![]() |
Re: Snaga na 'live" svirci?
Upravo zbog prakticnosti na svirkama i govorim da je lakse dodavati i oduzimati snagu na masteru. Evo iz pocetka da pojasnim situaciju:
Gain je, kao sto je rekao Gyr_ikaruga, na?timan tako da se postigne optimalna glasnoća na tom kanalu, i onda sa master faderom određuje sveukupna glasnoća signala. Tako je radio i moj kolega, radim i ja a tako radi i vecina ljudi na svirkama (bar koliko ja znam). Dakle, Gain potenciometar nije diran u toku svirke! Govorimo samo o klizacima na kanalu i na masteru, dakle, Volume Level-u. Promena tona u zavisnosti od snage moze biti, to ne sporim, ali da citiram Boggy-ja: "Prvo, svaki pojacavac menja karakter zvuka u zavisnosti od toga koliku mu pobudu posaljete na ulaz... sto je pojacavac nekvalitetniji, ta pojava je uocljivija, ne moze se imati univerzalno pravilo, jer se pojacavaci od modela do modela mogu razlikovati po kvalitetu i konstrukciji. Uzrok ovih promena su, u velikoj meri, nelinearna izoblicenja, koja, dok se jasno ne cuju kao izoblicenja, degradiraju neutralnost i transparentnost pojacavaca.... Tako da "otvaranje" zvuka moze vrrrlo lako biti posledica povecane kolicine visih harmonika za zvukove iznad 1kHz... otprilike...". Koliko ja razumem, nekvalitetno pojacalo ce izobliciti ton pri jacoj "pobudi" bilo da je ona dosla sa kanala ili sa mastera. Boggy, gresim li? To je ono sto me upravo i interesuje, da li master klizac u odnosu na kanalni menja ton? Ja mislim da ne menja! |
Quote:
Stvari tu nisu nikako ni "crne" niti "bele"... nego nesto izmedju... Ono o cemu konkretno govorimo je karakter tih izoblicenja, odnosno frekventna karakteristika izoblicenja, ne mislim na frekventnu karakteristiku "korisnog" signala pojacavaca, koju cesto imate priliku da gledate, nego na onu "drugu", koju najcesce ne objavljuju.... Znaci.. "ima" odnosno "nema" izoblicenja nije poenta... izoblicenja, nekih, UVEK ima... u ovom slucaju je bitno kakvih... i kakav je njihov spektar. Takodje, pojava o kojoj pricamo.. vecina vas nece doziveti kao izoblicenja, nego kao promenu karaktera zvuka.... "otvaranje" zvuka, na primer... Quote:
Sto je manji uticaj reglera i/ili sto je uticaj "kultivisaniji".. time je mikser skuplji, obicno... je tako... EDIT: A nisam ni spomenuo ... iako je apsolutno istinita pojava,.. da se reglerima i te kako utice i na frekventnu karakteristiku signala ... ovaj put ne izoblicenja tog signala nego signala u osnovi... jako je mali broj sprava koje imaju tako konstruisan sklop oko reglera da nemaju preterani uticaj na signal i sve ostale njegove karakteristike, prilikom pomeranja reglera... i po pravilu su papreno skupe! pozdrav bogi |
izmedju ostalog, mix majstor postavi mix kada je prazan prostor.. kako se puni, svaki kanal treba ponovo dizati i spushtati da bi se dobio shto bolji mix.. valjda znash da tela upijaju zvuk.. pa se opet mora dici i dobosh i bass bubanj.. i bass.. pa mozzda chak i spustiti chinele itd.. pametno radi chovek..
|
Hm.... ima tu nekoliko stvari i varijanti kako moze da se radi.
Prvo, zavisi da li je pojacalo integrisano u mixeru ili je nezavisan uredjaj. Ako je u sklopu mixera, onda je, obicno, maser regler ujedno i master od mixera i od pojacala (ne znam elektronski, ali tako se ponasa, tj nema pojacavanje samog pojacavaca) Dalje, neki tonci npr GAIN potove postavljaju tako sto pokusaju uhvatiti peak signala (predpostavljeni, dreknes u mikrofon kao shaban)... dalje ga ne diraju, a fadere od kanala koriste za mix (logicno). Nisam nikoga video da stavi i kanale i Master na 0db pa da gainom menja level, mada bi i to imalo smisla (analogno snimanju) Sad, pitanje je sta zapravo predstavalja master fader na 'aktivnim' mixerima. Da li su pojacala koja su ugradjena u njih bez ikakve atenuacije na sebi (kao i BoZo:) ) ili je to fader koji regulise izlaz iz pojacala |
Quote:
Sta god navodio... uvek se "fader", kada o pojacalima govorim.. radi obradom ulaznog signala... UVEK se, prakticno, svako "pojacanje" pojacala snage, regulise atenuacijom ulaznog signala... ovo o cemu pricas, su samo kutije ili pozicije, gde se doticni sklop fizicki nalazi... da li u samom pojacalu, da li u nekakvom monitor kontroleru ili u mixeru.. svejedno... ako pogledas blok sheme miksera.. videces gde se "gain" nalazi... Mozda do pogresnog shvatanja dolazi zato sto se kontrola zove "GAIN" ... mislim, u neku ruku, to jeste gain, ali s obzirom kako to "na prvu loptu" shvatate... mozda je bolje da se to zove "attenuation"... jer u sustini to i jeste! UVEK! mozda samo par konstrukcionih resenja mikrofonskih predpojacala, realno barataju sa "gain"... i to obicno ide na rotary switch... dok je "fine gain" pot... i tada je OPET atenuacija! da se razumemo... GAIN=1/ATTENUATION, odnosno.. to je sve manje vise isto... osim sto psiholoski vi "gain" dozivljavate da funkcionise drugacije... pozdrav bogi |
da dodam jos i to... uvek se izlazni pojacavaci rade tako da imaju konstantan gain od 20-35dB, a svaka regulacija GLASNOCE se radi na ulazu i ulaznom signalu... smanjivanjem tog ulaznog signala....
nikakva promena gaina samog pojacala se ne primenjuje... ono je u startu uvek "naprzeno" na maksimum! Ako pricamo samo o izlaznom stepenu, odnosno pojacavacu snage, power amplifier... pozdrav bogi |
Kad se sve sabere i oduzme, moje lično mi?ljenje je da nema neke značajne razlike između toga, da li smanjuje? snagu na masteru ili na pojedinačnim reglerima kanala. Razlika u zvuku sigurno, teoretski, postoji ali je vjerovatno beznačajna u odnosu na praktičnost koju dobija? kad smanjuje? kompletan miks sa masterom.
U suprotnom, mikseri bi se pravili bez mastera i baratali bi samo sa reglerima po kanalima. Koja je onda svrha master reglera ako nije ta da manipuli?e? sa nivoom bez kvarenja miksa! |
Quote:
pozdrav bogi |
sta bi sa rms-om tj spl-om ???? :]]]] sta se desava sa njima kad dizemo kanale zasebno tj master kanal ??? ...
|
Quote:
u oba slucaja je rms/spl veci kada "dizes", odnosno.... glasnije je. pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 09:38 PM. |