Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Cubase VS Nuendo [uporedni test sabirnica] (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=17785)

paki 27-04-2007 07:31 AM

Re: Cubase VS Nuendo [uporedni test sabirnica]

.....

SumAnuT 27-04-2007 11:53 AM

Quote:

Originally Posted by ixi (Post 153368)

Keč vsega tega je summing, AD/DA konverzija, katera je odvisna od zvočne karte.
Vse ostalo je razlika po mojem osebnem mnenju 0.5%:)

Hoces da kazes da audio karta, tj. AD/DA konvertori igraju ulogu pri exportu?

Koliko ja znam, audio kartica sluzi samo da bi ti cuo sta radis i nema nikakvu ulogu pri exportu.

Rocket Roll 27-04-2007 12:52 PM

Nikakvu? A šta je sa ASIOm? Učestvuju li ASIO drajveri kartice pri eksportu? Ili sam hardver kartice?

Pitam jer ne znam - a već sam čuo nešto slično, pa mi nije bilo jasno. "Svo sabiranje i rendering radi procesor." A šta ako na master-outu imam neki VST efekat, i plus još nekoliko na trakama, a svi oni rade preko ASIO protokola?

SumAnuT 27-04-2007 01:24 PM

Sve to radi procesor.
ASIO sluzi da bi ti cuo sto manje kasnjenje zvuka, a kartica sluzi da cujes ono sto prolazi kroz procesor. AD/DA konvertori sluze za snimanje i reprodukciju, ne i za mixdown.
Iscupaj karticu i izrenderuj projekat, to ti je najbolji dokaz.

Shot 27-04-2007 01:34 PM

Preslusao sam ove gore mikseve iz nuenda i cubasea i moram priznat da ne cujem razliku. U jednom trenutku mi se cinilo da su mi oni B primjeri mozda malo jasniji ali sam se udario po glavi i zakljucio da nisu. Stvarno ne cujem razliku.

No oko sabirnica...
Ja recimo cujem razliku izmedju Nuendo/Cubase vs. Logic sabirnice. Imam osjecaj da je Logicova sabirnica malo tvrđa. To mozda ima veze (iako nisam provjeravao) s ovim sto je Paki pisao da Logic izbacuje za db jaci signal. Usporedivsi ova tri DAWa i njihove sabirnice s recimo Scope (Luna/Pulsar) DSP sabirnicom, tu vec jasnije imam osjecaj da Creamwareov DSP ima bolje sabiranje. Iako je sve to jos digitalna domena, bolje mi zvuci.

Ali prava je stvar kad se usporedi te DAW/DSP sisteme sa analogijom. Meni je razlika nebo i zemlja kad izbacim kanale na pult i tamo sumiram. Dobro, to ima veze i sa svakim pojedinim kanalom i analognim EQom koji je puno zivotniji (radi se o A&H MOD3 starom mikseru iz '78... british EQ!). Razlika je nevjerovatna u korist analogije. Imao sam prilike poslusati i jednu specijaliziranu sabirnicu koja koristi OpAmpove od Millenie (DIY by FrankoPanko) i to tek zvuci drasticno bolje. To je bolje od mog miksera. Normalno! Dakle, analogija je definitivno bolja za sumiranje. Al to vec svi znaju. Jedina je iznimka Radar sustav. On razvaljuje. Slusao sam blind test trake, ProToolsa (alsihad!), Nuenda i Radara. Radar je potukao sve. Ima to negdje na gearslutzu, kopajte. Interesantno je da su u tom testu ustanovili da je digitalno sabiranje u Nuendu bolje nego u PT! Nisam mogao vjerovat! Neocekivano (bar meni).

Stos je u tome da treba znati sto se slusa kada se procjenjuje sabirnica. Nije uopce bitno da li neka sabirnica daje db vise ili manje ukupnog gaina. Bitna je spektralna definicija i sirina. Dobra spektralna definicija pojednostavljeno znaci da u guzvi razlicitih instrumenata (kanala) koji su panirani na razlicite pozicije lijevo-desno dobra sabirnica moze izvuci vrlo jasne pozicije svih tih kanala. Kod losije sabirnice mix ispadne malo uzi i teze je prstom pokazati gdje je koji kanal. Zamislite samo stereo overhead od bubnja u kojem se jasno cuje razlika u poziciji svih 10 tomova (mislim, bjezite od bubnjara koji svira 10 tomova, al to je sad druga prica). Takodjer bolja sabirnica ima bolju definiciju niskih frekvencija.

Cijela ta prica o spektralnoj definiciji i jasnoci niskih frekvencija jako jako ovisi i o konverterima. Mozete imati sjajnu analognu sabirnicu ali konverteri mogu potpuno uprskat stvar. Zato ljudi ulupavaju ogromne novce na razne Prism, Cranesong i slicne konvertere.

Moral of the story... nemojte uopce traziti mane svojih sabirnica jer ste na putu da potrosite uzasne novce kako bi dobili bolji sound. Puno se da napraviti s dobrim miksom (a to se uvijek da nauciti da radimo bolje i bolje i bolje... na istoj opremi bez izvlacenja novcanika)

:)

SumAnuT 27-04-2007 03:38 PM

Ajde da ti posaljem samplove, ako imas vremena, a ti ih provuci kroz sto, da vidimo kako i to zvuci?

lesha 27-04-2007 08:18 PM

sva 3 primera se nakon obrtanja faza ponistavaju tako da razlike nema.

ajd posalji mi semplove da uradim test u abletonu.

Rocket Roll 27-04-2007 09:36 PM

Hvala na odgovoru, SumAnuT!

SumAnuT 27-04-2007 09:56 PM

Nema na cemu :)

Evo za sve koji zele da skinu samplove i provuku kroz stolove, DSP karte, sabirnice, you name it ...

http://www.realworldremixed.com/download.php

Mozete napraviti svoj nalog ili koristiti moj:

User: sumanut@gmail.com
Pass: Rumski

Skinite sample packove za sledece pesme:

Angelique Kidjo feat. Peter Gabriel - Salala
Joi - What You Are
Little Axe - If I Had My Way

Poredjajte sve trake na pocetak i exportujte jedan deo ...

lesha 27-04-2007 10:11 PM

cekaj, pa ja radim samo u abletonu, kako da napravimo validan test ako ce svako proizvoljno seckati fajl.

'ajde ti to odradi ponovo, bez fade-a, navedi koji bpm i od kog do kog bar-a.
tako da mozemo pravilno da uporedimo vise sekvencera..

pretpostavljam da je kod svih panning law na -3dB, obratite paznju da li je po defaultu ukljucen time stretching (kao kod abletona), u tom slucaju ga iskljucite.

All times are GMT +1. The time now is 11:42 PM.