Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Promocija radova (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=94)
-   -   Vi'te sta sam vam uradio od pesme Beastie Boysi!(guitar mix) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=18456)

RokStudio 19-07-2007 12:09 AM

Re: Vi'te sta sam vam uradio od pesme Beastie Boysi!(guitar mix)

OK, nema potrebe da se ljuti? - samo sam hteo da ti skrenem pa?nju kako ne bi nenamerno reklamirao svoju nepismenost, jer ti očigledno nisi namerno napisao spojeno (kao ?to sam ja namerno napisao Rok a ne Rock, a i inače je Rok u srpskom ispravno jer se strane reči transkribuju, no to je već previ?e za ovu raspravu) nego zato ?to misli? da tako treba, ?to je ne?to sasvim drugo... ali kako hoće?. Izvini ?to sam i?ta pominjao, "pi?i kako stigne?" :)

Mogli 19-07-2007 12:38 PM

Meni je ovo super, ali mi fali bas-a.

disco violence 29-07-2007 11:11 AM

Quote:

Originally Posted by Mogli (Post 162286)
Meni je ovo super, ali mi fali bas-a.

Jos nisam naucio kako da napravim bas koji ce se meni svideti,a dobro se cuti i u mixu. Bas je u ovoj stvari veoma bitan jer mi je tako dobro zvucao dok je stvar bila u nastajanju da sam se dvoumio da li da ubacim gitaru. Kad sam prelomio i ubacio guitar basa vise nije bilo. Pokusavao sam da radvojim ferkvencije pa da se cuju i bas i gitara ,ali bezuspesno. Kako vi taj problem resavate? Pozdrav!

lesha 29-07-2007 11:29 AM

Quote:

Originally Posted by disco violence (Post 163093)
Kako vi taj problem resavate? Pozdrav!

probaj neki sidechain plug..

disco violence 30-07-2007 08:04 AM

Quote:

Originally Posted by lesha (Post 163095)
probaj neki sidechain plug..

Ok. probacu, samo jos pitanje kada(u mixu?) i gde(u insert efekte?) da stavim
side chain i sta postizem sa njim. Mozda sam malo dosadan ali nisam ga nikada koristio do sada, pitam cisto da ne lutam puno. Hvala.

lesha 30-07-2007 11:07 AM

ako zelis da ti se oba instrumenta cuju, onda mozda sidechain i nije resenje.
sidechain se uglavnom koristi ako npr. imas kick i bass gitaru gde dolazi do preklapanja frekvencija i zelis da ti se kick jasno cuje. tada se koristi neki sidechain kompresor za ducking efekat - kada kick udari, bass se automatski stisava. naravno, mozes da podesis da se to toliko ne primecuje, a da kick izlazi kako treba.

mozda je za ovaj konkretan slucaj bolje da skines nize frekvencije sa gitare, a da ostavis bass kakav jeste. takodje bass stavi u mono, gitara ti je vec rasirena.

disco violence 30-07-2007 01:21 PM

Quote:

Originally Posted by lesha (Post 163218)
mozda je za ovaj konkretan slucaj bolje da skines nize frekvencije sa gitare, a da ostavis bass kakav jeste. takodje bass stavi u mono, gitara ti je vec rasirena.

Ineresantno je da sam u ovoj stvari bass uradio stereo jer to nije klasican bass nego synth bass, a negde sam procitao da takav bass treba da se stavi u stereo jer gubi svoje karakteristike, kada radim klasicnu bass gitaru uvek je stavljam u mono u sredinu i sve je ok. Da li synth bass treba staviti u stereo ili u mono?

lesha 30-07-2007 01:55 PM

ili stavi bas u mono a gitaru u stereo, ili obrnuto.
po pravilu bi bas trebao da ide mono, ali bi mogao da koristis m/s tehniku i da nize frekvencije drzis u mid kanalu, a vise u side kanalu.

disco violence 31-07-2007 09:42 AM

Quote:

Originally Posted by lesha (Post 163232)
ili stavi bas u mono a gitaru u stereo, ili obrnuto.
po pravilu bi bas trebao da ide mono, ali bi mogao da koristis m/s tehniku i da nize frekvencije drzis u mid kanalu, a vise u side kanalu.

Bas ta mono/stereo postavka mixa me najvise zbunjuje, kada i na osnovu cega odluciti sta staviti u mono , a sta u stereo, npr. ja gitaru redovno snimam kao dve razlicite mono gitare koje sviraju skoro iste deonice, u stereu snimim samo delove koji su npr. neke melodicne solaze, takodje me zbunjuje vokal koji sam zaklucio da ide stereo, a back vokale radim kao mono pa ih panujem kako mi odgovara. Jos nisam naisao na neko detaljno objasnjenje kada i kako rasporediti instrumente u mixu, jer takvog objasnjenja verovatno nema, ali od cega zavisi sta ce biti mono ,a sta stereo?

lesha 31-07-2007 04:23 PM

pravilo je da nema pravila.

ali, po nekom starom pravilu zbog rezanja vinila (a mozda i sada zbog surround sistema), niske frekvencije bi trebale da budu mono.

probaj da nadjes (mozda ima i na rumskom), ima tih objasnjenja o postavki instrumenata, itd..

All times are GMT +1. The time now is 09:11 AM.