![]() |
Re: Kompresija audio kompresije
Zaboravi na mp3, on je zastareo i za kucnu upotrebu, koristi flac...
|
Flac ako veličina nije problem, ogg ako jeste.
|
Quote:
neki rar-ovi mi se nisu htjeli otvoriti jer je disk bio fizicki sjb ali tako iz cista mira ne... |
Quote:
Ali obican disk kada se zezne, recimo, ostanes bez jednog fajla, a ako je u pitanju rar ili zip, ostajes bez paketa. Nisam se dovoljno precizno izrazio. Malo sam bio umoran sinoc. U normalnim uslovima, radi, naravno. |
Posto volim da overim svaki post koji nacnem, premda ova formula ne mora biti amin, iole neosakacen a najmanji po memorijskim merilima audio fajl je u... ...ogg vorbis formatu, na 96kbps, 441000Hz plus rar kompresija. Pet minuta cirka 1,2 MB.
|
tako je, a kvalitet zvuka je odlican... za tako mali fajl, naravno...
|
Quote:
MP3 na 256kbps ti je sasvim ok i kvalitet i gabarit kada su radio i te duzine u pitanju.Ja licno saljem na 320kbps,zadrzi se nesto vise dinamike,ali to ti, ako je samo glas u pitanju,nece nesto osetno i cujno promeniti izmedju te dve kilobitaze,malo se oseti ako je u pitanju recimo dzingl gde ima i muzike i fx. Ne bih razmisljao o drugim formatima,jer oni uglavnom svi emituju u mp3 formatu,pa se moze desiti da neko nema neki kodek u kom si ti poslao file,i onda si sam sebi iskomplikovao zivot. Ja idem logikom da je bolje da sam konvertujem u mp3 jer sam tako siguran da ce biti dobro,nego da to prepustim nekim naucnicima po radio stanicama(cuo sam svasta da puste u emitovanje). Rarovanje zipovanje i sl.u principu funkcionise ok,ali po Marfiju,nekoliko puta sam imao rock&roll zbog toga.Ponekad (Google mail, recimo)web mail nesto sjebe prilikom kodiranja,pa me onda kad otvore file, zovu izbezumljeni saradnici i kazu da sam im umesto reklame poslao zvuk Aliena koji je pokvario stomak,tako da sam prestao da pravim rar i zip. Malo duze sacekam dok ode,ali ovako, kad mi jave da im je stiglo,mogu mirno da odem dalje svojim poslovima. Pozz |
All times are GMT +1. The time now is 09:49 PM. |