![]() |
Re: Sonar vs ostali
Quote:
|
Konkretan odgovor - ja sam testirao sve Steinberg Sx varijante - Cobase od 1.02 do 3.11 i Nuendo od 1.6 do 3.2 i sve imaju identicnu sumu, kao i ProTools LE.
A pitanje za Sonar-a uopste nije naivno, jer on je prvi sa 32bit float. point presao na internih 64 bita (od neke verzije, valjda 5 ili 6) i moze da bude razlike u njegovu korist (teoretski) Steva, aj' se javi vezano za ono, da znam:confused: |
Od svih programa, uvek najbolje zvuči onaj koji nema?.
|
Ima jedan detalj po kojemu se eventualno mixdowni mogu razlikovati!
PANNING LAW!!! Sjecam se da je stari Logic, dok je jos bio i za PCa, imao 0db panning law. Dok recimo Nuendo koristi -3db. Mozebitno se softveri razlikuju oko toga. Inace, taj panning law je princip kako se s paniranjem nekog kanala mijenja njegov volume. Recimo, u jednom programu ako su dva ista kanala panirani L-R oni zvuce jednako glasno, kao i kada ih se oba stavi u centar (-3db panning law), dok u drugom ako ih se stavi u centar oni se zbroje i daju (otprilike) +6db vise volumena. A ta prica o razlici u zvuku od softvera do softvera se vuce vec jako dugo. Isto kao i prica da li kopirani audio cd zvuci isto kao original. Meni se dogodilo da sam bio zakleti zagovaratelj da oba cd-a zvuce isto, i onda me sje*bao jedan kolega kad je donio na test dva cd-a i morao sam (ne bas drage volje) priznati da razlike u zvuku ima (a prije toga sam morao ulupati ogromne pare u nove monitore i akustiku da to uopce cujem, heh jbg). |
Hvala puno svima sa dobronamernim odgovorima.Na kraju cu izgleda ipak morati da odvojim vreme da uradim istu stvar na ova dva programa (uf)
|
Ok.... ne bih da pokrecem raspravu, ali mi je nelogicno tvrditi da su bash svi isti, isto koliko i da su svi razliciti. Ja sam se uverio da su oni koji koriste 32bit floatin point identicni u sumi, ali stvarno ne smem nista da tvrdim za 48bitne i 64bitne. To ne znaci da bih presao na Sonar cak i da se uverim da bolje zvuci
|
taj fazon.. mislim da je tih 64 bita stvarno preterivanje... bar trenutno.. mislim, vishe od 24 bita ne mosh chuti ni sa ko zna kojim spravama u studiju.. :?
ma ne moze.. nema potrebe.. tachka. :) @oggy: ne znam, ima jako chesto trip da sjebe stereo snimak i napravi kontra fazchinu samo takvu.. ne volem ga ni malo.. :) |
Nisu to tih 64 bita...
|
Koliko ja znam u Nuendu moze da se podesava pan-law,a da zvuk zavisi od njega zavisi do neke mere, mada je moj utisak da svi imaju neku "boju" po kojoj se razlikuju. To sto testovi pokazuju je jedna stvar, na neki nacin matematicki jeste isto, ali razlike postoje
Moj utisak nije nikad bio da svi zvuce isto. |
Quote:
@everlast: da da.. treba na lomachu i nauku i matematiku.. pozdrav |
All times are GMT +1. The time now is 12:22 PM. |