![]() |
Re: Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?!
pa eto, svi su lepo po nesto dodali i nadam se, objasnili sve...
Ima zadnji par meseci u Sound On Soundu . najpoznatiji mikser likovi odaju tajne i pokazuje settinge svojih plug inova....!1 Ali svi do jednog kazu, da su ti efekti i taj outboard radili SAMO na TOJ PESMI i SAMO NA TOM PEVACU / SVIRACU.... Znaci ako setting za Mark King-ov bass (Level 42 bassista) iskopiras na neki (Jolana) bass koji ima zice od kanape i odsviran ko nogama, ne moze da se ocekuje isti zvuk! Isto, ako ti ja kazem uradi to i to...to je mozda radilo kod mene ali kod tebe nece...kapiras? eksperimentisati! evo , citao sam lik iz Black Eyed Peas..lud lik...pusti groove na velike zvucnike jako, stavi iglu od gramofona na plocu (stoji u mestu, ne vrti se) i onda snimi taj zvuk koji igla sa gramofona pokupi (od jakih zvucnika) i umiksa ga sa originalnim groove-om...!! to se zove chmaranje! he,he... PS. ZADNJE STO SAM CUO,,,LIK KOJI MIKSA MADONU, GWEN I DRUGE, UZIMA ?10-12.000 ZA MIKS PO PESMI (!!) PLUS 2% OD PRODAJE...PA TI VIDI!! http://www.olympicstudios.co.uk/mixsuite/technical.php evo njegove tehnike,,, |
Ima ih stvarno shashavih...:mrgreen: Meni je Masseratti totalni kralj medju mixerima...Fura sad sve rnba zvezdice i ubija...Samo ono sto sam zapazio kod svih je fora kao "...imamo mnogo posla,nemamo mnogo vremena za zajebanciju pa koristimo svi PT i zadovoljni smo...i kao vecina njih radi ITB" A onda kada krenu da ga sitne na delove (vokal,snare,gitare) i objasnjavaju kako to pojedinacno odradjuju svi imaju istu pricu "...taj i taj plug,onda stavim taj plug koji mi je isto super,e da i na kraju sve to provucem kroz moj omiljeni 5000 evra kompresor..."
Poenta je u tome da svi oni hvale ITB,PT,plugove,ali sve sto je kljucno u pesmi ipak vuku kroz outboard...I to je ono sto je u stvari "misterija" za nas... |
Dobro,bilo bi lepo da znamo sta da radimo da bi mix zvucao super,ali mislim da bi vise trebali da znamo, sta nesmemo da radimo,tj koje su najcesce greske u miksu?
Pozdrav! |
Najcesca greska u miksu je los monitoring, ili nepoznavanje prostorije.
|
:cool: :cool: :cool:
|
Quote:
A Dejo je napisao u stvari kljucnu stvar...MONITORING I PROSTORIJA...dzaba ti sav outboard ovog sveta kada ne cujes ono sto radis...k'o evnuh u haremu...:rotfl: |
Ako je MONITORING I PROSTORIJA ''zadovoljavajuca''koje su najcesce greske koje ste primetili u miksu?
|
Cijem mixu??? Nekim stranim,domacim,nasim...?
|
Naravno nasim,a zasto ne i stranim, mislim na one greske (u miksu) koje se desavaju najcesce,a da ste ih zapazili.
|
najcesci su promasaji u kolicini i karakteru basa(cijelog opsega, ne samo instrumenta), preambiciozni pokusaji rijesavanja necega sto je ustvari problem u samom usnimavanju ili pogresno postavljenom aranzmanu, metodama koje nisu u kontekstu muzike/stila/namjere UMJETNIKA. A pogotovo vjerovanje u to da postoji ISPRAVAN nacin kako nesto treba smiksati/kako to MORA da zvuci/kako to Amerikanci rade/kako dobro zvuci Toto/sta ce klijentu da se svidi, i more drugih gluposti koje se izrode iz NEZNANJA i STRAHA od toga da ce neko da provali da neznanje postoji.
To su, po meni bar, genericke greske na ovim prostorima. Daleko od toga da ih ja ne pravim, ali svakako treba poceti od dobrog monitoringa. Tesko da ce neko da me ubijedi da bi Spike Stent isto smiksao Gwen Stefani na Alesis ili Adam, kao na Genelec 1035. Oni koji su culi 1035 znaju o cemu pricam. Glupo je ocekivati da ce kanta od 1000eura Made in China da pruzi istu kolicinu informacije kao Quested/Westlake/TAD/Genelec od 60.000. Da pocnemo od toga. A onda sam pristup MUZICI koji je DRASTICNO drugaciji. Tesko da Spike Stenta zabolje za to kako zvuci nova ploca nekoga odavde, jer za razliku od nas ONI (ti napolje, sto znaju posao) imaju kontinuitet od 60 godina bavljenja popularnom muzikom, koji mi necemo imat ni za 200. Cak ni faktografski, prosto zato jer ne postoji INDUSTRIJA. Pritom, ONI ne pate od kompleksa nize vrijednosti, nego se trude da im miksevi budu u skladu sa namjerom UMJETNIKA i PRODUCENTA koja se tice njihovog AUTORSKOG dozivljaja i ambicije. |
All times are GMT +1. The time now is 10:25 AM. |