Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Uvoz polovne opreme - carina/porez? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21259)

Topaz 24-01-2008 05:57 PM

Re: Uvoz polovne opreme - carina/porez?

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 188213)
Sa potvrdom udruzenja muzicara - nema carine osim 1% tzv. "manipulativnih troskova...
Sa potvrdom privredne komore, da je to osnovno sredstvo, za JEDINO zanimanje uvoznika - nema PDV-a (tako bar kazu....)

Mislim da je ovo kaznjavanje multitalenata. Sta ako se neko bavi i muzikom i slikarstvom i prevodilastvom ili stvaralastvom koje je neke druge prirode - kazniti ga da ne moze da se iskaze? Vrlo kratkovido od zakonodavaca.

Hajde stvarno da cujemo ako neko zna proceduru uclanjenja i beneficije koje to donosi.

perun 24-01-2008 09:26 PM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 188213)
Sa potvrdom udruzenja muzicara - nema carine osim 1% tzv. "manipulativnih troskova...
Sa potvrdom privredne komore, da je to osnovno sredstvo, za JEDINO zanimanje uvoznika - nema PDV-a (tako bar kazu....)

Da, samo sto profi spravu (citaj mikser i nesto slicno... krupno) ne mozes uvesti kao fizicko lice!

Ovo smo prosli pre skoro 3 godine. Od pocetka do kraja... Beneficije mozda i postoje za neke stvari, ali UVOZ je UVOZ i tolikih, tj. takvih olaksica nema...

Dakle, prica ne stoji!

P.S. Kada smo uvezli SSLa, platili smo (pored raznih lezarina i sranja) carinu, PDV i porez na porez (citaj p. na luksuz)... A vecina ljudi ovde zna koliko smo raznih kombinacija pravili... I ispod i "iznad" zita. Problem nastaje kad dodje do uvoza ovako velike i teske masine! A preampe i kablove cete svakako lako preneti i u torbi, zar ne!? Cemu carinjenje i ostale peripetije...

Bambino 25-01-2008 12:10 AM

Uz svo postovanje dela harmonikasa Branimira Djokica, moram da kazem sledece: udruzenje muzicara zvano "Semus", ciji je on predsednik, ili je bio, posto je sad poslanik Srpske Radikalne Stranke u Skupstini Srbije, ali im i dalje diriguje, u fazonu "I posle Tita, Tito!", sluzi samo za to da deru kozu muzicarima, a osnovni cilj im je da postignu to da svi ugovori o izvodjenju umetnickog programa, (sviranje po kafanama, svadbama, klubovima, splavovima, koncertima, itd.) idu preko njih, tj. da Udruzenja budu posrednici u potpisivanju ugovora, i da od toga ubiraju proviziju 3-5%, zavisno da li ste dobri sa njima, ili ne! Ako pomnozite to sa brojem orkestara koji rade u Srbiji za vikend, plus koncerti, plus, plus,..., ispada lepa cifra! Vi pisete ugovore, a sviraci crkavaju i donose lovu!!! A da ne pricam kad odu komisijski, predvodjeni gore pomenutim gospodinom, na polaganje za Licencu "Semusa", recimo u Vranje, pa izadje 100 trubaca, koji stimuju samo kad spavaju, i od njih 100, polozi 20, nisam rekao da je cena polaganja 3000din. simbolicno, za putne troskove, a onih 80 koji ne poloze, za mesec dana polazu ponovo, dok malo navezbaju!!! I tako redom, po svim gradovima, da se zna ko moze da svira, a ko ne! Ja sam pre 2 godine imao zucnu polemiku sa Branimirom i njegovim satelitima, ali uglavnom je njihov odgovor bio "da nisam upucen!"
Izvinjavam se zbog teskih reci, ali kad je vec pokrenuto pitanje, red je da se cuje i moje iskustvo sa njima! A od benificija mislim da nema ni govora, u stvari, bore se za benificirani radni staz, i jos kojesta, ali to kad svi budemo clanovi, i kad svi ugovori budu isli preko njih, "pa onda kao jedna velika snaga da svi zapnemo, jer tada smo jaci!"(Drug Tito, govor na pruzi BG-Bar, ne znam koje bese godine!)
Sto se tice uvoza, ja sam uvozio neke instrumente, ali preko firme, znaci kao pravno lice. Carina na muzicke instrumente je 1%+PDV, a za fizicka lica ne znam kako funkcionise, nisam probao, ali pitacu jednog druga speditera, pa cu da vam kazem. Ovih dana sam se raspitivao nesto oko uvoza automobila, i saznao sam da, ako imas validan racun za auto, recimo iz Nemacke, mozes, po uvozu u Srbiju, pri sledecem odlasku preko, da podignes Nemacki porez, posto si izvezao auto. Trebalo bi da je tako i sa instrumentima, sto znaci da ne placas 2x porez, ali, raspitacu se, pa javljam.
Pozdrav!!!:wink:

LACKY 25-01-2008 02:12 AM

Evo da ponovim jos jednom. Olaksice za uvoz opreme kao sredstvo za rad imaju samo clanovi udruzenja umetnika. Znaci nemaju clanovi strukovnih udruzenja, muzicara,estradnih radnika itd.

Max 25-01-2008 09:51 AM

A koje je to udruzenje umetnika ????

Muzicari nisu umetnici ?

Nista mi nije jasno ....... :confused:

Pozdrav

LACKY 25-01-2008 11:25 AM

Clanovi udruzenja umetnika mogu biti ljudi iz svih bransi, slikari,pesnici,muzicari,glumci itd (ne mogu sa sigurnoscu tvrditi ali je moguce da postoji kao forma po strukama, kao sto imamo ULUS verovatno i muzicka bransa ima svoj ogranak, u udruznju su uglavnom kompozitori i istaknuti solisti tako da to sa nama i nema neke veze).
Ako ste clan npr. udruzenja dzez i pop muzicara vi niste clan udruzenja umetnika ali sto neznaci da nemozete. Ali nazalost clan tog udruzenja se tesko postaje. Postoji komisija koja ocenjuje dali ste zasluzni da postanete clan. Sa statusom umetnika vi mozete da dobijete potvrdu na osnovu koje vam ministarstvo (mislim za kulturu ali nisam siguran 100%) daje odobrenje da se oslobodite carine i poreza, za uvoz opreme koja vam sluzi kao sredstvo za rad. Znam par ljudi koji su tako uvozili skupe instrumente i ptrebnu tehniku.
Primetio sam da se generalno malo zna o vrsti i broju udruzenja kod nas. Udruzenja za koja sam cuo su sledeca: Udruzenje Jaz I Pop Muzicara, Udruzenje (koje neznam kako se zove, neko ga je ranije pomenuo Branimir Djokic ga vodi) gde se uglavnom okupljaju narodnjaci, Udruzenje Muzicara Klasicne Muzike (i za ovo udruzenje nisam siguran kako se tacno zove),Udruzenje Estradnih Radnika koje okuplja vise strukovnih sekcija (postoji i sekcija vezana za ono cime se bavi najvise ljudi ovde, ton majstori, tonski snimatelji itd), Udruzenje Umetnika koje okuplja clanove koji su dobili status umetnika, gde pojedini clanovi na osnovu rada mogu dobiti status Istaknutog Umetnika.
Nisam siguran dali sam nesto propustio, ali to bi bilo otprilike to.

Topaz 01-02-2008 12:58 PM

Postovani forumasi, ovim se zavrsava svaka rasprava o LEGALNOM uvozu POLOVNE opreme:

http://www.b92.net/info/vesti/index....&nav_id=283103

OFF 01-02-2008 01:30 PM

Mislim da se to odnosi na uvoz na veliko. Ko moze da zabrani nekome da kupi 1 laptop ili bilo sta i da ga unese u zemlju.

vly 01-02-2008 06:16 PM

:mad: Ako se to odnosi i na uvoz na malo,to je cist SKANDAL.
To je krsenje zakona o slobodnom trzistu,i vraca nas u vreme sverca,i Josipa Broza!

Gde je na ovoj planeti(sem u Iranu i slicnim getoima) zabranjeno nekome da uveze miksetu iz 80 tih ,koju eto bas takvu hoce i voli? Ili Hammond,Moog?

Bojim se da je ovo istina zato sto mi nisu odobrili ovaj komentar na B92....

Demokratija Batke....

Oggy 01-02-2008 06:57 PM

Quote:

Originally Posted by vly (Post 189417)
:mad: Ako se to odnosi i na uvoz na malo,to je cist SKANDAL.
To je krsenje zakona o slobodnom trzistu,i vraca nas u vreme sverca,i Josipa Broza!

Gde je na ovoj planeti(sem u Iranu i slicnim getoima) zabranjeno nekome da uveze miksetu iz 80 tih ,koju eto bas takvu hoce i voli? Ili Hammond,Moog?

Bojim se da je ovo istina zato sto mi nisu odobrili ovaj komentar na B92....

Demokratija Batke....

Napisi uz taj komentar neku lepu rec o mladom politicaru koji je "zakon", pa ti mozda i odobre komentar... :D

B92 je uvek bio kontrolisan medij, samo sto je u jednom istorijskom periodu bio priblizno na strani gradjana, tj. takodje protiv "onog" rezima. Nema tu "D" od demokratije... Kao ni u Srbiji..
Koja je cena goriva?
Poskupljuje na nedeljnom nivou iako evro miruje (vestacki, takodje).
Najskuplje u okruzenju i najgoreg kvaliteta.
Sve cene su skocile, ali ne zbog devalvacije dinara, vec su skocile u odnosu na evro...
Odlazim predaleko.
Samo sam hteo da kazem da me nista ne iznenadjuje... Osim nas koji se jos namestamo da nam "bolje udje", umesto da nesto ucinimo...

All times are GMT +1. The time now is 06:30 PM.