Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   drveni stalci za zvucnike (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21544)

NLP 12-02-2008 06:35 PM

Re: drveni stalci za zvucnike

Quote:

Originally Posted by zvincic (Post 190701)
kvarcni pijesak

hvala!

Quote:

Originally Posted by dragutinos (Post 190696)
@ "7"
110 Evra. Visina stalaka 110 cm.

@ NLP
Slazem se sa tobom. Moji stalci su punjeni olovnom sacmom i peskom. Na taj nacin je teziste pomereno ka podu i smanjena rezonanca celicnog profila (da ne kazem ponistena).

Za ovo resenje sam se odlucio posto vec imam njihove stalke za hi-fi i jako sam zadovoljan.

to je dobro, ali bilo bi jo? bolje da su cijeli napunjeni olovom/ kvarcnim pijeskom...ili bar gornji dijelovi napunjeni sa čim te?om mineralnom/staklenom vunom.

Color 14-02-2008 07:33 AM

Quote:

Originally Posted by SandRob (Post 190689)
evo, ovako ce izgledat moji stalci (nisu nacrtani u mjerilu):

http://img444.imageshack.us/img444/9765/stalakzr3.gif

Sandro, na koji nacin ce biti spojena glava sa nosacima?

SandRob 14-02-2008 07:59 AM

Quote:

Originally Posted by Color (Post 190966)
Sandro, na koji nacin ce biti spojena glava sa nosacima?

ne znan. :ups:
to cu se savjetovat sa stolarima.
mislim da bi bilo najbolje prvo zalipit pa jos ucvrstit dugim vijcima koji bi isli kroz gornju i donju plocu (glava stalka) u okomite nosace.
po svakom nosacu bi stavi 6 vijaka (3 gore/3 dole), znaci 18 vijaka po stalku.

bdv: nisan napomenu. materijal je teska iverica (debljina 40), koja se koristi za radne ploce u kuhinjama i sl.

boggy 14-02-2008 08:05 AM

Quote:

Originally Posted by SandRob (Post 190968)
ne znan. :ups:
to cu se savjetovat sa stolarima.
....

Ako ti predloze da spajanje urade lepljenjem, lamelama ili keksima (ne znam kako ih zovu u tvom kraju, engleski je biscuit join) i BEZ srafova (posle nekog vremena hoce da se rasklimaju)... onda pristani na to.. boljeg/jaceg spoja nema za ivericu.

pozdrav

bogi

p.s. drugi dobar nacin su drvene tiple (tiplovi) i opet (samo) lepljenje... ali ne znam da li imaju tvoji stolari alat za to.

SandRob 14-02-2008 08:39 AM

evo, bas je sad tu bio stolar. on isto kaze da je 'keks' najbolji, ali samo kad je pravi kut u pitanju. za kose spojeve, kaze da je najbolja drvena tipla (oni je sami naprave).
e sad, nisam ga bas razumi sto on podrazumjeva pod 'kosi spojevi'. jesu li to ova dva bocna nosaca, koja su pod kutem ili je govorio opcenito... u svakom slucaju, reka je da ce on to spojit na najbolji moguci nacin i da ne brinem. :da:

inace, tip je svojevremeno radio u australiji na opremanju jednog oooogromnog studija i svjestan je ozbiljnosti posla.

bdv, ona dva nosaca, koja su pod kutem u odnosu na centralni nosac (nisu paralelni), tim polozajem dodatno ucvrscuju stalak.

boggy 14-02-2008 05:28 PM

Quote:

Originally Posted by SandRob (Post 190974)
evo, bas je sad tu bio stolar. on isto kaze da je 'keks' najbolji, ali samo kad je pravi kut u pitanju. za kose spojeve, kaze da je najbolja drvena tipla (oni je sami naprave).
e sad, nisam ga bas razumi sto on podrazumjeva pod 'kosi spojevi'. jesu li to ova dva bocna nosaca, koja su pod kutem ili je govorio opcenito... u svakom slucaju, reka je da ce on to spojit na najbolji moguci nacin i da ne brinem. :da:

Iz svega sto ti je rekao, ja te mogu posavetovati samo u smislu... da dalje udubljivanje u stolarsku tematiku/tehnologiju/terminologiju tebi licno nece uciniti zivot laksim nego sto je sad :D
Quote:

inace, tip je svojevremeno radio u australiji na opremanju jednog oooogromnog studija i svjestan je ozbiljnosti posla.

Svaka cast! :)
Quote:

bdv, ona dva nosaca, koja su pod kutem u odnosu na centralni nosac (nisu paralelni), tim polozajem dodatno ucvrscuju stalak.

To znam... :)

pozdrav

bogi

SandRob 17-02-2008 08:23 AM

koliko monitori (zvucnici) moraju bit daleko od zida iza njih?

boggy 17-02-2008 08:25 AM

Quote:

Originally Posted by SandRob (Post 191369)

Monitore pozicioniram merenjem ( i to je najsigurnije, a i licno ja ne umem drugacije ;) ),

Generalni je savet da se krene od minimum 60cm (2') od zida.

pozdrav

bogi

NLP 17-02-2008 04:59 PM

...odvisno kakve zvučnike ima? (tip: rear, front ported, sealed,...) i dobro je takvo rje?enje/ pomagalo:
http://www.gikacoustics.com/education_sbir.html

...i to ?to je boggy rekao.

Joka 17-02-2008 07:59 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by SandRob (Post 191369)

Zdravo Sound Rob,

Daljina zvicnika od zida najvise zavisi od Boundary effect-a. Evo ti jedan od nacina koji je relativno jednostavan kako da odredis pravilnu poziciju zvucnika u sobi. Ovo je samo primer tako da moras da uradis sam svoj proracun za tvoju sobu.

Pozdrav,
Joka :-D

All times are GMT +1. The time now is 09:53 PM.