![]() |
Re: difuzori - shema za pravljenje
Quote:
difuzor se radi po sobi ...znaci potrebno je znati koju frekvu rijesavat.... nije svejedno uzet bilo koji matrijal i ajmo.... daleko od toga da se neke stvari mogu i napamet ali .... prvo pogledat koje frekve sobe rijesavat, a onda pravit difusore i birat modele... ima ih standardnih, a ima i onih drugih... ja samo znam da jedna firma u ZG koja je izuzetno jaka QRD difusere 60x60 prodaje za 2000 kuna.....( mislim cak i + PDV) u usporedbi s time moj pajdo ove 120x120 radi prakticki badave i nije da ga reklamiram ..NEGO GA HVALIM NA SAV GLAS....USKORO CE TO JOS NEKI KOJI SU UZELI OD NJEGA DIFUSORE.... PA ON IPAK JEDINI TO TU RADI I NISU SVI ZA DIY.... ( meni ni iz djepa ni u djep...jednostavno sam zadovoljna musterija) a evo jos nesto sto mi je napravio malo OT ali da se vidi http://web.vip.hr/roginator.vip/rack.jpg vjerujte mi u svemu ovom najteze je naci dobrog stolara..to vec svi koji su prosli ovo dobro znaju :banghead: :banghead: :banghead: |
Jel' pravi i ISA ili samo RED seriju ? :rotfl: :rotfl:
|
Zdravo svima,
Interesantan vam je ovo thread. Vidim da bi mnogi zeleli da urade svoj DIY diffuser. Nije to tako lako ali i nije ni nemoguce. Prvo treba znati zasto sluze diffuseri i gde bi ih trebalo postaviti da bi bili najfunkcionalni. Drugo postoje razlicite vrste diffusera i zavisno od potrebe adekvatni difusser se treba upotrebiti. Trece pri dizajnu diffusera potrebno je postaviti preduslove koje treba diffuser ispuniti i prema tome pojednostaviti slozenost diffusera a stime i olaksati nacin izrade. I normalno diffusser treba ispunjavati estetske zahteve aritekta ili krajnjeg korisnika. Sada sam malo u guzvi sa poslom pa nemogu detaljno vam objasnjavati ali ako ima zainteresiranih mogu vam nekih od ovih dana objasniti malo opshirnije. I wish you a Merry Christmas and Happy New Year. Joka |
Svaka strucna sugestija je pozeljna.
Dobrodosao na forum ;) |
Quote:
|
naravno da nije "piece of cake", al bome nije ni SF..
meni je puno pomogao skylineov kalkulator i BBC-ijev clanak iz 91.g sebi sam za sada napravio jedan 60x60, nisam najzadovoljniji estetikom, al slijedecha 2 koja planiram, odkoloniche i taj vazni nedostatak cini mi se da je najtezi dio posla njegova montaza na zid jerbo je tezak ko sam vrag! :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: |
Difusser pokazan na prvoj slici je uragen u skladu sa BBC-jevim research department report 1990/15. Diffuser tipa skyline 2D diffusera sastavljen od 5 posebnih difussera kako bi dobili kvadratnu sekvencu od 12x12 elemenata. Karakteristika ovih 2D diffusera za razliku od 1D diffusera je sto reflektira zvuk i u pravcima odnosno ramnini razliciti od pravca odnosno ramnine incidencije zvuka. Sto jednostavnije znaci da refletira zvuk u obliku hemisfere. A karakteristika Primitive root diffusera je sto za dizajn frekvenciju fo i njenih integer multiplikacija nfo ne refletira zvuk u pravcu incidencije.
Difusser je baziran na Primitive root sekvenci i prelomjen spored Chinese Remainder Theory kako bi se dobio 2D diffuser. Zbog toga sto Primitive Root sekvenca generishe razlicite elemente po celoj svojoj duzini obicno je veoma komplikovano izraditi 2D difuzer sa svim elementima razlicite duzine, pa je zbog toga ceo difuzer kvantiziran na cetiri nivoa kako bi se pojednostavila izrada difuzera. Inace zbog jednostavnije izrade i zanemareni su zidovi pojedinih elemenata u literaturi poznati kao "Wells" zbog cega je i funkcionalnost u pravcima razlicitih od pravca normalne incidencije zvuka namanjena. Ovaj diffuser je primarno dizajniran kako bi se minimizirale floor-to-ceiling mulitple refleksije odnosno flutter echo. Radi u opsegu od 860-3400Hz. Nacin izrade je relativno komplikovan i uzimajuci u vidu raspoloziv materijal za izradu obicno drvo ili metal dolazi se do velikih masa finalnih proizvoda. Opcija izrade je i Expanded polystiren ili poznat kod nas kao Stiropor ali zbog absorpcija materijala pogotovo na visokim frekvencijama i nije tako praktican zbog toga sto se nebalansirana absorpcija pogotovo pri visokim frekvencija rezultira i debalans zvicne slike u studiju. Plastika je odlican materijal za izradu ovog tipa diffusera ali pravljenje kalupa ove velicine je previse skupo, a nepostojanje plasticne cevi sa kvadratnim profilom na ovim prostorima dodatno otezava stvar. Experimetirano je i sa glinom sa veoma niskom gustinom i dobijeni su relativno dobri rezultati ali u ogranicenom opsegu frekvencija zbog nemogucnosti izraditi elemente sa vecom dimenzijom zbog prirodnih karakteristika gline, a i absorpcija gline je najveca oko 250 -500Hz. Jao zaboravio sam se moram da idem ciao. P.S. calculator baziran na ovom BBC dokumentu a i druge interesantne calculatore mozete naci na http://www.mhsoft.nl/user/acoustic%20calculator.asp Evo linka do BBC-jevom reportu: http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/reports/1990-15.pdf Jos jedan link BBC-ja o nacinu izrade istog difuzera: http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/reports/1995-01.pdf Pozdrav svima, Joka ;-) |
hvala, DaBear, Joka :)
Joka, dobrodosao na Rumski :) pozdrav bogi |
Hvala Bogi,
Drago mi je da postoi ovakav forum na ovim prostorima. Trenutno radim na konstrukciju diffuzera diffraktala za svoj novi studio kada budu gotovi poslat cu vam slike. Pozdrav, Joka :-) |
Quote:
Difraktal je prilicno veliki izazov, pogotovo ako ga pravis po svojoj custom specifikaciji... sta drugo reci do... CEKAMO SLIKE!!!... :D pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 02:19 AM. |