frankom filipetiom kako je radio bubanj KORN-u, detaljno,znanstveno, bez puno vudu-mudu) |
All times are GMT +1. The time now is 10:16 AM. |