Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Dokle vise sa plagijatima... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=16388)

LACKY 28-12-2006 12:48 AM

Re: Studijski muzicari.... prava

Spominjali ste Bregovica pa sam recimo spomenuo film, a i nemora da bude film!
Bregovic je recimo uzeo neku bugarsku temu nakalemio tekst i aranzirao na nacin kako radi. I potpisan je kao autor muzike a ne kompozitor. To su dve razlicite stvari za koje u pravnoj literaturi o autorskim pravima postoje definicije (trebalo bi pitati neko strucno lice koje se bavo problemom autorskih prava). Mada su generalno autorska prava u Srbiji veliki tabu i za pravnike jer ih realno ,malte ne niko nepoznaje.
Ono nesto malo sto sam ja naucio, sasvim slucajno, od verovatno jedinog coveka ( nazalost sad pokojnog Marjana Mitrovica, cija je publishing agencija Clasik Yu ustvari bila Holandska agencija. Covek je inace stitio prava u inostranstvu svih vodecih kompozitora bivse Yugoslavije) koji se ozbiljno kod nas bavio tim mogao bi da napisem post od 5 strana.
Tako da nema smisla da preterano improvizujem po secanju.
Nego predlazem Vracu da u momentima dokolice prosvrlja malo po sajtu IFPA, napravi jednu kratku retrospektivu o autorskim pravima uopste i da se to okaci na forum.
Da bi svi stekli elementarnu (ajde da kazem) informisanost o pravima!

DaBear 28-12-2006 08:58 AM

Re: Studijski muzicari.... prava

Quote:

Originally Posted by LACKY
Spominjali ste Bregovica pa sam recimo spomenuo film, a i nemora da bude film!
Bregovic je recimo uzeo neku bugarsku temu nakalemio tekst i aranzirao na nacin kako radi. I potpisan je kao autor muzike a ne kompozitor. To su dve razlicite stvari za koje u pravnoj literaturi o autorskim pravima postoje definicije (trebalo bi pitati neko strucno lice koje se bavo problemom autorskih prava). Mada su generalno autorska prava u Srbiji veliki tabu i za pravnike jer ih realno ,malte ne niko nepoznaje.

Ajde bas cu da pogledam..u svakom slucaju (ukoliko nesto nije "tradicionalno / narodno") ako si preradio neciju pesmu, UVEK mora da se potpise originalni kompozitor!
U nekim slucajevima (cak vrlo cesto!) tesko da ce publisher da dozvoli da se ubacuje neko novi i da deli autorske tantijeme. Nekad ljudi urade novi tekst, novi refren itd oko necijeg rifa, teme itd...a publisher i dalje uzme 100% za originalnog kompozitora!

Bas cu da pogledam....

alavuk 28-12-2006 10:21 AM

Re: Dokle vise sa plagijatima...

a sta cemo sa reggae-om koji na recimo jedan riddim(instrumental) njih 20 napravi svoj text i otpeva mozda bolje nego originalni izvodjac na taj instrumental (riddim)?

"7" 28-12-2006 01:25 PM

... i kako to ide kada se uzme melodija iz neke narodne pesme, pita li se tu neko ili ta melodija moze da se eksploatise (skrnavi) do mile volje?
I sta se desava kada se uzme tudja (recimo rumunska) narodna pesma? Zar nije bezveze da neki, recimo, meksikanac uzme nasu narodnu pesmu i koristi je bez pitanja...
Ne znam nista o ovome pa ne zamerite ako sam postavio glupo pitanje.

Pozz

Dushan_S 29-12-2006 01:37 PM

Quote:

Originally Posted by mrkizoni
... i kako to ide kada se uzme melodija iz neke narodne pesme, pita li se tu neko ili ta melodija moze da se eksploatise (skrnavi) do mile volje?
I sta se desava kada se uzme tudja (recimo rumunska) narodna pesma? Zar nije bezveze da neki, recimo, meksikanac uzme nasu narodnu pesmu i koristi je bez pitanja...

Pa sa pravne tačke gledi?ta mora prvo da pita narod da mu narod odobri da koristi pesmu :D Pa ako mu daju posle se narodu isplaćuje postotak... naravno prethodno je bitno da kod Sokoja narod za?titi svoja prava preko narodnog zastupnika i da registruje sve pesme koje je (narod) napravio :da: :mrgreen:

"7" 29-12-2006 02:23 PM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S
Pa sa pravne tačke gledi?ta mora prvo da pita narod da mu narod odobri da koristi pesmu :D Pa ako mu daju posle se narodu isplaćuje postotak... naravno prethodno je bitno da kod Sokoja narod za?titi svoja prava preko narodnog zastupnika i da registruje sve pesme koje je (narod) napravio :da: :mrgreen:

A, pa to znaci da svaki put kad neko hoce da koristi nasu narodnu pesmu, svi moramo na referendum da izglasamo da li da mu dozvolimo :mrgreen: :da: i za koju lovu :rotfl: !!! Pa super je to, ionako su se nesto proredili izbori i referendumi, bas nam fale :D .

Ogi 12-01-2007 11:36 AM

Postovani forumasi, dobar dan.
Lepo ste uocili taj uvod, drago mi je da se ploce jos uvek pazljivo slusaju:)
Da, isti je - toliko mi se dopao da nisam mogao da odolim:banghead:
Medjutim, pravno gledano, kolicina citirane muzike ne prelazi dozvoljeni maksimum pa ne moze da povuce nikakve pravne posledice...
Sto se ostalih pesama tice - "pozajmica" i citata nema...

Pozdrav

Manley 12-01-2007 12:20 PM

Quote:

Originally Posted by Ogi
Postovani forumasi, dobar dan.
Lepo ste uocili taj uvod, drago mi je da se ploce jos uvek pazljivo slusaju:)
Medjutim, pravno gledano, kolicina citirane muzike ne prelazi dozvoljeni maksimum pa ne moze da povuce nikakve pravne posledice...
Sto se ostalih pesama tice - "pozajmica" i citata nema...

Pozdrav

nemoj samo george da te nagazi negde :D znas da voli muskarce, pa da ne bude u naturi:rotfl:

MHz 12-01-2007 12:23 PM

Quote:

Originally Posted by Ogi

daj molim te..

da si kasnije uvideo slichnost pa ajde..ali kao: nisam mogao da odolim.. stvarno bezveze..

bash si faca, kada svesno ''uzmesh'' tudju muziku i plasirash je kao svoju.. :banghead:

idekius 12-01-2007 12:55 PM

Iskreno cenim sto covek barem kaze istinu i nikoga ne zavlaci... drugi se obicno prave ludi...

All times are GMT +1. The time now is 07:03 PM.