![]() |
Re: Bregovic...
Drugari, niste me pogresno razumeli... :mrgreen:
Da jos nesto kazem pa da zavrsimo temu koju sam i sam zapoceo... 1. Bregovic je taj koji jeste ...ima 150 koncerata godisnje itd... to mora da se po$tuje... 2. Svaki dan kad se probudi treba da se prekrsti, zapali svecu i da poljubi sliku Kusturice jer da mu nije on i Dom za vesanje, Underground... nisam bas siguran da bi bio to sto jeste... 3. U njegovoj celoj diskografiji se protezu sve jedne iste (Bijelo Dugme) melodije i (pokradene) romske... 4. Znam da ima par saradnika muzicara (jednog iz Nisa) koji su na platnom spisku kod njega. 5. Da ne pominjem Sabana Barjamovica i Mesecinu... itd... Po$tujem to sto ga branis jer ti je prijatelj ...ali stvari su malo drugacije... Ajd ziveli !!!:beer: p.s. Odustao sam...necu da se besim :ljutpc: |
Pa objasni nama neupucenima kako stoje stvari da ne zivimo u zabludi.
|
Moram sa vama da podelim jedan sjajan clanak
http://www.blic.co.yu/zabava.php?id=11576 Ogi, ovo nema veze sa tobom i celom prethodnom pricom....... vec samo sa naslovom threada Dobrodosao;) |
Zanimljiv tekst...
|
Quote:
p.s. Skoro te spominjao Idekius (Biber itd...) |
Quote:
|
Quote:
1. Bregovic je taj koji je oduvek bio i jos uvek je... u vreme "Bijelog dugmeta" je svirao i po 300 koncerata godisnje, prodavao stotine hiljada ploca ( neke su imale tiraze i preko milion ), postao milioner u sred komunizma, itd... sada, (posle 30 i malo jace godina) je i dalje isto to, samo malo jace - mnogo koncerata, prodatih ploca, para i postovanja u svetskoj muzickoj industriji... naravno da to mora da se postuje. 2. Isto tako bi i Kusturica mogao da uvede taj mali jutarnji ritual...u vreme izlazaka tih filmova, film i soundtrack su "gurali" jedno drugo - ko je video film, pozeleo je da sledeci dan kupi plocu (cd) sa muzikom iz filma, a ko je prvo cuo muziku-otisao je da gleda film... 3. U pravu si, nije mnogo muzike napisao posle "Bijelog dugmeta"...ali za te pesme niko nikada nije pomislio da ih "rade drugi, umesto njega"...kako sada dodjosmo do toga - a pesme iste???A odacu ti malu tajnu - cigani nemaju originalne pesme, za svaku kazu da je "njihova" (slusali smo iste numere i od Rumuna i od Bugara i od ovih nasih - cak su i Turci za neke od tih tvrdili da su "domace, bas pre neki dan komponovane) 4. Svako veliko preduzece ima zaposlene...osim tog iz Nisa (Nino Ademovic, nekadasnji klavijaturista Sabana Bajramovica), ima i nekoliko momaka iz Beograda...kada sam rekao da radi sam, nisam mislio da sedi sam u studiju i snima, pise, svira, sta god...on je mozak, a svi ostali su ruke - ne mislis, valjda, da Paco Raban sedne za masinu i sasije odelo? On zamisli kakvo odelo zeli, objasni crtacu, ispravlja ga dok god ne bude zadovoljan, odluci od kog materijala se to odelo sije, sa kakvim dugmicima, u kojim bojama - na kraju pogleda rezultat i ako je zadovoljan, tek onda odelo moze u proizvodnju. Ti ces bez razmisljanja to da prihvatis kao "Paco Raban" odelo, iako je njegova samo pocetna ideja i krajnja odluka - bez da je uhvatio iglu u ruke... 5. Jesi li siguran da je "Mesecina" Sabanova? Sve i da nisam cuo tu istu pesmu od Rumuna (koji se kunu da je njihova), pogledaj ko je potpisan na ploci (ili na odjavnom rolu u filmu, ne secam se) Prijateljstvo je vazna stvar, cinjenice jos vaznija... a stvari jesu malo drugacije... |
Da li znas mozda, da li radi nesto novo?
|
Quote:
|
Goran Bregovic je poodavno dokazana "firma" na balkanskim prostorima, od manje davno i na evropskim.
Medjutim, moj utisak je (i ne samo moj) da od nastanka grupe "Bijelo dugme" postoji trend pravljenja muzike po uzoru na neku vec postojecu. Mislim na period postojanja grupe i na period posle toga. Ali, generalno mislim da je i tad i sad muzika tako radjena. Samo sto nije navedeno da je u pitanju varijacija na temu "tu i tu". Od doba Kusturice i saradnje sa njim, Bregovicu je uzor balkanska ciganska muzika. U doba postojanja grupe, to su bili tadasnji savremenici. Na prvu mi pade na pamet "Izgledala je malo cudno u kaputu zutom..." kao nusprodukt pesme "Hush" od Deep Purple. A, sad se jos i grupa Regina promovise sa obradom obrade kao svojim najvecim hitom. Ironija, ali dobro naplativa! Da je Bregovic probao u doba "dugmica" da obradjuje cigansku muziku, pretpostavljam kakav bi i koliki vek te grupe bio. Vreme hipija, "rock'n'roll"-a. Nek' proba sad da radi pesme po uzoru na vec postojece od Purple, Zeppelin,... kad je (na moju veliku zalost) rock'n'roll zamro i kad svaki muzicki pravac ima bolju prodju od rock-a. Hocu da kazem da se, ocigledno, trudio da uvek bude trzisno orijentisan. Lova!!! A, sad jos i Guca!? I sta je sa svim tim ljudima koji su pre 20-3- godina slusali "Bijelo dugme" i bili zakleti rokeri?! Teska farsa!!! A, mozda i uvreda casti! U vreme odrzavanja vasara u Guci (najveceg grada u Srbiji tih dana - strasno!) su se odrzavali i "Mokranjcevi dani", koji su u medijima propraceni kao djacka priredba u nekoj seoskoj skoli... I onda se bunimo kad su nam deca "grandiozna". Ispravi me ako gresim: Ognjen Radivojevic, (bivsi) nastavnik (ili profesor) dzez klavira u muzickoj skoli "Stankovic". Secam se nekih tvojih gostovanja na RTS-u kao dzez pijaniste. Davno bese, ali se secam da je bilo "debelo" svirano! Svaka cast! |
All times are GMT +1. The time now is 09:42 AM. |