![]() |
Re: VST Mastering Tutorial u 8 koraka
Quote:
a eq ne zelim ni da pipnem kada dodje kraj mixa, to i treba da bude cilj na kraju mixanja... no eq u masteringu :) @heatman 3db za master je mnooooooogo.. evo ja sam bas pre neki dan nasiljio jedan mastering negde izmedju 15-16kila (high shelf) za 1.5db i ujutru kada sam cuo htele su usi da mi prokrvare... uvek se vracaj na mix... sa takvim velikim zahvatima potpuno unistis zdrav mix :) bar ja to gledam da izbegnem uvek... mozda i gresim :mrgreen: |
pa greshish.. bar u mom sluchaju.. meni je prostorija glavni problem.. prostorija je bukvalno ubica.. a inache kada radim master +/- 3 db mi je maximum u ekvalizaciji... a gajbi ponekad preletim i trojku.. nemam pojma, poslushaj mi pesme pa vidi koliko greshim.. imash dole ovaj thespeakerz link.. btw, ako imash dobre monitore i josh bolju sobu, nece ti u masteru trebati toliko zaebancije.. a ja imam solidne monitore i uzasnu sobu... master je tu samo da napravim od toga ono shto sam zzeleo...
pozdrav |
Quote:
pozdrav |
mogu.. kad radim mix slusham glasno... i cela zgrada se trese (bukvalno).. stojecih talasa ima chak i u "sweet spotu".. ne mogu da radim mix tishe, jednostavno.. jer stalno uz mix radim i samu pesmu pa i eq segmenta i automatizaciju i odabir semplova.. mozzda kasnije pred sam kraj josh malo doteram mix, al kolko uradim u stadijumu rada pesme, to je otprilike to.. e, onda stisham i radim master... jbg... navika.. mozzda losha, ali tako je kako je..
edit: da ti objasnim, u mixu su mi uvek niski jachi od visokih.. u masteru to popravim.. nije neka veelika razlika.. i mix sam za sebe je dobar.. ako ne bih zzeleo da ulazim u loudness war sa ostalima.. ali ja to zelim.. dec d point.. chesto mi trake piche i do -8db rms-a... ali nema nekih zalgushenja ili gubljenja vrednosti pri tim jachinama.. jednostavno, neki to vole vruce... pozdrav |
pogresan ti je pristup.. sta drugo da ti kazem... nego dosta o ovome, odosmo od teme i previse :)
|
pa jbg, tako sam navikao.. mozzda je pogreshan pristup, ali su rezultati zadovoljavajuci.. pa necu da menjam dok ne dodjem u neke bolje uslove.. iskreno, nit sam chitao tutorijale niti sam skidao bilo koga.. jednostavno sam sam doshao do zakljuchka da mi treba eq tu.. i iskreno, nishta ne fali.. kao shto rekoh, poslushaj snimke..
pozdrav |
Quote:
|
nisam se uvredio. hvala... :)
pozdrav |
Sto se mene tice tutorijal je dosta plitak, bukvalno kao da su samo nabrojali par osnovnih koraka, koji cak ne moraju da idu tim redosledom i ne moraju da budu svi korisceni u svim slucajevima. Sto se mene tice, za pocetnike je mnogo bolje odradjen iZotope Ozone tutorijal iako je predvidjen za taj plug ima i dosta univerzalnih informacija. Svidja mi se to sto nisu smarali sa univerzalnim pravilima, vec gledali na sve kao na subjektivno, ko sto i jeste.
http://www.izotope.com/products/audi...eringGuide.PDF |
Ovaj tutorijal je za mene kao pocetnika odlican, ako uzmemo u obzir da jako malo znam o samom masteringu gde, sta , kada i zasto od plugova staviti.Mislim da je ovo jako dobra osnova za pocetak, mada bice jako tesko skontati onaj brainwoks digital mono/stereo i skontati kako se otarasiti Anti Phase a ne ugroziti numeru.Pre ovih plugova koristio sam t-racks pluginove nisu losi ali mislim da je ovo bolja kombinacija za sad.Kao pocetnik preporucujem tutorijal svima.
|
All times are GMT +1. The time now is 12:03 AM. |