Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Advanced Linux Sound Architecture (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=16085)

boggy 07-12-2006 11:52 PM

Re: Advanced Linux Sound Architecture

Quote:

Originally Posted by SHIVA
Ovo je za mene devastirajucha informacija.

.....

.... i razlog zasto Linux Audio tako sporo napreduje....

jako malo profesionalnih kartica je podrzano, i to uglavnom onih koje koriste nekakve standardne chip-setove...

S obzirom na to da je Linux i sve aplikacije oko njega, softver slobodnog koda, prakticno sve znacajnije profesionalne audio kartice nisu podrzane, jer proizvodjaci tih kartica nemaju nameru da objave dokumentaciju dovoljnu da bi se drajver napisao. Obicno, najbolja ponuda koja se dobije od tih proizvodjaca je potpisivanje NDA (Non Disclosure Agreement), a tako nije moguce napisati drajver otvorenog koda (jer bi se krsio NDA)

Taj problem traje jako dugo... i prakticno Linux najvise kaska za ostalima jer nema veliku primenu...

Postoji mogucnost kupovine drajvera (za neki ne mnogo veliki novac) zatvorenog koda za Linux, i tu se vec mogu naci ozbiljnije kartice (Lynx na primer).... http://www.4front-tech.com/

pozdrav

bogi

OFF 07-12-2006 11:53 PM

Quote:

. Frend ima scope home koi "trune" :D P!

Shteta za taaaakvu kartu:D

kejkz 08-12-2006 12:05 AM

Quote:

Originally Posted by boggy
Postoji mogucnost kupovine drajvera (za neki ne mnogo veliki novac) zatvorenog koda za Linux, i tu se vec mogu naci ozbiljnije kartice (Lynx na primer).... http://www.4front-tech.com/

boggy, da li si probao ovaj drajver?

Quote:

Ne znam koliko ima smisla radit sa zvukom na linuxu preko stare game theather kartice koja mi je u tom sluchaju jedina alternativa.

Pa dobro, bolje ista nego nista, cisto da vidis kako funkcionise. Trebao je sam Creamware da uradi drajvere, ali su u jednom trenutku odustali...

boggy 08-12-2006 12:09 AM

Quote:

Originally Posted by kejkz
boggy, da li si probao ovaj drajver?

Nisam.

Mislim da se moze downloadovati shareware, sa valjda ogranicenim vremenom trajanja.... ne secam se sad... na kraju smo uzeli M-Audio Revolution 7.1, i ona je radila pod ALSA-om, a i imala je vise kanala (8DA,2AD) sto nam je i trebalo za projekat...

Treba poraditi malo na uskladjivanju OSS drivera sa ALSA-om, jer s obzirom da su se "drznuli" da zatvore kod koji je nastao pod GNU GPL licencom, prakticno su prognani iz linux sveta... pa smo opet na slicnom stadijumu... ok... malo je bolje.:)

pozdrav

bogi

p.s. ako uspes, javi

boggy 08-12-2006 12:22 AM

E da, treba proveriti USB (FW?) kartice, posto najveca vecina koristi standardni chip set, koji moze biti vrlo lako podrzan pod linuxom, a da se to i ne zna (dok se ne proba)... jer malo ko navodi koji USB chip set ima na kartici.... to najcesce sa zvukom nema mnogo veze...

Live CD je dobar za te stvari, jer moze da detektuje ili ne detektuje hardver, i to je onda jasno bez velikog smaranja

pozdrav

bogi

SHIVA 08-12-2006 12:37 AM

Quote:

Originally Posted by OFF
Shteta za taaaakvu kartu:D

Shteta novaca koi su se mogli pametnie potroshit. Al ne mogu je utopit i sebi uzet novce pa... daj shta dash :D

SHIVA 08-12-2006 12:39 AM

@ kejkz & bogy: Hvala na informacijama. Mozhda probam sa GameTh. karticom (ako i nju prepozna).

kejkz 08-12-2006 12:42 AM

Quote:

Originally Posted by boggy
p.s. ako uspes, javi

Probacu sigurno, posto me ovaj moj RME zeza, zbog promene firmera. A ALSA, kao sto rece, kaska :)

Quote:

@ kejkz & bogy: Hvala na informacijama. Mozhda probam sa GameTh. karticom (ako i nju prepozna).

Prepoznace je gotovo sigurno, sa konfekcijom nema problema :) Radi i dosta audiofil karti pored EMU-a, cela stara Terratec serija (ja imam EWS88D koji radi odlicno), M-audio PCI karte rade odlicno, sve RME sem Fireface serije, ipak izbor nije toliko los.

boggy 08-12-2006 01:07 AM

Quote:

Originally Posted by kejkz
...A ALSA, kao sto rece, kaska :)
....

Tacnije, ceka da joj proizvodjaci profesionalnih kartica bace "koru 'leba".

Najgore od svega, ima starijih kartica (jako dobrih) koje se vise ne proizvode, niti postoje drajveri za njih za nove verzije OS-ova... Linux bi im udahnuo "zivot", ali to izgleda ne odgovara proizvodjacima kartica... ovako te teraju da kupujes ponovo, stari hardver na kraju moras da bacis, iako ti realno ne mora da bude neophodan nov... poslovna politika... i realno u audio digitalnim karticama, "vintage" ce biti misaona imenica...

pozdrav

bogi

kejkz 08-12-2006 01:30 AM

Na nesrecu, tacno! Ali to je njihova poslovna filozofija, koju mi mozemo videti kao prilicno sebicnu, ali na nesrecu, ona ima svoje ekonomsko pokrice: zasto da nesto naplatimo samo jednom, kada mozemo vise puta? Industrija muzickih uredjaja ulazi u novu fazu hiperprodukcije jeftinijih sprava, koje imaju podrsku krace vreme, manje kostaju jer se prave od jeftinijih komponenti u zemljama jeftinije radne snage, sto obicno sa sobom povlaci nizi kvalitet. Tako da iako nesto funkcionise, i moze funkcionisati jos niz godina, na kraju ostaje napusteno kao prevazidjeno, samo zbog nedostatka podrske, koja je u svetu digitalnih tehnologija neophodna.

All times are GMT +1. The time now is 10:06 PM.